25n
25N
25N

Tips per a estalviar: que la quarantena no augmente les factures

L’Oficina de l’Energia de València recomana seguir una sèrie de passos per a reduir el consum energètic a les llars

Tips per a estalviar: que la quarantena no augmente les factures
16/04/2020 -

Des que es va decretar l’estat d’alarma, són molts els valencians i valencianes que romanen confinats en les seues respectives llars. Una situació, absolutament excepcional, que ha provocat un increment en el consum energètic de les llars que es plasmarà en les factures d’aquests mesos. No obstant això, des de l’Oficina de l’Energia de València, la primera que ajuda la ciutadania a estalviar i entendre les factures, també recomanen una sèrie de tips per a reduir el consum durant aquestes setmanes de confinament.

València Extra ha parlat amb Alejandro Gómez, tècnic en energia de València Clima i Energia i coordinador de l’Oficina de l’Energia, que ens ha donat alguns consells perquè la quarantena no afecte massa a la butxaca. I és que és important ser conscients de la despesa que fem per a fer un ús adequat i, d’aquesta manera, aconseguir un estalvi significatiu en les nostres factures de subministraments.

En primer lloc, quant a l’ús de la calefacció i refrigeració, es recomana mantenir una temperatura constant que oscil·laria entre els 21° i 22° per a la calefacció i entre els 24° i 26° per a l’aire condicionat. Així mateix, és preferible utilitzar un ventilador en comptes de l’aire condicionat i ventilar la casa durant 10 minuts per a renovar l’aire.

Respecte al consum de llum i aigua, des de l’Oficina de l’Energia recomanen canviar progressivament les bombetes antigues per unes de baix consum o LED, no deixar la llum encesa en estades que no s’estan utilitzant i no encendre llums innecessàriament si tenim llum natural. A més, per a fer un ús adequat de l’aigua, s’aconsella tancar l’aixeta quan, per exemple, estem ensabonant la vaixella; no allargar les dutxes més de 5 minuts; i ajustar la temperatura del termo elèctric depenent de l’època de l’any. En aquest aspecte apunten que es pot utilitzar un programador per a calfar-lo just abans del seu ús.

També és recomanable fer un ús adequat dels electrodomèstics. De fet, la nevera és l’aparell que més energia consumeix en estar en marxa les 24 hores del dia. Per això, és important regular la temperatura a 5° per a la nevera i -18° per al congelador, no introduir aliments calents en la nevera o netejar la part posterior de la nevera una vegada a l’any i descongelar quan siga necessari per a eliminar la capa de gel que es forma. D’aquesta manera, s’optimitzarà el seu ús.

Per descomptat, es recomana no utilitzar la planxa o la llavadora fins que no s’haja acumulat suficient roba o utilitzar un programa de rentada en fred o a 30º-40º. Altres consells estan relacionats amb l’ús del forn o la cuina. En aquest aspecte, es recomana no preescalfar el forn abans de cuinar, apagar-lo 10 minuts abans per a aprofitar la calor acumulada i no obrir-lo innecessàriament mentre està en funcionament. A més, s’aconsella utilitzar l’olla de pressió per a consumir menys energia, tapar les cassoles i les paelles per a guisar, perquè es redueix el temps de cuinat, o, en cas de disposar de vitroceràmica, apagar-la 10 minuts abans per a aprofitar la calor residual.

Finalment, per a un millor ús del rentavaixella, és preferible utilitzar els programes de rentada econòmics i de baixa temperatura, reservant els de llarga duració per a la vaixella més bruta; netejar amb freqüència el filtre, ja que pot disminuir l’eficàcia de la rentada; i no utilitzar el programa d’assecar amb aire calent.

Finalment, des de l’Oficina de l’Energia posen l’accent principalment a no deixar els aparells en standby. I és que eixe consum fantasma representa fins al 10% del consum energètic d’un habitatge. D’aquesta manera, és important utilitzar regletes o endolls amb interruptors en tots els aparells electrònics.

Tallers virtuals de formació ciutadana

Des que va començar el confinament, i es va habilitar la consulta virtual, s’han représ les consultes de la ciutadania per a estalviar en les factures dels subministraments energètics. Per això, des de l’Oficina de l’Energia s’ha volgut continuar amb la formació de la ciutadania a través d’uns tallers online, que tindran lloc durant el mes d’abril.

Dimarts 14, 21 i 28 d’abril: Entén la factura de l’electricitat. Passos a seguir per a pagar menys.

Dimecres 15, 22 i 29 d’abril: Estalvia energia a la llar. Gasta menys i viu millor.

Dijous 16, 23 i 30 d’abril: Connecta’t al sol. Com autoproduir l’energia que necessites.

Les inscripcions es realitzaran emplenant el formulari que trobaràs a la web canviclimatic.org.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × un =

bombers
bombers
Valencia activa