25n
Orgull
Orgull

Una exposició rescata la figura del 'Tío Pepe', bici-activista del Cabanyal

Una exposició rescata la figura del 'Tío Pepe', bici-activista del Cabanyal
13/09/2018 -

El vestíbul del Teatre El Musical acull, des de hui i fins al 4 de novembre, una exposició dedicada a qui va ser mecànic de bicicletes del Cabanyal, José García Ballester, «un home singular, conegut com el ‘Tio Pepe’, que a més de fer barri va ser pioner en l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible». Amb aquestes paraules, els regidors Giuseppe Grezzi i Glòria Tello, han evocat aquest matí la figura que protagonitza l’esmentada mostra que ha sigut comissariada per José García Poveda ‘El Flaco’, i organitzada en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible.

L’exposició recull 22 fotografies. Algunes, de l’àlbum personal del ‘Tio Pepe’, d’altres, de fotoperiodistes com El Flaco, Manuel Molines, José Aleixandre, o Paco Ferrer. Al costat d’aquestes imatges s’exposen 2 audiovisuals. Un d’ells es fa ressò d’una obra de teatre de ‘La Lola Boreal’ basada en la vida d’aquest veí del Cabanyal. L’altre reprodueix la història de qui es guanyava la vida al seu taller de bicis, anomenat ‘Quita Penas’, i passejava per València damunt les seues creacions: una bici-cavall o una bici-barca, amb missatges com «Jo contamine amistat, alegria i pau».

Per últim, la mostra també inclou quatre de les «curioses» bicicletes del ‘Tio Pepe’ que, han sigut custodiades des de la seua mort, l’any 2003, per l’associació València en Bici, i ara han sigut rescatades i recuperades per Toni Silva i Silvia López.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, impulsor d’aquesta exposició amb la qual s’inaugurarà aquesta vesprada la Setmana de la Mobilitat, ha reconegut el caràcter innovador del ‘Tio Pepe’. «Va ser un pioner a l’hora d’implantar la bicicleta com a un mitjà de transport sostenible i saludable», ha manifestat en destacar el seu lloc en la història de la ciutat i del barri del Cabanyal.

Per la seua banda, la regidora de Recursos Culturals, Glòria Tello, ha explicat que aquesta exposició «ens recorda a una persona entranyable del Cabanyal, d’on venim, quines persones han conformat també la nostra societat, persones singulars com el ‘Tio Pepe’ que ja en aquells moments ens parlava del paradigma actual de la mobilitat sostenible».

Per últim, com a comissari d’aquest mostra, organitzada amb la col·laboració de diferents delegacions, el fotoperiodista ‘El Flaco’ ha agraït el suport que ha rebut per coordinar aquest projecte «al voltant d’un dels protagonistes de les meues primeres fotografies i, potser, un dels causants de la meua decisió de dedicar-me a captar coses, racons i persones singulars de la ciutat del Túria», art pel qual –tal com ha recordat Glòria Tello- d’ací a poc temps serà nomenat Fill Adoptiu de València.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 4 =