Torrent crearà una xarxa d’itineraris escolars que augmentarà la seguretat vial

El programa pilot, que s’implantarà durant l’any 2018, inclourà un sistema de priorització de pas de vianants i un sistema de monitoratge i seguiment de l’alumnat dels col·legis públics

Guardar

cole320
cole320

La ciutat de Torrent, seguint el procés de convertir-se en una ciutat intel·ligent, segura i en una referència d’avantguarda, crearà un projecte pilot de camins escolars intel·ligents, la implantació dels quals començarà durant l’any 2018 i que combina actuacions tradicionals amb les noves tecnologies. Amb esta xarxa d’itineraris s’aconseguirà unificar tres aspectes claus: augmentar la seguretat vial en les zones escolars, reduir el nombre de vehicles privats que traslladen els menors fins al col·legi i fomentar que els xiquets es desplacen caminant fins al centre, com una forma activa de lluitar en contra del sedentarisme i incrementar l’autonomia dels menors.

El programa consistix en un projecte pilot de mobilitat sostenible en sis col·legis públics de Torrent, en els quals s’implantaran i avaluaran dos novetats tecnològiques: un sistema de priorització de pas de vianants i un sistema de monitoratge i seguiment de persones. El primer sistema consistix a crear tres passos de zebra regulats per semàfors, que prioritzaran el pas del vianant, de manera que quan es detecte la presència d’un vianant en espera, el sistema posarà el semàfor roig per al pas de vehicles.

Quant al segon sistema, el de seguiment de persones, es tracta d’introduir, dins de les rutes dels camins i en els col·legis de destinació, uns detectors Wi-Fi i bluetooth que permeten identificar la MAC de dispositius que poden portar els xiquets. D'esta forma els pares podran ser notificats de quan ha arribat el menut a l’escola. El regidor de l'Àrea de Modernització, Andrés Campos, ha destacat que l’avantatge del sistema que es pretén implantar és que “pot utilitzar-se tant amb telèfons mòbils que puguen tindre els xiquets de major edat, així com amb les etiquetes bluetooth que es poden adherir a les motxilles dels més menuts”.

L’àrea en la qual s’implantarà el programa és la zona centre de la ciutat i en sis col·legis situats a banda i banda de l’avinguda principal de la ciutat. Les escoles són: CP Federico Maicas, CP Antonio Machado, CP Miguel Hernández, CP Sant Pasqual, IES La Marxadella i CEE L'Encarnació.

“Incrementarem i millorarem la seguretat viària dels carrers i la vigilància per part de la Policia Local o acompanyants; i també aconseguirem reduir la contaminació ambiental, ja que es disminuirà la quantitat de vehicles privats dels pares i mares per a traslladar els fills i filles als centres educatius”, ha destacat Campos, que desenvoluparà esta acció en col·laboració amb Patricia Sáez, responsable de l'Àrea d'Educació.

La iniciativa de la xarxa d’itineraris s’executarà en tres parts. La primera consistix en la creació d’un comité de participació que implicarà totes les entitats protagonistes: pares i mares, centres escolars, alumnat i administració. El segon pas serà realitzar un estudi de seguretat viària. I la tercera fase seran les accions de promoció i de coneixement de la iniciativa.

A més d’este projecte, s’iniciarà en els col·legis públics una metodologia de treball per a estudiar com reduir la quantitat d’energia utilitzada. Es crearan equips de treball formats per l’alumnat, professorat i consergeria. Estos grups formaran patrulles energètiques amb l’objectiu de disminuir la despesa energètica; i amb esta mesura s’aconseguirà un doble objectiu: d’una banda, que els alumnes aprenguen a estalviar en energia, i d’altra banda, un estalvi econòmic.

Destacats