25n
25N
25N

"Tindria més contres que pros no celebrar les Falles al juliol"

Encara que el desig de celebrar les Falles al juliol està intacte, són conscients que el primer és la seguretat

"Tindria més contres que pros no celebrar les Falles al juliol"
11/05/2020 -

La celebració de les Falles segueix en el punt de mira. I és que tot dependrà de l’evolució de la pandèmia i de si la ciutat de València continua avançant en les fases de la desescalada perquè es done llum verda a la celebració de la festa més important de la ciutat. L’alcalde de València, Joan Ribó, ja va explicar que s’han anat realitzant converses entre el Consistori, Cultura Festiva i el món faller per a organitzar unes Falles “sui generis”, això sí, amb limitacions i sense actes multitudinaris.

No obstant això, aquesta decisió, que no es prendrà fins a finals del mes de juny, dependrà de com evolucione el procés de desescalada. En aquest punt, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, també s’ha pronunciat: “cal esperar a veure com influeix la fi del confinament i el retorn al treball i, sobretot, tindre la certesa que la ciutadania ha assimilat les normes de distanciament”.

València Extra ha parlat amb Guillermo Serrano, president de l’Agrupació de Falles de Russafa, que explica “estem vivint un moment d’incertesa, i tenim que clar que la celebració de les Falles dependrà de les condicions d’eixa nova normalitat. Mai havíem viscut aquesta situació, però hem vist que la decisió d’ajornar la celebració de les Falles estava més que justificada”. Ara, davant la possibilitat de celebrar unes Falles atípiques, diuen que prefereixen “celebrar unes Falles diferents que no suspendre-les. Tindria més contres que pros i si, a més, les Falles de 2021 tampoc pogueren celebrar-se com sempre suposaria un pal econòmic. Seria complicat salvar dos anys sense Falles tant per a les comissions, com per a tots els sectors que viuen del món faller”.

Si bé és cert que les subvencions llançades per l’Ajuntament de València, “ens han ajudat a afrontar aquesta situació i, en termes generals, a no anar a 2021 amb xifres escandalosament negatives”, tot apunta que hi ha un acord unànime de celebrar les festes josefines al juliol, encara que implique la suspensió d’actes de gran afluència, com l’Ofrena.

De moment, des de la Regidoria de Cultura Festiva ja s’està treballant en les Falles de 2021. De fet, ja s’han conclòs els treballs per a definir les bases per a seleccionar les falles municipals de l’any que ve, traslladant, així, “un missatge de certitud i tranquil·litat als artistes fallers, que són protagonistes especials de les Falles”, ha assenyalat el regidor Carlos Galiana. D’aquesta manera, una vegada aprovades les bases, els artistes podran començar a treballar en els esbossos per a presentar les seues candidatures, una vegada concloga la suspensió en els tràmits administratius.

Les bases contemplen el mateix pressupost que els dos últims anys, però també els mateixos punts a tindre en compte per a l’elecció de les falles municipals, és a dir, la sàtira, la singularitat, la qualitat compositiva i espacial, la facilitat de recorregut i l’accessibilitat, així com la utilització de materials naturals per a una cremà menys contaminant i l’ús de recursos que afavorisquen la interacció de l’obra amb el públic. Quan encara es desconeix si 2020 tindrà o no Falles, la maquinària no es deté, i ja mira cap al 2021.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 + 5 =