caixa popular

El tren subterrani que creuarà València aprofitant el Parc Central

És una peça fonamental del Corredor Mediterrani i divendres passat es va adjudicar la redacció del seu estudi informatiu. Previsiblement, fins a 2021 no es coneixerà el projecte final

El tren subterrani que creuarà València aprofitant el Parc Central
13/03/2018 -

A València Extra estem seguint amb deteniment l’evolució de les obres del futur Parc Central de la capital del Túria. La primera fase d’aquest nou “pulmó verd” es troba en un estat molt avançat i és molt probable que aquestes obres finalitzen abans d’estiu. Però més enllà de les actuacions en la superfície, la vertadera obra d’enginyeria succeirà baix els nostres peus. I una de les actuacions que es preveuen és la construcció d’un túnel passant subterrani que connectarà el nord de la ciutat amb el sud per la futura Estació Central, que substituirà  l’Estació del Nord i l’Estació Joaquín Sorolla.

Es tracta d’una infraestructura imprescindible per al Corredor Mediterrani, ja que permetrà als trens d’alta velocitat i als Rodalies i regionals creuar la ciutat sense necessitat de rodejar-la, com ocorre actualment, la qual cosa suposa una gran pèrdua de temps. La seua construcció s’estima -de forma orientativa- en 880 milions d’euros.

Projecte de remodelació ferroviària en l’Actuació Parc Central

El punt central serà l’Estació Central, annexa a l’actual Estació del Nord, i aquest túnel pasant, que arribarà als 9 quilòmetres de longitud majoritàriament en el subsòl, incorporarà dues noves estacions de Rodalies: una en Aragó, i altra en les Universitats. I a més de Rodalies, permetrà el pas als AVE, connectant amb l’actual línia València-Tarragona i la futura València-Castelló.

En quina situació està aquesta part del projecte?

Anem per parts. En 2003 el Ministeri de Foment, la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València, juntament amb Adif i RENFE, van acordar remodelar la xarxa arterial ferroviària de la ciutat, i es van dissenyar unes fases d’actuació en les quals el túnel passant era imprescindible per a l’operativitat de la nova xarxa.

En 2015, ja realitzades part de les actuacions per a facilitar l’entrada de l’AVE a la ciutat, faltava la construcció del canal d’accés des del sud de la ciutat, la nova Estació Central i el túnel passant. I aqueix any les administracions van decidir definitivament “adaptar l’actuació ferroviària a la complicada conjuntura econòmica i pressupostària”. La decisió final es va prendre al maig de 2017.

Vista aèria del parc de vies i de la primera fase del Parc Central

Es va triar una solució mixta entre el projecte original i una de les diferents propostes posteriors. D’aquesta forma, mitjançant un nou canal d’accés es podran soterrar les vies sense dependre de la construcció del túnel passant i de l’Estació Central.

L’última notícia sobre el túnel passant és que el Ministeri de Foment va adjudicar divendres passat la redacció de l’estudi informatiu previ a la seua construcció a l’empresa IDOM per 347.433 euros. En realitat aquest estudi ja s’havia realitzat “definitivament” en octubre de 2008. No obstant, el retard del projecte ha fet que caducara la declaració d’impacte ambiental i fera falta actualitzar-lo. A més, s’aprofitarà per a tindre en compte les modificacions de la Llei del Sector Ferroviari.

La redacció d’aquest estudi tindrà un termini màxim de dos anys, i si es compleixen els termes, el projecte estaria disponible a partir de 2021, per a posteriorment donar inici a les obres d’aquest tram.

Etiquetes


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × quatre =

semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Decidim VLC
cultura als barris