La taxa turística. Una solució o un problema per al turisme?

De moment, la Comunitat Valenciana no implantarà la taxa turística

Guardar

tasa-turismo
tasa-turismo

En els últims mesos, s'ha especulat sobre la possibilitat d'implantar una taxa turística a la Comunitat Valenciana. Una mesura que, des del Consell, plantejaven impulsar, amb l'objectiu de compensar l'efecte que el turisme pot produir sobre l'entorn i, d'aquesta manera, crear també un turisme més sostenible. Per això, aquest projecte de taxa turística plantejç_ava la possibilitat de cobrar una xicoteta quantitat tant als turistes que s'allotjaren en allotjaments reglats, com als creueristes.

No obstant això, aquesta mesura no està tenint el suport necessari. I és que gran part dels empresaris del sector no donen suport a un projecte que, encara que podria generar fins a 48 milions d'euros, consideren que és necessari estudiar-ho amb calma per a evitar que existisquen afectats, abans d'aprovar aquesta taxa turística, que més aviat hauria de tramitar-se com un impost. Per la seua banda, la portaveu del PP, Isabel Bonig, també va anunciar que secundaria els Pressupostos de 2018, el termini de presentació a Les Corts acaba demà, 31 d'octubre, si accepta una sèrie de condicions, entre les quals es troba l'eliminació de la taxa turística.

Davant aquest panorama, tot apunta que, com a mínim, la Comunitat Valenciana no comptarà amb la taxa turística durant 2018, encara que bé és cert que, damunt de la taula, està la possibilitat de seguir estudiant les possibles vies d'aplicació de la taxa turística per a aplicar-la en un futur.

Què és la taxa turística?

La taxa turística és un impost destinat a la promoció i millora del turisme d'una ciutat. Aquest impost, que s'aplica als turistes, es pot aplicar de diferents maneres, com un percentatge total del viatge que es contracta o per cada nit de pernoctació, sent aquesta última la més comuna per la seua fàcil aplicació.

En aquest sentit, cada persona que s'allotge en la ciutat, sempre que siga reglat, té l'obligació d'abonar una xicoteta quantitat fixa per cada nit que romanga en la ciutat. La quantitat varia, ja que cada ciutat fixa, exclusivament, el preu i, fins i tot, hi ha ciutats que limiten el nombre de nits, amb l'objectiu de no perllongar a l'excés l'estada del turista.

La taxa turística s'ha convertit en una pràctica molt comuna en altres països, i ciutats com Berlín, París, Roma o Florència, entre altres, ja apliquen, des de fa temps, l'impost per pernoctació. A més, Estats Units ho aplica en tot el país, igual que Tunísia o Illes Maldives. Per la seua banda, països com Alemanya opten per aplicar una taxa turística aèria, que ronda des dels 8 als 45 euros, sobre el preu del bitllet.

La taxa turística a Espanya

Les activitats turístiques en el nostre país representen més de l'11% del PIB. I és que, en 2016, es van arribar a registrar fins a 330 milions de pernoctacions. Un filó econòmic que han aprofitat altres comunitats autònomes, com Catalunya o Balears, que destinen els fons recaptats a un turisme sostenible.

En el cas de Catalunya, la taxa turística de pernoctació és entre 0,45 i 2,25 euros per persona i nit, amb un màxim de set dies i només per a majors de 16 anys. Per la seua banda, a Balears es va implantar l'ecotaxa, que es mou entre els 2 i els 4 euros per persona i dia.

Destacats