25n
Orgull
Orgull

La transformació de l'horta valenciana: de l'oblit a la seua dignificació

La Llei de l’Horta ha protegit més d’11.000 hectàrees de sòl agrícola

La transformació de l'horta valenciana: de l'oblit a la seua dignificació
10/04/2019 -

per-l'hortaFa poc més d’un any, el Consell donava llum verda al que seria una de les lleis de protecció de l’horta valenciana amb més cobertura. Els agricultors i agricultures valencians ja ho venien reivindicant des de feia anys, i eixa aposta del Govern del Botànic per defensar una de les riqueses patrimonials de la nostra terra, com és l’horta, es feia efectiva amb l’entrada en vigor de la Llei de l’Horta, que no solament treballa en la línia de dinamitzar la seua activitat, sinó que la blinda enfront de l’especulació urbanística a la qual ha estat sotmesa durant tants anys.

Una llei que, entre altres mesures, prohibeix les requalificacions de terrenys en sòl no urbanitzable protegit per a allunyar-la d’aquells projectes de grans habitatges o camps de golf que es van projectar sobre aquests terrenys; mesures a favor de continuar preservant un ofici que forma part de la identitat valenciana mitjançant plans formatius per a impulsar el relleu generacional; així com accions per a dinamitzar tant l’horta, com els productes de proximitat, a través de la creació d’una marca diferenciada per al producte de l’horta valenciana o l’obligació de cedir les terres a un tercer que vulga cultivar-les si, en el termini d’un any, els propietaris no les han posades en funcionament.

Oltra: “Els camps ja no seran un solar a l’espera de ser edificat”

No obstant això, aquesta llei, impulsada pel Consell, també venia acompanyada de la constitució del Consell de l’Horta de València que, el passat 28 de febrer, el Ple Municipal aprovava, malgrat els vots en contra del Partit Popular i Ciudadanos. Una col·laboració entre Ajuntament, Diputació i Generalitat per a la creació d’aquest ens que, entre les seues funcions principals, tindrà el desenvolupament del Pla de Protecció de l’Horta, a més de dur a terme accions dirigides a l’obtenció de recursos, promoció de les marques de qualitat dels productes de proximitat o la mediació en la cessió de parcel·les agràries sense cultivar.

L’horta valenciana, abandonada durant tants anys pels poders públics, s’ha situat en el centre de les polítiques del tripartit. I és que, com matisava la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, “hem apostat per la sostenibilitat de la terra i el futur, per les generacions presents i futures. Els camps ja no seran un solar a l’espera de ser edificat”.

El camí que allunya a l’Horta de l’especulació

El Pla d’Acció i Dinamització de l’Horta Valenciana (PATHV), que aprovava el Consell el mes de novembre passat representa eixe nou camí per a allunyar l’horta “dels temps foscos dels ‘pelotazos'”, com apuntava Oltra. Un instrument que aborda els problemes de l’horta valenciana, i que aporta solucions a la falta de viabilitat del model agrícola, a l’envelliment de la població activa agrària o a la pressió urbanística.

En total, gràcies al PATHV, més d’11.000 hectàrees de sòl agrícola s’han protegit, i contempla la recuperació d’unes 250 hectàrees d’horta i més de 100 edificacions tradicionals. A més, s’han desclassificat 15 milions de metres quadrats de diferents localitats valencianes, com El Puig, Albalat dels Sorells, Alboraia, Torrent o Catarroja, entre altres.

Entre els objectius més destacats del PATHV es troben el foment de la presència equilibrada de dones i homes en les activitats econòmiques del sector agrícola, incorporant a les dones a la titularitat de les explotacions o la recuperació dels espais degradats.

Benimaclet

Intent frustrat de judicialitzar la Llei de l’Horta

Els partits de l’oposició, PP i Ciudadanos, van intentar, encara que sense èxit, judicialitzar la Llei de L’Horta interposant recursos d’inconstitucionalitat. No obstant això, el passat mes de febrer, el Govern central donava llum verda a aquesta llei de protecció de l’horta.

La diputada de Compromís en Les Corts, Graciela Ferrer, manifestava la seua satisfacció per aquest suport i instava a PP i Cs a decidir “què volen ser i fer de majors: treballar pels valencians i valencianes o continuar jugant a posar recursos d’inconstitucionalitat perquè no tenen arguments per a contrarestar la tasca feta des del Govern del Botànic”.

Així, afegia, “mentre el PP i Cs intenten obstaculitzar les lleis valencianes, el Govern continua posant a les persones en el centre de la política”. I és que la Llei de l’Horta no solament la blinda enfront de l’especulació i senta les bases per a la seua recuperació i dinamització, sinó que suposa un pas essencial per a garantir tant la supervivència d’aquest ofici, com que milers de famílies puguen viure dignament dedicant-se a l’agricultura.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × un =