"El treball de les entitats socials és imprescindible i des dels mitjans tenim la responsabilitat de recollir aquest treball i portar-lo a un gran públic"

Jovesólides celebra una jornada en la qual aborda la importància de la comunicació en les ONG per al canvi social

Guardar

FOTOS 2021- EVENTO LVI (21)
FOTOS 2021- EVENTO LVI (21)

L'associació Jovesólides va celebrar ahir a la tarda una jornada dirigida a promoure la reflexió col·lectiva sobre com les ONG poden desenvolupar una comunicació més transformadora i integradora. Sota el títol, 'Tenim audiència les entitats socials? Noves narratives audiovisuals per a provocar el canvi social', l'organització ha reunit diverses desenes de persones. La jornada, celebrada en el complex la Petxina i conduïda per la periodista Pilar Almenar, es va estructurar en dues parts. Una primera, en la qual va participar Lourdes Tafaner, presidenta de Jovesólides, que va contextualitzar el projecte 'La finestreta indiscreta', en el qual es va emmarcar la jornada.

"El discurs d'odi creix cada dia i està calant entre les persones més joves i no tan joves. No obstant això, no podem decaure en la nostra obstinació per treballar per un món més just i igualitari. A l'inrevés, el nostre treball s'ha d'intensificar." En el seu discurs també va ser crítica amb el Tercer sector. "Les ONG només ens escoltem a nosaltres mateixes, els nostres missatges no arriben al gran públic". I també Toñi Serna, secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, que va acompanyar a la presidenta en la presentació de l'acte. "La societat viu en el dia a dia, però jo crec que iniciatives com aquest projecte que usen la comunicació per a reconduir l'educació de la ciutadania són molt importants"

Després de les seues intervencions, va tenir lloc la part estel·lar de l'esdeveniment: el diàleg mantingut entre Laura Gimeno, la periodista i subdirectora del programa Salvados (Produccions del Barri) i Mohamed El Amrani, emprenedor i comunicador. Responent a la pregunta del diàleg, Laura Gimeno, subdirectora del programa Salvados va ser molt directa. "Les entitats socials sí que tenen audiència i sí que és necessari el seu treball. És més, el treball de les entitats socials és imprescindible i des dels mitjans tenim la responsabilitat de recollir aquest treball i portar-lo a un gran públic." Va destacar que per a arribar al públic és necessari que els missatges siguen senzills i tinguen un impacte, encara que els temes socials siguen complexos. "Les entitats socials estan plenes d'històries i aquesta és la matèria primera dels mitjans. És un material que és aquí i senzillament cal saber canalitzar-lo. Una història narrada en primera persona tindrà més impacte que un tema genèric." Per part seua, el comunicador Mohamed El Amrani va assenyalar que les entitats socials tenen audiència, però que cada vegada més és una audiència segmentada. "La clau per a mi, per a poder arribar al públic, és generar una comunicació, productes audiovisuals adaptats a qualsevol d'aquest públic, a més tenint en compte les noves plataformes com el streaming o el podcast."

Així mateix, el comunicador català va destacar que les entitats socials tenen molt per fer en l'àmbit comunicatiu. "Al llarg del temps s'ha fet una comunicació molt institucional, es tendeix a pensar que les organitzacions en tractar amb temes sensibles han de mantenir una actitud hieràtica i ara mateix la comunicació és tot el contrari. Cal ser permeables als canvis i fer una comunicació viral". Finalment, les persones assistents a l'esdeveniment, celebrat amb compliment de totes les mesures de seguretat anti-COVID, van visitar també l'exposició 'La finestreta indiscreta'. Allí han pogut descobrir les obres de les il·lustradores valencianes Belén Segarra i Laura Castelló.

A través d'aquesta exposició, l'entitat ha volgut, també a través de l'art, estimular la conscienciació i fomentar una ciutadania activa a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Amb l'esdeveniment d'ahir, Jovesólides ha posat punt final a 'La finestreta indiscreta', un projecte d'educació per al desenvolupament, finançat per la Conselleria de Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana. Durant més de dos anys l'entitat ha realitzat un total de sis experiments socials i sis programes de debat dirigits a analitzar i desconstruir la realitat social. La fi última: generar una sèrie de propostes, totes elles dirigides a aconseguir una ciutadania més conscient de les problemàtiques socials. Així, l'entitat, amb la participació i suport de les entitats socials, l'administraciópública i la ciutadania, ha treballat: la igualtat de gènere, el consum responsable, el treball decent, la islamofòbia de gènere i refugi per raons climàtiques.

Destacats