25n
25N
25N

Transició Ecològica i Foment es passen la responsabilitat sobre la DIA del Port

Ábalos creu que “si no hi ha modificació” no fa falta nova DIA, alguna cosa que per al port significa que no és necessària malgrat que n’hi ha

Transició Ecològica i Foment es passen la responsabilitat sobre la DIA del Port
27/11/2019 -

Després de tres mesos d’espera per a obtindre resposta, el Ministeri per a la Transició Ecològica va assenyalar a la Consellera de Medi Ambient, Mireia Mollà, que era Foment el ministeri “subjectiu” per a pronunciar-se sobre la necessitat o no d’una nova Declaració d’Impacte Ambiental (DIA). Una setmana després, el valencià José Luís Ábalos, al capdavant de la cartera de Foment, va insistir que no és la seua àrea la que realitza aquestes declaracions, sinó “Transició Ecològica”.

Segons va assenyalar el Ministre, a preguntes sobre la necessitat o no de realitzar una nova DIA, va repetir la fórmula de Transició Ecològica, que no va donar una resposta clara: “Si les actuacions previstes en el Port de València no modifiquen el projecte inicial, la DIA continua vigent”. Unes declaracions que el President de l’Autoritat Portuària, Aurelio Martínez, va interpretar en clau positiva per al Port: “Ábalos ha deixat clares que si no hi ha una modificació, que no hi ha, la DIA continua vigent”. Una contradicció amb el mateix projecte del port, que tracta sobre la modificació del projecte d’ampliació nord, no d’aquest.

Precisament aquesta modificació és el que va motivar a la Conselleria Mireia Mollà a demanar una pronunciació “clara” al Ministeri de Transició Ecològica: destrucció d’un contradic, allargar un altre 500 metres, i el farciment -tampoc contemplat en l’ampliació inicial- de terra per a una gran terminal de contenidors. Suposa quatre milions de metres cúbics de farciment més que el projecte inicial ‘recolzat’ per la DIA de 2007. Una Declaració que, d’altra banda, marcava “mesures correctores” en cas de danys a les platges sud de València; cosa que ha ocorregut, però no s’han realitzat aquestes mesures.

Resposta oficial

Amb tot, les declaracions d’Ábalos, arran de preguntes de periodistes, no és una resposta oficial. Des de la Conselleria de Medi Ambient es manarà una missiva al Ministeri de Foment perquè, com li va indicar Transició Ecològica, es pronuncie. Segons va detallar Mollà la setmana passada, els tres mesos d’espera es va traduir en un trasllat de responsabilitats d’un ministeri a un altre encara que, com ha assenyalat Ábalos, creuen que Transició Ecològica és el competent per a l’assumpte.

Mollà va considerar estrany que la mateixa Autoritat Portuària, que és la promotora del projecte, siga qui haja de dir si és necessari o no una DIA: “Si estic malalt vaig al doctor“, exemplificava l’Alcalde de València, Joan Ribó, fa unes setmanes sobre l’assumpte.

Dissabte passat, com a continuació del procés d’adjudicació i ampliació nord, l’Autoritat Portuària va iniciar el tràmit d'”informació pública” del projecte. Ahir mateix Martínez, segur de la legalitat de seguir sense una DIA, va animar a Compromís a “emprendre accions legals” si volen perquè, assegura, “la polèmica” va acabar “fa mesos”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × tres =

art en blanc