25n
25N
25N

"Tot està per fer": L'exposició imperdible que arreplega els records de la València capital d'Espanya (1936-1937)

Des d’este dilluns fins al 19 de febrer de 2017 es presentarà en el Centre Cultural La Nau, Sala Acadèmia, en la Universitat de València

"Tot està per fer": L'exposició imperdible que arreplega els records de la València capital d'Espanya (1936-1937)

Guerra Civil. Principis de novembre de 1936 i solament han passat tres mesos des del colp d’Estat de l’exèrcit franquista contra la Segona República. Les falanges esperen desplegar la seua violència a l’eixida de Madrid i el Govern de Largo Caballero pren una decisió fonamental: traslladar la capital a València.

De la nit al dia la ciutat del Túria es transforma en la capital “de facto” de la República; les seues Corts es despleguen en l’Ajuntament; el Palau de Benicarló acull al primer consell de ministres; la Llotja és l’escenari de sessions plenàries. Així, els valencians han d’acostumar-se a la por, la convulsió política, en ser observats pel món sencer durant un any. Fins que l’emplaçament es trasllada a Barcelona.

Este mes es compleixen 80 anys d’aquella decisió i les posteriors conseqüències —bones i desfavorables— per a la vida quotidiana de la ciutat mediterrània. Amb això, l’exposició exhibeix més de 450 objectes que uneixen el passat amb el present, en un recordatori material del protagonisme d’una València colpejada en plena guerra.

Cultura, política, art, educació i propaganda s’uneixen en una exposició imperdible. No obstant això, no són estos aspectes el nucli comunicacional de la mostra: són les persones, valencians o refugiats, mares o fills, polítics o no. Amb fotografies, l’exposició apel·la al record dels quals estaven i als joves de hui per a comprendre en quina ciutat viuen actualment. El carrer Russafa, la Platja de les Arenes, la Universitat de València són alguns dels escenaris del record.

Les assemblees, mítings, homenatges i manifestacions contra el feixisme és un altre dels aspectes que s’aborden. Els anarquistes, comunistes, socialistes i els sectors republicans estan ací representats en pancartes i els espais públics que van ocupar per a repel·lir al franquisme, com els cinemes i teatres.

Per descomptat, també es presenta l’auge de la representació política femenina, amb un símbol especial: Frederica Montseny, la nomenada com a ministra de Sanitat del Govern de Largo Caballero. Un fet que parla de la voluntat panoràmica d’esta exposició que estarà fins a febrer en La Nau.

“Esta exposició està dedicada a totes les persones que van viure eixa experiència, en sentit recorde de les seues il·lusions, les seues esperances, els seus temors”.

Tot està per fer

Data: Del 7 de novembre de 2016 al 19 de febrer de 2017

Horari: De dimarts a dissabte, de 10:00 a 14:00 hores i de 16:00 a 20:00 hores. Diumenge i festius, de 10:00 a 14:00 hores / Dilluns tancat

Lloc: Centre Cultural La Nau, Sala Acadèmia, Universitat de València

Entrada lliure

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × dos =