25n
25N
25N

La mobilitat en transport públic durant l'estat d'alarma

La mobilitat en transport públic durant l'estat d'alarma

Des de la declaració de l’estat d’alarma, s’ha recomanat evitar l’ús del transport públic, llevat que siga estrictament necessari, i més especialment si es tracta de persones pertanyents als col·lectius de risc. I és que la contínua afluència de persones al transport públic els converteix en un focus de possible contagi. No obstant això, des de les administracions públiques estan duent a terme una sèrie de mesures perquè les persones usuàries puguen desplaçar-se fins als seus respectius llocs de treball amb totes les garanties de seguretat.

MESURES D’HIGIENE AL TRANSPORT PÚBLIC

La Generalitat Valenciana no només ha instal·lat dispensadors d’hidrogel alcohòlic a les principals estacions de Metrovalencia per a reforçar la protecció de les persones usuàries, sinó que s’ha procedit al repartiment de mascaretes, entre els viatgers i viatgeres i les persones treballadores, per a mantenir una correcta higiene, evitant l’expansió del coronavirus.

Repartiment de mascaretes a l’EMT

Línia 4: Plaça Amèrica, Navarro Reverter, Porta de la Mar, Palau de Justícia, Pau, Plaça Reina, Sant Vicent Màrtir, Plaça Ajuntament, Barques, Pintor Sorolla, Plaça Alfons el Magnànim.

Línia 5: Colón, Xàtiva, Guillem de Castro, Blanqueries, Conde Trenor, Pintor López, Plaça Tetuan, General Palanca, Porta de la Mar.

Línia 6: Conde Trenor, Pintor López, Plaça Tetuan, General Tovar, Pau, Marqués de Dos Aguas, Poeta Querol, Pascual i Genís, Félix Pizcueta, Gregorio Mayans, Pintor Salvador Abril, Peris i Valero, General Urrutia, Plata, Ausiàs March, Plata, Sapadors, Maestro Aguilar, Plaça Barón de Cortés, Russafa, Xàtiva, Marqués de Sotelo, Plaça Ajuntament, Barques, Pintor Sorolla, Plaça Alfons el Magnànim, Palau de Justícia, Porta de la Mar, Justícia.

Línia 7: Plaça Ciutat de Bruges, Baró de Càrcer, Sant Pau, Marqués de Sotelo, Xàtiva, Alacant, Castelló Cadis, Font Sant Lluís, Gravador Jordán, Vicari José Ramón, Plaça Músic Cuesta, Gravador Jordán, Ebenista Caselles, Ausiàs March, Puig Campana, Doctor Waksman, Font de la Figuera, Sueca, Gran Via Germanies, Russafa, Xàtiva, Plaça Sant Agustí, Baró de Càrcer.

Repartiment de mascaretes a Metrovalencia

El repartiment de mascaretes s’està duent a terme a les següents estacions de metro de València: Àngel Guimerà, Plaça Espanya, Jesús, Patraix, Safranar, Sant Isidre, Nou d’Octubre, Avinguda del Cid, Xàtiva, Colón, Albereda i Bailén.

Així mateix, també s’està procedint al repartiment de mascaretes a l’estació de Renfe per a totes les persones usuàries que fan ús del transport de rodalia per a arribar als seus llocs de treball. I és que en aquests moments la prevenció en fonamental per a frenar a la Covid-19.

RECOMANACIONS SI VIATGES EN TRANSPORT PÚBLIC

Si bé és cert que s’han repartit mascaretes i kits de protecció entre els treballadors del transport públic valencià, la veritat és que la ciutadania també ha d’adoptar una sèrie de mesures de protecció. Les més importants són l’ús de mascaretes i, per descomptat, mantenir la distància social per a prevenir contagis. No obstant això, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i EMT han establit una sèrie de mesures per a reforçar la seguretat.

Si viatges amb metro, tren o tramvia, les recomanacions són les següents:

– A l’andana, tracta d’ocupar els espais buits en tota la seua longitud per a mantenir la màxima separació amb altres persones.

– A l’interior, distribuir-se entre els espais buits de la unitat per a mantenir la distància i deixar lliure l’accés de maquinistes a les cabines. Així mateix, es recomana evitar asseure’s enfront d’altres persones i no ocupar el corredor central per a permetre el lliure desplaçament.

– Encara que es desinfecten regularment les unitats, és important llavar-se les mans després d’utilitzar el servei.

Si viatges amb autobús, has de tindre en compte una sèrie de pautes:

– Mantenir la distància de seguretat mentre s’està esperant a l’autobús a les marquesines.

– Accedir a l’autobús per la porta central del vehicle.

– No es vendran bitllets senzills per a evitar el contacte directe. D’aquesta manera, s’haurà de validar el bitllet a les màquines.

– L’aforament màxim serà de 20 persones. S’han col·locat cartells en alguns seients que indiquen la prohibició del seu ús per a garantir la distància mínima entre persones.

EMTDes de l’EMT, a més, s’han instal·lat mampares als autobusos per a aïllar al conductor o conductora, i es garanteix la desinfecció de totes les línies, especialment en les zones que tenen més contacte directe amb les persones usuàries, com a seients, agafadors o polsadors.

Finalment, recorden que l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) només oferirà atenció presencial als usuaris i usuàries per a qüestions d’urgència a les seues instal·lacions a Correu Vell, que requeriran cita prèvia. Alhora, es reforçaran altres canals d’atenció, com el telèfon, correu electrònic i WhatsApp.

Finalment, és important recordar que tot el transport públic valencià desplaçarà, de manera completament gratuïta, al personal sanitari i sociosanitari durant aquesta crisi. Per això, l’ATMV distribuirà unes targetes de transport especials.

REDUCCIÓ DE FREQÜÈNCIES AL TRANSPORT PÚBLIC DE VALÈNCIA

A causa de la situació actual de confinament, el nombre d’usuaris s’ha reduït dràsticament. Per aquest motiu, el transport públic valencià ha optat per reduir les freqüències de pas. D’aquesta manera, l’EMT ha reduït quasi en un 50% les seues freqüències. Així i tot, s’està mantenint el servei habitual tant en hora punta per a garantir els desplaçaments, com a les línies d’autobús que passen pels hospitals valencians.

Quant a Metrovalencia, les línies funcionaran, de dilluns a dissabte, amb les freqüències de pas establides per als dissabtes, però només fins a les 16.00 hores. A partir d’ací, es reduiran les circulacions en un 50% fins a la finalització del servei. Per descomptat, el servei nocturn, que s’activa els divendres, dissabtes i vespres de festius fins a les 3 de la matinada, queda suspés fins a una altra ordre.

Al tramvia, les línies 4 (Mas del Rosari-Doctor Lluch) i 6 (Tossal del Rei-Marítim Serradora) funcionaran d’aquesta mateixa manera però fins a les 15:00 hores, també de dilluns a dissabte. Els diumenges i festius s’aplica també aquesta reducció del 50% de les circulacions durant tot el dia. Al seu torn, des del 9 d’abril, s’ha paralitzat temporalment el servei de la Línia 8 (Marítim Serradora-Marina Reial Juan Carlos I).