25n
Orgull
Orgull

Transició Ecològica aconsegueix que el Ministeri incloga la inversió del Pla Especial de l'Albufera en el Pla Hidrològic del Xúquer

Transició Ecològica aconsegueix que el Ministeri incloga la inversió del Pla Especial de l'Albufera en el Pla Hidrològic del Xúquer
22/06/2021 -

El Pla Hidrològic del Xúquer assumeix la inversió del Pla Especial per al voltant de l’Albufera proposat per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica que inclou un nou col·lector Oest, una bassa de regulació i una nova depuradora en el terme municipal d’Alcàsser.

La consellera Mireia Mollà ha subratllat que la inversió que supera els 100 milions d’euros “ja s’ha assumit per part de l’Estat i és la que canviarà l’estat de la qualitat de les aigües de l’Albufera”, a més d’alliberar l’ecosistema d’aigua bruta i alleujar la càrrega de la planta de Pinedo.

Aquest finançament que recull el programa de mesures de la planificació 2022-2027 per al Xúquer que va presentar ahir el Ministeri per a la Transició Ecològica avala l’esmentat Pla Especial, que reintroduirà nous recursos per a l’aiguamoll i per als sistemes de regadiu.

Concretament, el capítol 7.17 de “Mesures per a aconseguir els objectius ambientals de l’Albufera de València” xifra en 115 milions el finançament de la nova solució de l’Horta Sud a executar per l’Administració General de l’Estat.

Mollà s’ha pronunciat així en la reunió que ha mantingut en el seu despatx amb el vicealcalde de València, Sergi Campillo, per a analitzar els extrems del Pla Hidrològic i preparar la reunió d’aquesta vesprada amb la Junta Rectora del Parc Natural.

“Aquesta vesprada explicarem a la Junta Rectora el conjunt de mesures del Pla Especial i l’obertura d’un termini de participació pública perquè tots els municipis i les entitats puguen aportar les seues iniciatives i fer encara més madur i més fort aqueix Pla”, ha assenyalat la consellera.

El Consell aconsegueix rebaixar el cabal ecològic que proposava el Ministeri per al Tajo
La responsable de la Conselleria també s’ha referit al Pla Hidrològic del Tajo. Ha recalcat que el transvasament està els pròxims 6 anys i que el Consell continuarà negociant per a mantindre el cabal ecològic en 7 metres cúbics per segon per al conjunt del període de planificació 2022-2027.

Mollà ha expressat que el Consell està “moderadament satisfet” davant una proposta que fins al 2026 assegura la continuïtat del transvasament Tajo-Segura i rebaixa la proposta inicial del Ministeri, que situava el cabal ecològic en 8,5 metres cúbics per segon al seu pas per Aranjuez.

“La Generalitat Valenciana ha sigut la que ha demanat des del principi diàleg i la que ha aconseguit que amb converses i negociació s’acabe aconseguint una postura consensuada de 7 metres cúbics per segon. Ara bé, volem aprofitar aquest període de consulta pública de sis mesos perquè es mantinga aqueix cabal en tot el període”, ha explicat.

Així mateix, ha destacat que el Ministeri reconeix que existeix un problema de depuració del riu al seu pas per Madrid i atén així la reivindicació de destinar inversions a la millora del sanejament que convertirà els 7 metres cúbics per segon en un cabal ecològic suficient.

La consellera ha assegurat que el conjunt de recursos aigua són importants: “Els recursos de reutilització, els recursos de les dessaladores, els recursos del transvasament i tots junts han de garantir les transferències del Tajo-Segura, a més de ser sostenibles i assumibles perquè l’aigua que no es pot pagar no és un recurs”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou + 12 =