Les tovalloletes i residus en el clavegueram sobrepassen el pes de 900 elefants africans

L’Ajuntament llança una campanya per a conscienciar sobre el problema de llançar material no orgànic en l’excusat

Les tovalloletes i residus en el clavegueram sobrepassen el pes de 900 elefants africans
06/06/2019 -

“T’imagines 900 elefants al clavegueram?”. És la pregunta que llança la nova campanya de l’Ajuntament per a abordar el problema de les tovalloletes -i altres residus- en la xarxa de sanejament de València; un problema de 5.000 tones. En realitat, més. Aqueixa va ser la quantitat que es va traure fins a l’últim compte, a la fi de març, quan un enginyer del Cicle Integral de l’Aigua esperava traure “2.000 tones més”. Amb un càlcul ràpid, la xifra augmenta a 1.260 elefants.

Els treballs per a traure l’enorme emboce de tovalloletes i un altre tipus de residus no aptes per al vàter segueix sota la Ciutat de les Arts i les ciències, en el Col·lector Nord que dóna servei al 60% de la capital valenciana. Se segueix ací perquè són, com va assegurar l’enginyer Jesús Cenicero Rozalén, els “100 metres més difícils de tot el recorregut”. Un túnel negre d’uns 6 metres d’ample, sota l’Àgora, és el punt d’accés fins a la zona de neteja. Abans equipant-se, això sí, botes d’aigua, mico, màscara i alarma de gasos: les aigües fecals es queden poc per davall del genoll.

Els treballs avancen i la situació comença a ser “raonable”, segons van assegurar els operaris. Tanmateix això no quitació que més tovalloletes i residus que han ocasionat aquest tap arriben. Per això, és important la conscienciació ciutadana.

La campanya #ElWCNoÉsUnaPaperera, en la qual s’estableix la comparació amb els elefants, pretén precisament sensibilitzar a la ciutadania amb el greu problema d’obstrucció del clavegueram a la ciutat. Això a causa de les tovalloletes i residus higiènics rebutjats en el WC”, va assenyalar el regidor en funcions de Desenvolupament urbà, Vicent Sarrià.

Aquesta campanya s’executarà a través de 21 accions informatives en diversos punts de la ciutat durant juny, en les quals, semblança a la campanya sobre residus orgànics, es farà lliurament d’una paperera per a poder disposar-la en el bany.

Cendrer va assenyalar que el problema de les tovalloletes a València és el més greu d’Europa fins hui “i pot ser que del món”, ja que fins al moment no s’han reportat taps tan grans: ja s’ha hagut de netejar més d’1,6 km de col·lector.

Aquest últim tram en el qual centrar reforços és el més complicat perquè, a diferència d’en actuacions anteriors, el tap no és visible. La bola de tovalloletes, residus higiènics i ‘matèria orgànica’ ha emboçat una claveguera que es veu obligada a desviar el seu flux a un nivell superior, on es desguassa la pluja. Així, des d’un tram inundat ple d’aigua marró i térbola, una excavadora ha de ficar la pala per un forat no visible sota el nivell de l’aigua i extraure el tap a poc a poc.

Segons va explicar l’enginyer de Cicle Integral, el problema de conscienciació de la ciutadania s’uneix a la mateixa construcció del col·lector, amb un disseny “de fa 50 anys”. De l’obertura del túnel i el control dels operaris al vell llit del Túria, al final de la Ciutat dels Arts, hi ha a penes uns metres. Sense cura, s’abocarien tones d’aigües fecals en un entorn recuperat. “Tot el que es llança en el bany ha de ser biològicament degradable“, sentència el tècnic.

Més informació


mostra viva del mediterraneo

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × quatre =

cultura als barris 2019
anna i la maquina del tiempo
anna i la maquina del tiempo
alcasser
cultura als barris 2019
cultura als barris 2019
punt cat