25n
25N
25N

Te'n recordes de Babalà?

A la babalà va començar en 1990 i va fer divertir-se i ballar a diverses generacions valencianes

Te'n recordes de Babalà?

Els inicis de Ràdio Televisió Valenciana, RTVV, no solament van marcar als majors aproximant les notícies locals, entretenint amb programes com el Show de Joan Moleón o inventant gèneres amb programes com Tómbola. Si no que també va marcar a diverses generacions de xiquets amb el mític ‘A la babalà’. Diferents èpoques, presentadors i mascotes van passar pel programa infantil al llarg dels anys que va estar en antena encara que sempre va conservar l’essència i el seu origen: divertir als més xicotets. Segur que més d’un encara conserva el seu carnet del Club Babalà.

Este espai infantil va nàixer en 1990 de la mà de Diego Braguinsky i Fani Gran. Els inicis van consistir en un programa en el qual grups de xiquets, que ho veien des d’unes graderies, realitzaven diferents proves i tot açò compaginat amb sèries d’animació com Pacman, El Show de Gary Coleman, Les Tortugues Ninja o la mítica Bola de Drac. A partir del 91, van canviar els presentadors (Fani Gran i Robert Esteve) i va desaparéixer el públic perquè els escenaris van passar a ser virtuals. A la fi del 92 van fer la seua aparició Xoni (Ricardo Jordán), Poti (Carme Juan) i Tiriti (José Vicente Baynat) els nous presentadors. El programa passe a ser molt més musical, es va introduir el rap de la babalà, que molts recordareu, i van canviar les sèries de dibuixos que es projectaven apareixent Musculman, Doctor Slump, El capità planeta, Goldorak fins i tot es va reposar Comande G.

No obstant això, entre els canvis més significatius que va patir A la babalà va ser en 1996 quan li va canviar la mascota i va nàixer Babalà, un gos BullTerrier. A més, ja no es coneixia al programa amb el seu nom habitual sinó que va passar a denominar-se Babalà Club. i un any més tard la presentadora de l’espai passa a ser María Abradelo qui va estar al voltant de 10 anys al capdavant.

En 2006 van canviar els presentadors Pau i Nina, els qui protagonitzaven gags amb Babalà, a més de sketches musicals com El rock del Babalà. Ja en l’última etapa, el club va patir de nou un canvi de nom i va passar a cridar-se BabaClub incorporant tot un seguit de marionetes. I molts són els que coneixen a Babalà, BabaDo, BabaRré, BabaSí, BabaMí, PolPol, el professor Sol, el duo Penta i Grama, Silfa i MacMicro… no per ser xiquets o haver gaudit amb ells des de la infància sinó perquè els seus fills van fer que els veren.

De 1990 a novembre del 2013 molts han sigut els canvis que va patir A la babalà però sens dubte van marcar a diverses generacions de valencians que si bé van començar a veure-ho de xiquets, van acabar veient el BabaClub d’adults de la mà dels seus propis fills. Qui no recorda el seu carnet de Babablà Club? Segur que més d’un encara ho té com una relíquia en algun calaix.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × dos =