La transformació de l'EMT: de la fallida a l'empresa millor valorada

Josep Enric Garcia Alemany ha sigut destituït com a gerent de l’EMT després de cinc anys al capdavant

Guardar

EMT
EMT

Comença una nova etapa per a l'Empresa Municipal de Transport de València (EMT). Després de cinc anys al capdavant de la gestió, Josep Enric Garcia Alemany ha sigut destituït com a gerent de l'EMT. Una "decisió molt meditada", segons ha explicat el president de la companyia i regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, però que era necessària "per a la nova etapa que comença". Per part seua, la vicealcaldessa, Sandra Gómez, ha donat suport a aquesta decisió perquè, assenyalava, "l'EMT és l'empresa municipal més important de la ciutat i el govern necessita que el seu projecte siga fort i inqüestionable".

I és que després de destapar-se el frau de quatre milions que la companyia va patir fa un any, ha sigut molta la pressió a la qual l'EMT s'ha vist sotmesa. Amb la investigació judicial oberta, i a l'espera de les conclusions de la comissió d'investigació, que té com a objectiu "maximitzar les opcions de recuperar els diners i establir mesures que garantisquen que això no torne a ocórrer" - apuntava la presidenta de la comissió Elisa Valía -, per a la líder del partit de l'oposició, M.ª José Catalá, "encara falta adoptar responsabilitats polítiques".

Pel que sembla la decisió de cessar l'ara exgerent de l'EMT s'ha valorat positivament per part dels diferents grups polítics. Així i tot, confirmava Grezzi, "el cessament res té a veure amb l'estafa", i afegia, "només tinc bones paraules per a Josep Enric i crec que posar-ho al capdavant de la gerència ha sigut una de les millors decisions que he pres". El motiu? La gran transformació que ha experimentat l'EMT.

Si tornem la mirada arrere, l'EMT era una empresa que no només comptava amb una plantilla envellida i amb autobusos amb una mitjana d'edat de 13 anys, sinó que estava a la vora de ser intervinguda i privatitzada. "Quan arribàrem, ens trobàrem amb projectes que estaven guardats en el calaix perquè ningú volia posar-los en marxa. Estaven abandonats per a deixar morir a la companyia. Josep Enric els va posar en marxa", ha explicat Grezzi.

I el canvi ha sigut significatiu. L'EMT estava en fallida i amb unes xifres baixíssimes de passatgers. En només cinc anys, és l'empresa millor valorada de la ciutat. S'ha produït un increment del 10% d'usuaris i usuàries; es compta amb la major plantilla de la història, gràcies als més de 3.000 nous contractes que s'han dut a terme; i s'han incorporat nous autobusos, més sostenibles, reduint l'edat mitjana de la flota a 7,5 anys en 2021.

Així mateix, un altre dels canvis substancials de l'EMT ha sigut la seua aposta per implantar la millor tecnologia i per la innovació amb iniciatives com la instal·lació de sensors en 16 autobusos híbrids i 2 elèctrics per a poder monitorar en temps real diversos elements, com la velocitat, temperatura o càrrega de bateries, amb l'objectiu de millorar la seua eficiència i reduir la petjada de carboni o, per exemple, la incorporació de l'aplicació EMTicket, que permet comprar, des del mòbil, bitllets senzills digitals amb els quals poder viatjar en els autobusos públics, durant una hora, sense limitació de transbords.

L'EMT inicia, ara, nova etapa. De moment, i fins que es designe un nou gerent, les funcions les assumirà el vicegerent de la companyia.

Arxivat a:

Destacats