Torrent presenta una proposta per a tapar la ‘ferida’ de la Serra Perenxisa

L'alcalde de la localitat, Jesús Ros, ha explicat en què consisteix aquesta iniciativa a llarg termini

Guardar

Jesus Ros Susi Ferrer Torrent
Jesus Ros Susi Ferrer Torrent

Jesús Ros, alcalde de Torrent ha anunciat hui la idea que té al cap l'ajuntament per a omplir el forat que presenta a l'actualitat la Serra Perenxisa. Aquesta proposta parteix de dues bases: l'autofinançament (es generarà activitat econòmica) i que és producte de la participació dels veïns, perquè ahir des del consistori es van reunir amb multitud d'associacions veïnals, clubs i centres. No obstant això, aquest és un projecte a llarg termini que podria allargar-se 50 o fins i tot 60 anys perquè "les noves generacions puguen veure recuperat el paratge natural de la serra".

A principis dels anys 60, la pedrera de Sierra Perenxisa inicia la seua activitat per a començar obres com la del Pla Sud de València, l'any 1958. De fet, les pedres que conformen el llit del nou llit del Túria procedeixen d'aquesta pedrera de 31 hectàrees actualment i que en antany era una de les explotacions més grans de la Comunitat Valenciana. En 2010, es va paralitzar l'activitat gràcies a demandes veïnals i ecologistes. Ara, 11 anys després, l'Ajuntament de Torrent pretén tapar la ‘ferida’ visible fruit de tants anys funcionant com pedrera.

Per a posar fi a aquest problema, el consistori pretén emplenar la zona que ha deixat amb diferents materials en un procés que podria durar mig segle. " 50 anys portant terra de les excavacions dels soterranis, de les finques, cinquanta anys d'anar recollint material del qual toca, perquè això no és un abocador de fem, és un abocador d'inerts i a més seleccionats perquè emplenen correctament la pedrera", ha explicat Ros.

Però, per què es duu a terme aquesta iniciativa i no en 2011 quan va acabar l'activitat en la pedrera? Segons ha comentat l'alcalde, "en l'anterior legislatura vam estudiar i valorar els pros i els contres de poder aprovar l'ordenança d'usos i posar-ho en marxa. Al final ens ho vam pensar una mica perquè és una decisió important". La raó per la qual es duu a terme ara aquesta proposta és perquè una de les línies per les quals es regeix la corporació és "recuperar el nostre i posar en valor els signes d'identitat que tenim", ha apuntat Ros.

Passos del projecte

En primer lloc, es farà una campanya de sensibilització, ja que és part del paratge natural de la Serra Perenxisa i "hauria de formar part del nostre dia a dia perquè difícilment se solucionen els problemes es dóna solució a les coses si un no coneix el que passa ací", assenyala l'alcalde de Torrent. A més, ha afegit que aquest és un tema que "hem de fer des de la participació de la gent i la complicitat de la societat civil i l'ajuntament".

Per a posar en marxa aquest projecte és necessari començar un procés administratiu que podria allargar-se diversos mesos, o fins i tot un o dos anys. "És un treball que cal fer de manera administrativa per a lligar-la administrativament i tindre tot això fet per a poder funcionar", ha apuntat Ros.

Jesús Ros ha exposat que, seguidament, cal aprovar l'ordenança reguladora dels usos del paratge natural de la Serra Perenxisa i el seu entorn. Així, una vegada aprovada aquesta ordenança , es podran fer les coses que té pensades el consistori, ja que hui dia no hi ha una ordenança que diga el que es pot fer en el paratge natural. Al mateix temps, s'encarregarà un estudi que ha d'albergar diverses conclusions.

La primera d'elles és fer un estudi de restauració. Això sí, tenint en compte les conclusions a les quals es van arribar en 2011. En companyia d'eixe estudi ha d'anar un estudi de mobilitat dels accessos a la mateixa pedrera, així com un estudi en el qual es busque la fórmula per a complir les expectatives que és restaurar la pedrera, que significa emplenar un espai en el qual caben fins a 11,5 milions de tones d'enderrocs.

Un ens per a gestionar la pedrera

L'alcalde de Torrent ha anunciat que es crearà un ens que controlarà el que entre i isca, és a dir, el material lliure sense enderrocs. Una vegada constituït eixe ens, el següent és que durant els següents anys es vaja depositant cada vegada més materials. I, al final s'aplicaran els usos que siguen aprovats en l'ordenança reguladora i les modificacions dels usos que es puguen anar fent al llarg dels anys.

"Dins del procés administratiu ha d'haver-hi alguna cosa, un ens, una empresa, una fundació o el que l'ajuntament en aqueix moment estime, que és qui ha de gestionar de manera professional aqueix espai. Ha d'haver-hi un ens que gestione això perquè hi ha una activitat econòmica que ajudarà al fet que el projecte de la pedrera isca bé", ha resolt Ros.

En estar planificat aquest projecte a tan llarg termini, podria succeir que durant eixos cincuanta anys entrara a l'ajuntament un govern que decidira interrompre el projecte a la meitat. Davant aquesta possibilitat, l'actual alcalde ha respost que "seria molt arriscat que una corporació del signe que fora poguera tallar en un moment determinat la recuperació d'un element tan important com la Serra Perenxisa. No dic que seria impossible, però si el tu fas un projecte i el consolides, és molt complicat".

Destacats