25n
25N
25N

Els Pressupostos apunten a la targeta unitària de tots els transports públics

El Conseller Arcadi España va assenyalar fa unes setmanes unes partides que confirmen l’assenyalat abans per l’Autoritat de Transport Metropolità de València

Els Pressupostos apunten a la targeta unitària de tots els transports públics
21/11/2019 -

El Conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, va anunciar fa unes setmanes l’important “augment” de les línies pressupostàries relacionades amb mobilitat. Un poc desapercebut, es va comentar una cosa popular entre els usuaris; la integració, no només de títols, sinó tarifària en una única targeta de transport. Resumit: poder carregar 10 euros i utilitzar-los, indistintament, en Metrovalencia, Metrobús, EMT o Rodalia.

Segons es va detallar des de la Conselleria, per a l’Autoritat del Transport Metropolità de València es preveu un augment del 4% del pressupost, fins als 120 milions en 2020. I entre els grans objectius a desenvolupar amb aqueix muntant, està, ocult entre sigles, el dels títols de transport: “Línies de compensació a FGV i a EMT per l’ús de títols de coordinació o integració d’ATMV”. És a dir, una millora en la inversió de la targeta Móbilis per a crear un únic suport de títol de transport unitari.

Unitat tarifària, no de títols

Fins al moment, la targeta Móbilis ha funcionat com un ‘pegat’ per a poder portar, en un únic suport, mètodes de pagament de Metrovalencia, EMT i Metrobús. No obstant això, ací es queda fora Renfe Rodalia i té, en comparació amb els mètodes d’altres grans ciutats -com Barcelona o Madrid-, un desavantatge.

Qualsevol bo de 10 viatges comprat en les dues primeres capitals de l’Estat, serviran per a moure’s indistintament amb metro o bus; no cal carregar diferents títols. En la targeta Móbilis actual, s’han de comprar/ficar abonaments de cada tipus de transport o adquirir bons conjunts específicament per a certs transports, com a EMT i Metre. L’objectiu és arribar a una integració tarifària.

Ja l’abril passat l’ATMV va avançar que estava en marxa la tramitació -encara per arribar- de la integració de Rodalia i que, després d’això, es buscarà crear una “futura targeta d’integració tarifària” amb tots els mitjans de transport. La idea esgrimida, encara que no confirmada, és un model semblant al TuIn del metre; una targeta moneder que funciona en EMT, Metre, Metrobus i Renfe Rodalia.

Més sucre més dolç

Des de l’Ajuntament de València, esperen i, asseguren, celebraran el moment en què arribe aquesta targeta. Encara que s’escapa a les seues competències -d’ells només depén l’EMT-, sí que assenyalen la seua plena disposició. Encara així, assenyalen, aquesta no és potser una de les principals urgències; el transport metropolità de València té assignats uns 10 milions de l’Estat -que arriben amb retard-, mentre que Barcelona i Madrid reben més de 100 milions anuals. Només amb 50 milions, apunten des de l’Ajuntament, l’empenyiment que rebria l’EMT seria molt important.

Aquest infrafinançament també afecta el servei de Rodalia; el seu precari estat de finançament ha portat a perdre, segons l’Associació Valenciana pel Transport Públic, un 40% dels usuaris des de 2006. Al seu torn, el preu del bitllet, per a intentar suplir les deficiències, ha augmentat un 50%.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × dos =

CCCC
activem alfafar