caixa popular

Les treballadores de neteja de 85 instituts continuen la vaga

El PP acusa falsament de “retallades” i Marzà mostra els deutes que encara arriben dels governs del PP

Treballadores concentrades a la Conselleria d'Educació / EP

Les treballadores de neteja de 85 instituts continuen la vaga
13/03/2019 -

Les treballadores de neteja de 85 instituts públics d’Educació Secundària estan a punt de complir un mes de vaga. Un atur per a denunciar i reclamar l’impagament de les nòmines per part de l’empresa Limpiezas Raspeig y Netalia. Es tracta d’una empresa contractista a través de les quals la Generalitat abona els pagaments. No obstant això, les factures que paga Conselleria no es tradueixen en nòmines.

Són prop de 300 netejadores de diferents instituts, com de Burjassot, Albal o Sagunt. Amb el suport d’estudiants de varis d’aquests instituts, ahir es van concentrar enfront de la seu d’Educació. Els devien pagaments que es remuntaven a 2018.

Després de tres setmanes sense oferir servei de neteja en els instituts i diverses concentracions i reunions, la Conselleria es va pronunciar. Les treballadores, al costat d’UGT i CCOO, demanaven “menys paraules i més solucions” a l’Administració que, segons ells, “amaga el cap”. El toc d’atenció va portar a la Conselleria a anunciar un acord pel qual les factures abonades havien d’anar a esmenar els deutes. El dilluns els va arribar l’hagut de 2018 i en teoria demà han d’arribar-les les nòmines de gener i febrer.

Deute del PP

Pese a l’acord anunciat i el cobrament el dilluns passat, les treballadores van decidir continuar la vaga. Desconfien d’unes empreses que, asseguren, no és la primera vegada que acumulen impagaments.

Pedro Medina, responsable de neteja d’edificis i locals de CCOO-PV, assegura que la “Conselleria d’Educació ja ha pagat tot el que ha de pagar”. “El que no entenem és per què l’empresa no està pagant als treballadors”, ha afegit. Per a ell l’empresa és “un desastre”. Ha recordat que l’empresa ja va tractar amb l’anterior govern del PP i “ja feia el mateix”, per la qual cosa no entén que encara es treballe amb ella.

Sindicats i treballadores reclamen a Conselleria que es rescindisca el contracte per “impagament”. No obstant això, des de l’Administració asseguren que la normativa de contractes públics no permet rescindir per aquest motiu, però sí la no prestació de servei. Han enviat, a més, un escrit a l’empresa perquè cessen els impagaments o denunciaran per “incompliment de contracte“. La licitació acaba al juliol, amb el curs escolar, i estan preparant la transició a una altra empresa. Medina assegura que entenen “la complicació” de rescindir un contracte, però mantenen que s’inicie i faça per la via més urgent possible.

Des de la Conselleria de Vicent Marzà, el Conseller d’Educació, veuen “exemplar” la solidaritat entre treballadores, docents i alumnes, encara que demanen que, després de 23 dies, desconvoquen els aturs “temporalment“.

El PPCV, des del seu compte de twitter, va difondre el dimarts la vaga que, segons ells, és causa “de les retallades” del Govern del Botànic que “no paga”. Una cosa desmentida poc després per la Vicepresidenta de les Corts, Mónica Oltra: la Conselleria està al corrent de pagaments -no l’empresa- i, a més, encara arriben deutes dels anteriors governs del PP.

També el Conseller d’Educació, Vicent Marzà, va aprofitar la xarxa social per a detallar el cas i desmentir al PPCV. Després d’indicar que des de conselleria “sempre” estan “del costat dels treballadors”, detalla que els problemes vénen d’una única empresa de 9 adjudicades per Conselleria. Marzà recorda que “la Generalitat paga” i que, per tant, “l’empresa ho ha de fer també”. Per això han obert expedients sancionadors que, en cas de ser favorables, no permetran que l’empresa Neteges Raspeig puga optar a noves licitacions.

De moment la mobilització continua. demà es concentraran a les 10.30 enfront de Subdelegació, i el divendres a la mateixa hora en la plaça de l’Ajuntament.

Més informació


0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × quatre =