Un grup de treball per a millorar la transparència dels òrgans col·legiats municipals

Guardar

neus fabregas
neus fabregas

La Regidoria de Transparència i Govern Obert ha constituït un grup de treball per a la millora de la transparència dels òrgans col·legiats municipals, una iniciativa desenvolupada juntament amb la Xarxa d'Entitats Locals per la Transparència i la Participació, i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). El projecte forma part de l'aposta estratègica municipal per fomentar la transparència en totes les institucions públiques.

Tal com ha explicat la regidora de Transparència i Govern Obert, Neus Fàbregas Santana, els òrgans col·legiats municipals, començant pel Ple com a màxim òrgan de decisió, han de facilitar la incorporació dels principis de la Bona Administració i especialment facilitar l'accés de la ciutadania als processos decisoris, millorant la qualitat i accessibilitat de la informació i facilitant la comunicació amb la ciutadania. «Els últims anys s'ha avançat molt en aquest sentit, però encara queda molt a fer: des de la possible introducció de vídeoactes, a garantir l'accés de la ciutadania als debats i decisions (evitant qualsevol factor d'exclusió)», ha assenyalat.

A més, la delegada ha destacat la necessitat de «fer efectiu al màxim possible el principi de publicitat de les sessions. La publicitat es converteix en un mecanisme de control pel qual el sistema democràtic s'assegura que la divulgació de la informació donarà lloc a l'exercici responsable del poder, en el sentit de rendició permanent de comptes davant la ciutadania per les decisions que es prenen».

Fàbregas Santana ha explicat que «des de l'Ajuntament de València estem treballant en plans de millora per als òrgans col·legiats, però desitgem compartir el treball i els avanços amb persones d'altres administracions. La formulació dels propòsits de millora contemplen la voluntat d'anar allà de les obligacions normatives assumides, desitjant facilitar canals d'accés més senzills, àgils i eficaços per a una democràcia avançada».

A més, la regidora ha subratllat que «és necessari realitzar un treball intern per a millorar els òrgans col·legiats com a fi perquè la ciutadania tinga accés i una interlocució directa. I aquest treball cal realitzar-ho en tres nivells: en l'àmbit intern de l'Ajuntament, en xarxa amb altres municipis, i amb la ciutadania per tal de facilitar el seu accés i mecanisme de control directe».

La iniciativa planteja millores en un ampli ventall de fronts: accessibilitat als debats, introducció de vídeo actes, l'accés a la documentació, incentiu de la participació ciutadana, interactivitat, traçabilitat dels acords, etc.

Pel que fa als principals objectius de la taula constituïda, s'assenyalen: analitzar la situació de transparència dels òrgans col·legiats municipals, desenvolupar una ontologia dels plens de cara a una estandardització del seu funcionament òptim pel que fa a la transparència, conéixer sistemes avançats de vídeo acta digital, la seua implantació i ús per la ciutadania, millorar la traçabilitat de les decisions dels òrgans col·legiats. Millorar l'amabilitat en la presentació de la informació sobre el Ple (la presentació de les actes i dels ordres del dia), millorar l'accessibilitat tant en el moment del Ple com a posterior, fer possible el mesurament de l'impacte de les actes i de les consultes realitzades sobre els temes tractats en els plens, afavorir la difusió de les activitats dels òrgans col·legiats, i potenciar la connexió dels òrgans col·legiats amb la ciutadania en general i especialment amb les organitzacions socials de l'entorn.

Arxivat a:

Destacats