25n
25N
25N

València celebra hui el 'Dia sense cotxes' amb viatges en el transport públic gratuïts

Enguany, a causa de l’alerta sanitària provocada per la Covid-19, l’EMT no serà gratis per a evitar aglomeracions

València celebra hui el 'Dia sense cotxes' amb viatges en el transport públic gratuïts
22/09/2020 -

València fa dies que celebra la Setmana Europea de la Mobilitat, la programació de la qual s’ha vist greument afectada per la pandèmia que ha provocat el Coronavirus. Per aquest motiu, l’edició de 2020 té més presència en línia i molt menys presencial. Així i tot, la Generalitat ha volgut continuar impulsant l’ús del transport públic celebrant hui, dimarts 22 de setembre, el ‘Dia sense cotxes 2020’ pel qual MetroBus i Metro serà gratuït.

No obstant això, enguany serà la primera edició que l’EMT es quede fora d’aquesta celebració, doncs, a causa de les característiques dels autobusos, xicotets i amb una difícil ventilació, és el lloc on més risc sanitari existeix. El servei metropolità d’autobusos de la ciutat del Cap i Casal és un dels més demandats pels valencians per a anar a treballar, pels quals la Generalitat ha volgut donar prioritat a aquest tipus d’usuaris i evitar així aglomeracions innecessàries.

La Setmana Europea de la Mobilitat és una campanya dirigida a sensibilitzar, tant als responsables polítics com als ciutadans, sobre les conseqüències negatives que té l’ús irracional del cotxe a la ciutat, tant per a la salut pública com per al medi ambient, i els beneficis de l’ús de maneres de transport més sostenibles com el transport públic, la bicicleta i els viatges a peu, alguna cosa que a poc a poc s’està conscienciant en la societat valenciana.

De fet, segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), d’entre totes les principals ciutats d’Espanya, els valencians són els més satisfets amb les condicions de la seua ciutat per a moure’s amb bicicleta. L’OCU afig que en l’extensa xarxa ciclista de la capital del Túria, les persones que es desplacen amb bici per València valoren positivament el sistema públic de lloguer i els sistemes d’aparcament específics per a assegurar la bici.

Amb motiu d’aquesta setmana especial, en l’àmbit nacional el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic crida les ciutats a sumar-se a la convocatòria de la SEM 2020, en la qual Espanya, des de fa molts anys, és líder en participació. València, com a ciutat que ha guanyat guardons que la consideren Ciutat Sostenible no podia faltar a aquesta trobada.

Es tracta, com ha assenyalat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi fa una setmana, de l’edició “més complexa de celebrar però al mateix temps la més necessària, en tots dos casos en relació amb la COVID-19”. I ho és, ha afegit, perquè “d’una banda la pandèmia dificulta o directament impedeix la celebració dels actes massius que hem programat els anys anteriors i esperem recuperar d’ací a poc temps; però per un altre, perquè ha posat de manifest la importància de la mobilitat sostenible i la necessitat de reduir la destacada presència i ocupació del trànsit motoritzat a les nostres ciutats, i per això és important celebrar-la i continuar sensibilitzant sobre alguna cosa que a hores d’ara cada vegada menys gent discuteix”.

Aquesta és la programació per al ‘Dia sense cotxes 2020’:

  • Jornada en línia BICIeconomía
  • 11.00. Inauguració. Ajuntament de València.
  • 11.15. Bicicleta i Economia. La bicicleta com a eina de desenvolupament.
  • 17.00 Sector econòmic de la bicicleta. Visió nacional i local.
  • Es desenvoluparan accions en col·laboració amb altres organismes.
  • Col·laboració en campanyes d’altres organitzacions.
  • Jo aniria al Treball amb bici però… NI UN PERÒ EM PER A. #YoalTrabajoEnBICI. Elaborats en el Pacte per l’Ocupació Ciutat de València per UGT amb la col·laboració de l’Agència Municipal de la Bicicleta.

Accés gratuït en Metrovalencia i MetroBus

Amb motiu del ‘Dia sense Cotxe 2020’ i per a facilitar l’accés a les estacions subterrànies, els passos de les línies de validació de Metrovalencia estaran oberts, des de l’inici del servei a la finalització d’aquest.

En Metrovalencia, les validadores quedaran fora de servei, mentre que les màquines de venda automàtica estaran actives i els viatgers podran adquirir tots els títols en vigor.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 − 16 =

bombers
CCCC
bombers