La temporada 2019-2020 de l’Escalante apostarà per Lluna com a producció pròpia i recuperarà tres obres d’èxit

El Teatre Escalante de València continuarà com a itinerant en cinc espais diferents i amb diverses obres dirigides especialment al públic infantil

Guardar

cartel_lluna
cartel_lluna

L’acomiadament de Josep Policarpo com a director del Teatre Escalante de València, que acabarà el seu contracte el pròxim 3 d’agost, no ha suposat un paró per al teatre públic de la Diputació de València. Es tanca un cicle però comença altre, no sols per l’arribada d’un nou govern i d’un nou director o directora al càrrec, sinó perquè en setembre comença la temporada 2019-2020 del Teatre Escalante, que repetirà algunes de les obres més exitoses dels últims tres anys i estrenarà una nova producció per la necessitat de tindre una seu i garantir, així la seua estabilitat.

Segons Policarpo, director des de 2016, la nova temporada estarà estructurada en espectacles de l’escena local, nacional i internacional, l’estrena de l’obra Lluna com a principal aposta d’enguany i la reposició de tres produccions de gran èxit: Anna i la màquina del temps, Les aventures de T. Sawyer i Yolo. Junt amb aquestes, continuaran en marxa el cicle Teatre de la Memòria, el Cicle Teatre i Música, el d’Escena Diversa i el de Menut Teatre, que completaran el programa. Ho faran a partir de setembre al Teatre Principal, el Centre de Cultura del Carme, el Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts i a La Mutant.

Temporada 2019-2020 del Teatre Escalante

Flou Papagayo serà l’obra que estrene la programació del Teatre Escalante per a la nova temporada. Del 30 de setembre al 2 d’octubre, l’obra de Clara Poch i Marçal Calvet (Mumusic Circus), que ha rebut el Premi al millor espectacle de carrer Zirkolica 2018, omplirà el Teatre Principal amb tres artistes que, amb els seus instruments i acrobàcies, mostraran que cada individu és imprescindible per a l’existència de l’altre al món del circ. Es tracta d’un espectacle que forma part de Russafa Escènica, un festival amb què l’Escalante continuarà col·laborant enguany, segons ha explicat Policarpo, i que dirigeix l’obra a xiquets de 3r a 6é de Primària.

A continuació, del 10 al 21 d’octubre, es tornarà a pujar als escenaris Anna i la màquina del temps, de Manuel Valls baix la direcció de Cristina Fernández i de la companyia Dacsa Teatre. Alumnat de 1er a 6é de Primària podrà conéixer al Teatre Principal la història d’Anna, una adolescent bolcada en atencions amb son pare, un inventor que descobreix la màquina del temps.

Li prendrà el relleu, del 23 d’octubre al 3 de novembre, altra de les obres que ha triomfat als últims anys. És el cas de Les aventures de T. Sawyer, de la companyia La teta Calva, creada per María Cárdenas i Xavo Giménez, l’últim també director. En ella, Sawyer i Huckelberry Finn recorren a contracorrent les ribes del Mississippi a ritme de blues, malifetes i aventures i prometen sorprendre als xiquets de 1er a 6é de Primària al Principal. De fet, va aconseguir el premi FETEN al Millor Vestuari i va rebre sis candidatures als premis Max com a Millor Versió, Millor Actriu, Millor Escenografia i Millor Espectacle Infantil.

Dins del cicle de Teatre i Música, s’escenificarà Biblioteca de sons i sorolls, un espai en què l’ambient sonor ho impregna tot i on qualsevol so és apreciat com un tresor. L’obra, de José Antonio Portillo i Enric Monfort està destinada també al mateix grup d’alumnat i estarà al Centre del Carme Cultura Contemporània del 20 al 25 de novembre.

Per altra banda, el Cicle Escena Diversa arribarà al desembre amb tres espectacles que acollirà la Martín i Soler: Kailo (del 3 al 8 de desembre), de Yapadú Produccions i direcció i coreografia de Yoshua Cienfuegos per a estudiants de 2n d’Infantil a 3r de Primària, que simbolitza un viatge cap a l’acceptació d’un mateix; Estrella (del 10 al 14 de desembre), que va rebre el Premi Territorio Violeta Festival 2018 al millor espectacle i el Premi FETEN 2018 al millor espai escènic, una obra de Marie de Jongh dirigida per Jokin Oregi en castellà, per a xiquets de 3r a 6é de Primària; i Laika (del 17 al 22 de desembre), la commovedora història de la gosseta que va viatjar a l’espai, una obra de Xirriquiteula Teatre dirigida per Enric Cases, Marc Costa, Christian Olivé, Daniel Carreras i Iolanda Llansó.

També en Escena Diversa estaran Rob (del 12 al 16 de gener), una obra de Teatre de l’Abast-Zero en conducta que desplegarà la màgia de la imaginació sota la direcció de Lucía Aibar, Victoria Mínguez, José Puchades (Putxa) i Ramón Ródenas amb coreografia de Putxa i Julieta Gascón; La casa del panda (del 19 al 23 de gener), de TPO (Itàlia), dirigida per Francesco Gandi i Davide Venturini i amb coreografia de Daniele Del Bandecca i Martina Gregori, que pretén reinterpretar la Xina mil·lenària; i Federico (del 26 al 30 de gener), un espectacle que recorre l’herència de Lorca de La Subterránea i les dramaturgues Ester Martínez i Lucía Sáez i baix la direcció de Paco Zarzoso. Totes elles tindran lloc en La Mutant.

La gran aposta de l’Escalante arribarà el 10 de febrer fins al 8 de març al Teatre Martín i Soler. Es tracta de Lluna, un projecte que combina arts escèniques, ciència i tecnologia de l’Horta Teatre per Juan Pablo Mendiona. Es representa en valencià, de 2n a 6é de Primària i farà un viatge a través de la curiositat d’una xiqueta que sempre és capaç de mirar uns anys llum més lluny.

Finalment, el Cicle Danseta oferirà, una obra que aposta per la creativitat i enginy com a valors per a enfrontar-se a la vida de Maduixa Creacions, dirigida per Joan Santacreu i baix la direcció coreogràfica de Baldo Ruiz. Estarà disponible del 30 de març al 2 d’abril al Teatre Martín i Soler per a xiquets i xiquetes de 2n d’Infantil a 2n de Primària.

A més d’aquestes, Policarpo ha anunciat que es mantindrà Teatre de la Memòria en octubre, amb 5 espectacles multidisciplinaris al Teatre Principal, així com el de Menut Teatre, en aquest cas amb 4 muntatges per a la primera infància que ompliran el Centre del Carme Cultura Contemporània en abril i maig, però encara no estan confirmades les dates. Tampoc les del Cicle Nadal a l'Escalante, que omplirà de llum, esforç i música el Martín i Soler gràcies a altra de les obres que retorna, Yolo, de Lucas Escobedo.

Destacats