Tecnologia i innovació s'uneixen a la Comunitat Valenciana per a combatre la Covid-19

CovidRobots, una app per al correcte ús de la mascareta o l’anàlisi d’aigües residuals, les eines que s’estan desenvolupant

Guardar

Un operari realitza un anàlisi de les aigües residuals
Un operari realitza un anàlisi de les aigües residuals

La Comunitat Valenciana continua fent front a la Covid-19 i, en aquest cas, utilitzant la tecnologia per a comptar amb noves eines que no només aporten una major seguretat, sinó que, a més, contribuïsquen a controlar nous brots detectant de manera precoç la seua aparició, però també la traçabilitat dels nous casos.

D'aquesta manera, el Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe comptarà amb una estació robotitzada amb la qual podran arribar a les 3.500 proves PCR al dia en complementar la capacitat actual de La Fe. I és que com ha explicat el president de la Generalitat, Ximo Puig, "aquests equipaments donarà més seguretat a la ciutadania gràcies a una detecció ràpida i a un major control de la traçabilitat dels brots".

Els CovidRobots augmentaran la capacitat de la Comunitat Valenciana en la realització de tests fins a arribar a les quasi 14.000 proves diàries entre els laboratoris de microbiologia dels hospitals i els centres d'investigació mèdica i universitaris. Així, tal com explicava Jose Luis López Hontangas, cap de Servei Microbiologia en La Fe, "a ple rendiment, aquests Covidrobots permeten realitzar 2.000 proves de PCR al dia perquè s'adapten als protocols del laboratori i poden utilitzar reactius de qualsevol marca comercial".

Però no és l'única innovació. La Universitat Politècnica de València estan desenvolupant una aplicació mòbil que, mitjançant la intel·ligència artificial, avisarà a la ciutadania si la col·locació de la mascareta és la correcta o no. El que és clar és que l'ús de la mascareta és una de les eines principals per a combatre el virus i, per tant, col·locar-la de manera adequada és essencial per a bloquejar correctament les partícules que poden contenir gèrmens.

L'objectiu final del desenvolupament de l'app Intemasc no és un altre que la persona usuària, a través de la càmera del mòbil, puga verificar l'ajust de la mascareta. No obstant això, perquè l'app veja la llum es necessita la col·laboració ciutadana. En aquest sentit, qualsevol persona que vulga col·laborar pot descarregar-se, gratuïtament, l'aplicació en Play Store i fer-se fotos amb la mascareta posada correcta i incorrectament per a crear una base de dades, que permeta el desenvolupament definitiu d'Intemasc.

Finalment, l'Ajuntament de València, Global Omnium i el CSIC han col·laborat per al desenvolupament de l'eina GOAnalytics, capaç de monitorar i alertar de la presència del virus Covid-19 de manera primerenca, gràcies a l'anàlisi de les aigües fecals. D'aquesta manera, aquesta tecnologia, que ja ha presentat els seus primers resultats, detectarà l'aparició d'un possible focus en una zona de València, que permetrà dur a terme mesures de contenció, com el confinament, sense que afecte el conjunt de la ciutat.

Així, València s'ha dividit en 30 sectors, i s'han dut a terme més de 600 anàlisis, que es recullen tres vegades a la setmana, aplicant una tecnologia que permet localitzar els punts on s'està produint l'augment de contagis evitant el tancament de tota la ciutat.

I és que tal com explicava Gloria Sánchez, responsable de la investigació del CSIC, a aquest diari, "ja teníem evidències que el virus SARS-COV2 es detectava a les aigües residuals abans que es produïren casos declarats. Analitzàrem les mostres del 12 de febrer i van donar negatives, però a partir del 24 de febrer ja van començar a assenyalar la presència del virus, i van anar augmentant a mesura que van anar passant els dies", i afig, "els casos clínics es coneixen quan la persona presenta símptomes, però també hi ha un percentatge de la població que són asimptomàtics. No obstant això, amb l'anàlisi de les aigües residuals ens permet detectar la presència del virus abans fins i tot que les persones experimenten els símptomes perquè en eixe cas, i també en el cas de les persones asimptomàtiques, sí que es pot detectar a través de la femta".

La Comunitat Valenciana continua treballant per a prevenir una nova onada que, en principi, es preveu a partir d'octubre.

Destacats