25n
25N
25N

Abordar el repte demogràfic no serà possible sense diputacions, ajuntaments i consells

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, i el vicepresident i diputat de Cooperació, Carlos Fernández Bielsa, han participat en la reunió de la Comissió de la FEMP a Barcelona

Abordar el repte demogràfic no serà possible sense diputacions, ajuntaments i consells
09/03/2020 -

Per a afrontar el repte demogràfic és fonamental comptar amb les diputacions, els ajuntaments i els consells insulars. Així ho han constatat quasi 40 dels membres que componen la Comissió de la FEMP que agrupa les Entitats Provincials i Insulars, reunits aquest dilluns en la seu de la Diputació de Barcelona, amb la Presidència de Francisco Reyes, president de la Diputació de Jaén. En representació de la Diputació de València han participat en la trobada el president, Toni Gaspar, i el vicepresident i diputat de Cooperació, Carlos Fernández Bielsa.

Gaspar ha destacat la importància de la col·laboració institucional i d’aquestes reunions de treball entre institucions que “tenen molts projectes en comú i un objectiu prioritari que és millorar la qualitat de vida de com més persones millor”. En aquest sentit, el president de la corporació valenciana assumeix la necessitat de donar resposta al repte demogràfic i insta a treballar conjuntament per a aconseguir-lo, en la línia de la reunió mantinguda fa escasses dates a Tarragona entre presidentes i presidents provincials de Catalunya i la Comunitat Valenciana.

Per part seua, el president de la Diputació de Jaén, Francisco Reyes, ha constatat que la piràmide poblacional s’ha invertit i “les diputacions tenen molt a dir. No es pot parlar de repte demogràfic d’esquena als governs locals, i les diputacions hem de ser mediadores davant altres governs”, també a l’efecte de recuperar la gestió dels Fons Feder.

Finançament local i serveis socials

En el transcurs de la reunió, en la qual s’ha marcat el Pla de Treball de la Comissió per a aquest mandat, també s’ha defensat la necessitat d’un nou model de finançament local, un model que es negocie en paral·lel i de manera simultània al finançament autonòmic, i que garantisca que les competències i actuacions que realitzen les entitats provincials i insulars compten amb els recursos necessaris.

Per a Francisco Reyes, el paper de les diputacions és fonamental en l’àmbit dels serveis socials, en el suport a petits i mitjans municipis i també a la ciutadania i, per això, és fonamental que com més prompte millor puguen disposar dels quasi 30.000 milions d’euros de superàvit i romanents amb els quals compten. Segons el parer de Reyes, poder fer-ho suposaria afavorir l’ocupació en el món local i millorar els serveis que es presten.

En la seua intervenció, i en relació amb la taxa de reposició d’efectius, va apostar per incorporar personal més especialitzat, per a avançar en qüestions com l’atenció social o la digitalització. Va destacar, així mateix, el paper que diputacions, ajuntaments i consells insulars estan cridats a jugar en altres qüestions com la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 o la lluita contra la violència de gènere.

Al llarg d’aquest mandat, la Comissió treballarà per a impulsar els òrgans intermedis i, per a això, cal reivindicar el seu paper, un aspecte en el qual també va incidir el vicepresident de la Comissió i president de la Diputació d’Almeria, Javier Aureliano García. Per a aquest impuls, la Comissió va acordar reunir-se amb caràcter ordinari cada quatre mesos i en diferents llocs del país, i celebrar subcomissions amb la mateixa periodicitat, de manera que cada dos mesos es realitzaran trobades d’algun d’aquests òrgans. El mes vinent d’abril, després de la Setmana Santa, se celebrarà una subcomissió; i al juny, la Comissió es reunirà de nou.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, amfitriona de la trobada, va defensar que les diputacions són institucions útils per a ciutadans i ciutadanes. Per a Javier Aureliano García, “el nostre paper és igualar les oportunitats dels territoris”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − deu =