25n
25N
25N

El telèfon de la Xarxa de Centres Dona atén 1.075 telefonades des que es va decretar l'estat d'alarma

El telèfon de la Xarxa de Centres Dona atén 1.075 telefonades des que es va decretar l'estat d'alarma
25/03/2020 -

El servei d’atenció telefònica de la Xarxa de Centres Dona de la Generalitat ha rebut un total de 1.075 telefonades des que es va decretar l’estat d’alarma el passat 15 de març a causa de l’emergència sanitària pel COVID-19.

Segons les dades oferides pel servei, de les 1.075 telefonades rebudes, 750 han sigut realitzades per dones víctimes de violència de gènere, 147 per professionals del sector i 178 per familiars o persones del seu entorn.

Respecte a la procedència d’aquestes, 493 corresponen a la província de València, 143 a la de Castelló i 434 telefonades han sigut realitzades des de la província d’Alacant. Les 5 telefonades restants procedeixen d’altres localitats fora de la Comunitat Valenciana.

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha recordat que en aquesta situació de crisi sanitària “s’ha reforçat l’atenció i seguiment de les dones víctimes de violència de gènere que poden veure’s en una situació de major risc a causa del confinament i a haver de conviure permanentment amb el seu possible agressor”.

D’aquesta manera, la xarxa de centres de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ja ha reforçat, mitjançant una instrucció aprovada el 13 de març, “el seguiment telefònic a totes les víctimes que en aquest moment estan atenent-se”, ha indicat la vicepresidenta.

Oltra ha assegurat que, a més de l’atenció telefònica, “s’atendran presencialment aquells casos urgents que puguen tindre necessitat de derivar-se de manera immediata, o bé als centres d’emergència que tenim a Castelló, València i Alacant, o bé a centres de recuperació integral que hi ha distribuïts al llarg de la Comunitat Valenciana”.

Així mateix, i davant la possibilitat que durant aquests dies hi haguera un augment de víctimes que necessiten ingressar en centres específics, la vicepresidenta ha assenyalat que s’han habilitat possibles recursos “per a poder allunyar a aquestes dones i als seus fills i filles del maltractador en els casos, sobretot, en els quals no hi ha denúncia prèvia ni ordre d’allunyament però sí que pot haver-hi una situació de risc”.

La vicepresidenta també ha fet una crida perquè qualsevol persona que tinga constància d’un cas de violència de gènere, siga familiar, amic, veí o conegut “es pose en contacte amb el telèfon d’atenció i el comunique als professionals”.

La Xarxa de Centres Dona de la Generalitat està formada per recursos assistencials per a dones on pal·liar o superar les conseqüències de la violència a través d’una intervenció social, psicològica i jurídica. El telèfon d’atenció és el 900 580 888.

A més de les telefonades rebudes, les professionals del servei d’atenció telefònica han realitzat en aquests dies 1.200 telefonades de seguiment a dones víctimes de violència de gènere.

Centres residencials

A més d’aquestes mesures, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha dictat una instrucció que estableix les condicions i recomanacions per als centres residencials de la xarxa de centres de protecció de dones durant la pandèmia del COVID-19.

Sobre la base d’aquesta instrucció, s’estableix el compliment de les recomanacions en matèria d’higiene personal, reforç dels serveis de neteja i la ventilació d’habitacions i zones comunes, dictades en els documents tècnics per a centres residencials i residències de majors, tant del Ministeri de Sanitat com de la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat.

Tal com recull la instrucció, queden prohibides les entrades al centre de persones alienes a aquest, excepte els nous ingressos que es produïsquen de dones víctimes o les seues filles i fills.

Respecte a les eixides del centre, queden restringides excepte a persones residents que, per una vulnerabilitat afegida específica o malaltia, requerisquen un temps específic per a eixir a l’exterior, i en aquest cas se’ls permetrà realitzar eixides terapèutiques quan siga necessari. Així mateix, queden exemptes d’aquest confinament les dones que hagen d’eixir per a acudir al seu lloc de treball.

L’ús dels espais comuns dels centres residencials es realitzarà de manera rotatòria ens les persones usuàries per a mantenir la distància recomanada per les autoritats sanitàries.

Així mateix, en el cas que l’equip professional del centre detecte símptomes compatibles amb el coronavirus, s’aïllarà immediatament a la persona en una habitació individual i es comunicarà a les autoritats sanitàries competents.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × tres =