25n
25N
25N

Teresa Casals rebrà el Premi Especial del Jurat dels VII Premis Martí Gasull i Roig per la seva ferma defensa de l’escola catalana

El jurat ha reconegut els mèrits de Casals, qui a través de la formació de mestres en llengua catalana va col·laborar a fer possible la immersió a les escoles

Foto: Juan Miguel Morales

Teresa Casals rebrà el Premi Especial del Jurat dels VII Premis Martí Gasull i Roig per la seva ferma defensa de l’escola catalana
28/01/2020 -

El jurat dels VII Premis Martí Gasull i Roig ha acordat atorgar el Premi Especial a la filòloga, mestra i activista per la llengua catalana Teresa Casals. En un moment clau per al model educatiu català, el jurat, per unanimitat, ha valorat la fermesa, la constància i la valentia de la seva tasca de defensa del model d’escola catalana, amb la metodologia d’immersió com a model de cohesió social que no separa els infants i joves per la seva llengua d’origen. Gràcies a la formació de mestres en llengua catalana i didàctica, va ser possible fer el pas de l’escola franquista a l’escola catalana i instaurar els programes d’immersió.

El jurat també destaca la importància de la tasca de Teresa Casals amb la plataforma Som Escola, de la qual va ser fundadora i portaveu. Nascuda el 2011, Som Escola és una coordinadora que agrupa més de 40 entitats cíviques, culturals i educatives que es comprometen a actuar de manera activa en la construcció d’una societat més cohesionada, democràtica i lliure davant les amenaces recentralitzadores de la llei Wert.

Sobre la guanyadora

Maria Teresa Casals i Rubio (Badalona, 1941). Filòloga, mestra i activista. Durant la dècada dels anys 1970 i 1980 va contribuir a fer possible el reciclatge del professorat que era una peça clau per assegurar els primers anys del sistema d’immersió lingüística a les escoles. Aquest mateix compromís és el que va mantenir després al Departament d’Universitats, Recerca i Coneixement. Autora de La reinvenció de l’escola catalana (Eumo Editorial, 2019), el 2018 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi. Va ser membre de l’executiva a la Plataforma per la Llengua, on va treballar estretament amb Martí Gasull i Roig.

Darrers dies per a votar el premi popular

D’altra banda, la fase de votació popular del VII Premi Martí Gasull i Roig es tancarà el proper dilluns 3 de febrer. Tothom qui ho vulgui encara està a temps de votar per aquell candidat que cregui que ha fet més pel català d’entre els finalistes, que són: l’organització Amical Wikimedia, l’associació Gaming.cat i la Llibreria Catalana de Perpinyà. Aquests tres finalistes van sorgir a partir de la llista de les més de 600 propostes presentades. El proper 17 de febrer es donarà a conèixer el nom del guanyador en una gala al Teatre Poliorama de Barcelona.

El jurat i el premi

El jurat dels VII Premis Martí Gasull i Roig està format per personalitats de la cultura, la política i la societat catalanes. En aquesta edició han participat com a jurat el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder; la mare de Martí Gasull, Pilar Roig; el secretari de la Plataforma per la Llengua, Francesc Marco, l’escriptor Jaume Cabré; la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola; el periodista de RAC1 Joan Maria Pou; el director d’El Punt Avui, Xevi Xirgo, la directora general de La Bressola, Eva Bertrana, l’artista i escriptora, Anna Moner, l’exconsellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur i l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha emès el seu veredicte des del centre penitenciari de Mas d’Enric.

El guanyador obtindrà un premi en metàl·lic de 3.000 € i se li lliurarà un guardó creat especialment per l’orfebre i joier Joaquim Capdevila, artista que gaudeix d’un gran reconeixement internacional i que ha dissenyat distincions com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya o el guardó dels Premis Nacionals de Cultura.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 − 7 =