25n
Orgull
Orgull

La tesi de Pedro Sánchez té 342 pàgines i 424 cites a una bibliografia amb més de 150 referències

La tesi de Pedro Sánchez té 342 pàgines i 424 cites a una bibliografia amb més de 150 referències
13/09/2018 -

La tesi doctoral del president del Govern, Pedro Sánchez, titulada ‘Innovacions de la diplomàcia econòmica espanyola: anàlisi del sector públic (2000-2012)’ té un total de 342 pàgines amb 424 cites a una bibliografia que inclou més de 150 referències, com ha pogut comprovar Europa Press després d’una consulta a l’única còpia que existeix d’aquest treball de doctorat, dipositada sense opció de préstec en la biblioteca de la universitat privada Camilo José Cela de Madrid.

El tom, enquadernat en tapa de blava fosc quasi negre, ha sigut consultat aquest dimecres 12 de setembre per més d’una dotzena de periodistes en la biblioteca del campus situat en el municipi madrileny de Villanueva de la Canyada, prèvia sol·licitud de consulta per escrit, on els signants es comprometien a no realitzar fotocòpies ni fotografies del contingut de la tesi de Sánchez, que l’actual president del Govern va defensar davant el tribunal el 26 de novembre de 2012.

Un total de 20 periodistes han consultat la tesi al llarg d’aquest dimecres i demà hi ha altres deu peticions, segons han informat Europa Press fonts de la Universitat, que afigen que al llarg de l’any altres professionals de la informació s’han acostat per a consultar el document.

El treball de doctorat de Sánchez es divideix en deu capítols en els quals analitza la “diplomàcia econòmica” del Govern central, de les comunitats autònomes i d’alguns municipis, i també les “innovacions de la diplomàcia econòmica espanyola” parant esment a la “col·laboració públic-privada en la diplomàcia” en un capítol que analitza l’etapa de Miguel Sebastián en el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç.

Segons assenyala Sánchez en el treball de doctorat, el seu propòsit d’investigar les diferents estratègies “en matèria d’acció econòmica exterior” de les administracions espanyoles es deu al fet que “mai havia sigut abordada fins al moment” per part de la “literatura econòmica”, com desenvolupa en el primer capítol, pròdig en cites i on abunden les referències al llibre ‘The New Economic Diplomacy’ editat per Nicholas Bayne i Stephen Woolcok.

L’actual president del Govern també cita, entre altres, a l’exministre socialista Jordi Sevilla i a l’exministre popular Manuel Pimentel al llarg de la seua tesi doctoral, en la qual destaca esdeveniments com els atemptats d’Al-Qaeda a Nova York, Londres o Madrid a principis del segle XXI com una demostració que “el monopoli de la violència ni l’esdevenir de les relacions internacionals” no depenen únicament dels estats nació.

En aqueix capítol introductori, Sánchez afirma que “l’economia s’erigeix en un element nuclear de la nova activitat diplomàtica”, citant al periodista econòmic Christian Chavagneux, i ho exemplifica amb una de les últimes visites internacionals de José Luis Rodríguez Zapatero durant la seua presidència, que li va portar a la Xina “a la recerca de fons per al malparat sistema econòmic espanyol”, en paraules del seu successor socialista en La Moncloa.

ELS ACORDS “POC ORTODOXOS” DE LA GENERALITAT

En el tercer capítol de la tesi, dedicat a la “diplomàcia econòmica de les comunitats autònomes”, Sánchez al·ludeix a les ‘ambaixades’ de la Generalitat de Catalunya i als “sempre polèmics casos dels viatges oficials a l’estranger dels presidents autonòmics”.

Sánchez atribueix el desig de comunitats com la catalana d'”instrumentar estratègies de diplomàcia econòmica” hagut de “al seu saldo comercial deficitari”, i afig, citant a Jian Wang, que “l’activisme internacional de les regions pot provocar efectes positius”.

Més endavant recorda que en 2012 el govern català d’Artur Mes “ha rebutjat qualsevol intenció de tancar les seues oficines en l’exterior”, igual que el govern basc de llavors, que en aquell any va estar presidit fins a desembre pel socialista Patxi López fins a la investidura del nacionalista Íñigo Urkullu. A més, Sánchez qualifica de “poc ortodoxos des d’un punt de vista jurídic” els acords de la Generalitat de Catalunya en matèria d’ocupació amb països com Colòmbia o el Marroc.

REFERÈNCIES A MIGUEL SEBASTIÁN

En el nové capítol de la tesi doctoral, dedicat a les innovacions de la diplomàcia econòmica espanyola, es multipliquen les referències a Miguel Sebastián i a les accions empreses entre 2008 i 2011 quan va estar al capdavant del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç en l’últim govern de Zapatero.

L’origen dels dubtes sobre la tesi de Sánchez s’atribueix a unes suposades declaracions de Miguel Sebastián en un fòrum privat, desmentides posteriorment per ell, en les quals hauria assegurat que la pràctica totalitat del treball de doctorat de l’actual president del Govern li’l van fer en el departament d’Indústria.

L’interés per la tesi de Sánchez s’ha avivat després de la dimissió aquest passat dimarts de Carmen Montón com a ministra de Sanitat per les suposades irregularitats en el màster que va cursar en la Universitat Rei Juan Carlos de Madrid, i després que el president de Ciutadans, Albert Rivera, haja reptat al president del Govern, aquest dimecres en el Congrés, a publicar el seu treball de doctorat.

Sánchez ha respost al líder de Ciutadans que està publicat en la Base de dades de Tesis Doctorals (TESEU) allotjada en la web del Ministeri d’Educació i Formació Professional. No obstant això, en aquesta plataforma només existeix una fitxa tècnica de la tesi de Sánchez amb un resum de cinc línies, i no és possible consultar-la a través d’internet, alguna cosa que exigeix la legislació vigent.

En concret, el Reial decret 99/2011 que regula els ensenyaments oficials de doctorat estableix en el seu article 14.5 que “una vegada aprovada la tesi doctoral, la universitat s’ocuparà del seu arxiu en format electrònic obert en un repositori institucional i remetrà, en format electrònic, un exemplar de la mateixa així com tota la informació complementària que anara necessària al Ministeri d’Educació als efectes oportuns”.

No obstant això, des de la Universitat Camilo José Cela han explicat a Europa Press que el treball de Sánchez es regeix per un reial decret anterior de 2007, que no obliga a publicar les tesis en format digital. “És voluntat de l’autor publicar-la o no”, han indicat des de la universitat, que assenyalen que, encara que Sánchez llegira la tesi en 2012, el seu grup de doctorat s’hauria format abans de l’entrada en vigor de la norma que obligava a la publicació en format digital.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 + vint =