caixa popular

Tovalloletes higièniques sí, però amb responsabilitat

23/10/2017 -

Hem de fer una crida a la ciutadania i als fabricants de tovalloletes higièniques. Una crida a la responsabilitat sobre els efectes que es deriven d’una acció aparentment tan innocent com és tirar al vàter aquest producte per al medi ambient i les arques públiques. Des del mes de maig, estem actuant per a resoldre una obstrucció de quasi un quilòmetre de llarg en el segon col·lector de fecals, d’aigües negres que, afortunadament, ha sigut detectat a temps i s’ha pogut evitar un abocament a l’antic llit del Túria, l’impacte ambiental del qual hauria sigut molt negatiu.

Al llarg dels treballs que s’han anat desenvolupat aquests mesos i que es perllongaran segurament mig any més, la qual cosa s’ha posat de manifest són dues coses. D’una banda, que s’ha d’implicar a la ciutadania sobre els efectes nocius que comporta utilitzar el vàter com si fóra una paperera per on es tiren tovalloletes però, també, un altre tipus de residus com bastonets, compreses, tampons o preservatius. Per això, des del Cicle Integral de l’Aigua de l’Ajuntament de València promourem una nova campanya de sensibilització a aquest efecte.

No és frívol tenir en compte que el cost de les obres que s’estan duent a terme en el Col·lector Nord per a eliminar l’enorme tap que s’ha generat ascendirà a 2.200.000 euros, al que cal sumar les periòdiques revisions i reparacions de bombament, els xicotets desembuts, i les actuacions en la resta de la xarxa de sanejament. No és, per tant, una acció que tinga una conseqüència únicament cridanera, com un emboce, sinó un cost econòmic enorme per a la ciutat.

A més, també apel·lem a la responsabilitat dels propis fabricadors. És cert que s’han obert línies de recerca sobre aquests productes i ja han tret nous models menys nocius lloc que són més fàcilment dispersables en l’aigua, no obstant això segueixen causant problemes. Per tant també ens dirigim a la indústria. Per a aconseguir que aquest tipus de productes no tinguen eixe efecte negatiu sobre les xarxes de sanejament, però també perquè els fabricants facen un esforç informatiu especial en els envasos, que no criden a engany als ciutadans.

Ací també volem implicar tant al Govern d’Espanya com a la Generalitat Valenciana perquè es tracta d’un problema que afecta altres ciutats, tal com hem pogut comprovar aquests dies amb Donosti o Londres. Per açò, hem instat des de l’Ajuntament de València al Ministeri i a la Conselleria d’Indústria al fet que exigisquen als fabricants d’aquest producte al fet que indiquen d’una manera visible que han de tirar-se a la brossa igual que es fa amb un altre tipus de productes d’higiene personal.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit + nou =

viva gym canovas
exposicion caps tallats