“Tiempos convulsos” reunirà 375 obres per a celebrar el 30 aniversari de l'IVAM

Warhol i Basquiat seran dos dels 125 artistes que construiran l’exposició, que busca la reflexió sobre el paper de l’ésser humà en moments històrics importants

Guardar

IVAM
IVAM

L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) celebra els seus 30 anys de vida des de la seua inauguració en 1989 i ho fa amb una programació de mostres més especial que mai. És el cas d'una de les principals exposicions de 2019, "Tiempos convulsos. Historias y microhistorias en la colección del IVAM", que hui obri les seues portes per a delectar al públic amb les seues 375 obres, entre les quals es troba una d'Andy Warhol i Jean-Michel Basquiat.

Aquestes obres, com indica el seu nom, formen part de la història del museu i s'han triat de les més de 12.000 peces que componen els seus fons i, gràcies a elles, un total de 125 artistes nacionals i internacionals faran un repàs al context polític, social i econòmic des dels anys 30 al llarg de 10 sales en les galeries 4 i 5. L'art, d'aquesta manera, comptarà com van ser la Primera i Segona Guerra Mundial, la Guerra Civil, l'apoderament de la dona o la industrialització.

Segons indica l'organització, la mostra parteix del Pop Art, especialment el britànic i els realismes espanyols, per a ampliar el concepte de realisme al qual remetien. Per això, les peces seran un reflex de com els seus autors volien utilitzar les tècniques i les imatges de la cultura de masses i manipular la iconografia que produïen les societats industrials per a qüestionar-les.

José Miguel Cortés, director del centre, ha explicat que el 45% d'aquestes obres no s'ha mostrat mai o ho ha fet a vegades comptades, per la qual cosa sorprendran el públic. 'Violència i poder', 'Mons ocults', 'Duchamp i el món dels objectes', 'Qüestionament de les imatges', 'Cossos dissidents' i 'Perifèries Urbanes' són les sis grans àrees en què s'agrupen.

El 45% de les obres no s'ha mostrat mai o sols ho ha fet en algunes ocasions concretes

A més, a la col·lecció se suma una obra de depòsit que ha deixat el Museu Nacional d'Art Reina Sofia a l'IVAM per cinc anys, una de les 200 col·laboracions entre Andy Warhol i Jean-Michel Basquiat: 'Socialite (Celebridad)'. Es tracta d'un acrílic sobre llenç de 1984 on el roig, el groc, el blanc i el negre captaran la mirada de valencianes i valencians.

Així, Warhol i Basquiat conviuran amb la resta d'artistes: Eduardo Arroyo, Robert Rauschenberg, Bruce Nauman, Hadjithomas & Joreige, Martha Rosler, Rula Halawani, Equipo Crónica, Darío Villalba, Luis Gordillo, Benjamín Palencia, André Masson, James Rosenquist, Dora García, Carmen Calvo, Jasper Johns, Khatarina Fritsch, Claes Oldenburg, Richard Prince, Victoria Civera, John Baldessari, Öyvind Fahlström, Antoni Muntadas, Gillian Wearing, Cindy Sherman, Valery Export, Annette Messager, Esther Ferrer, Pierre Molinier, Ahlam Shibli, Pepe Espaliú, Michel Journiac, Claude Cahun, Guillermo Kuitka, Rogelio López Cuenca, Francesc Ruiz, Mona Hatoum, Yto Barrada o Nadia Benchallal, entre altres.

'Prometheus' serà una altra de les protagonistes de l'exposició que commemora aquest aniversari. I és que, a més de destacar per la seua gran altura, la impactant escultura de Jacques Lipchitz de Prometeu donarà la benvinguda amb una metàfora del seu interior: la reivindicació dels artistes com a creadors de discursos i llenguatges que protegeixen a l'ésser humà de les imposicions socials, polítiques i econòmiques, explica l'organització.

M.ª Jesús Folch, Sergio Rubira, subdirector de Col·lecció i Exposicions del centre, i José Miguel Cortés són els comissaris de "Tiempos convulsos. Historias y microhistorias en la colección del IVAM", que compta amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell. Del 14 de febrer fins al 19 d'abril de 2020, la mostra es mantindrà oberta en el museu perquè tots aquells que la gaudisquen reflexionen sobre la societat de masses i els individus en períodes de gran transcendència històrica des dels anys 30 fins a l'actualitat.

Arxivat a:

Destacats