25n
25N
25N

Un temporal posarà demà a 10 províncies en risc per pluja, neu, vent i ones

Fins al dijous s’esperen pluges abundants en la meitat nord, neu en cotes baixes i vent fort en el nord i àrea mediterrània

Marta Fernández Jara - Europa Press

Un temporal posarà demà a 10 províncies en risc per pluja, neu, vent i ones
20/01/2019 -

Un temporal de neu, pluja, vent i mar que s’espera que arribe aquest dilluns 21 de gener a la Península posarà en avís per diferents fenòmens a una desena de províncies, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Les precipitacions posaran en avís a Mallorca (pluges), així com a Lleó, Palència, Lleida, La Rioja i Astúries (neu). Mentrestant, Girona, Alacant, Menorca, Eivissa i Formentera, i Mallorca estaran en avís per fenòmens costaners, mentre que en aquestes dues últimes també hi haurà avisos per risc de vent.

Durant la jornada, les temperatures experimentaran un descens en la Península, especialment les mínimes (que arribaran als -5 °C a Lleó i als -4 °C a Palència, Burgos i Almeria), per la qual cosa s’esperen gelades en la major part de l’interior peninsular, les quals seran més intenses en zones de muntanya.

Segons AEMET, s’esperen cels nuvolosos amb pluges en el nord de Galícia, àrea cantàbrica, alt Ebre i Pirineus, sense descartar-les en els sistemes Central i Ibèric, i tendint a remetre durant el dia.

També estarà nuvolós amb ruixats a Balears, que podrien ser localment forts en la primera meitat del dia a Mallorca. Així mateix, les precipitacions seran probables a Melilla i nord d’illes Canàries de més relleu, sense descartar-les en punts dispersos del litoral sud-est peninsular i de la resta de Canàries.

En la resta de les meitats nord i est peninsulars els cels estaran nuvolosos o amb intervals nuvolosos, predominant el cel poc nuvolós en el quadrant sud-oest.

Respecte a la cota de neu, oscil·larà entre els 1.200 i els 500 metres, depenent de les zones de precipitació. Per exemple, a Galícia serà de 1.000 1.200 metres; a Pirineus de 600 a 900 metres, baixant a qualsevol cota; en la resta de l’extrem nord i sistemes Central i Ibèric, entre 800 i 1.000, baixant a entre 500 i 700 metres, excepte en el Cantàbric occidental; i a Balears, la cota baixarà fins a quedar en 700 i 900.

Finalment, hi haurà predomini de vents de component nord en la Península i Balears, sent fortes a Balears. El vent serà fort de l’oest a Melilla i es produiran alisis a Canàries.

TEMPORAL FINS DIJOUS

Des d’aquest dilluns s’espera una entrada del nord que aportarà aire fred a la Península i Balears, que serà més humida i del nord-est a partir del dimarts 22, una entrada que es veurà reforçada per l’arribada d’un front atlàntic bastant actiu i la formació d’una baixa en l’àrea mediterrània, segons l’avís especial emés a les 14.00 hores d’aquest diumenge per AEMET.

Aquesta situació originarà precipitacions abundants en la meitat nord peninsular, de neu en cotes baixes, intervals de vent fort o molt fort en el nord peninsular i àrea mediterrània, i temporal marítim al Cantàbric, que podria afectar zones del Mediterrani al final de l’episodi.

Les precipitacions seran persistents i ocasionalment fortes en l’extrem nord peninsular, molt probablement fins al dijous 24 inclusivament, i en menor mesura podran estendre’s a la resta de la meitat nord peninsular, interior del sud-est i Balears; les majors acumulacions s’esperen en l’àrea cantàbrica i el pirinenc occidental, on és probable que se superen els 150 mil·límetres en àmplies zones.

NEVADES IMPORTANTS

Aquestes precipitacions donaran lloc a nevades importants, que es produiran probablement en cotes per davall de 400 metres en el Cantàbric oriental i nord-est peninsular, mentre que la cota ascendirà gradualment cap a l’oest de la Península, quedant-se en general per damunt dels 800 metres en el nord-oest.

Les quantitats seran molt significatives a l’interior de l’àrea cantàbrica i entorn de Pirineus, sent probable que s’acumulen més de 50 centímetres a qualsevol cota al Pirineu occidental, per damunt dels 600 metres a Navarra i l’est del País Basc, i per damunt dels 1.000 metres en la Serralada Cantàbrica.

El vent del nord-oest serà, a partir del dimecres, fort o amb intervals de fort a Balears, extrem nord i terç aquest peninsular, i altres zones litorals i de muntanya, la qual cosa contribuirà a augmentar la sensació tèrmica de fred. Les ratxes podrien superar els 100 km/h a Pirineus i Serralada Cantàbrica.

Quant a l’estat de la mar s’espera per al dimecres vent del nord-oest força 7 i ones de fins a 6 metres de mar combinada en tot el litoral cantàbric i nord-oest de Galícia. En el Mediterrani també s’espera mal estat de la mar en punts del litoral de Catalunya i Balears, i la situació podria empitjorar a partir del dijous, sobretot a Balears. A partir del divendres, dia 25, s’espera una millora de les condicions meteorològiques.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 1 =