La taxa del sucre, La cura de l'obesitat?

Podem demana un impost per a les begudes ensucrades i complir, així, amb les recomanacions de l’OMS

Guardar

tasa-azucar
tasa-azucar

El sobrepés i l'obesitat s'han convertit en un dels principals problemes de salut, responsables de l'aparició de diabetis, hipertensió, malalties pulmonars, artrosis, atacs cardiovasculars i, fins i tot, alguns tipus de càncer. En la Unió Europea, un de cada tres xiquets té sobrepés o és obés i, en el cas de la Comunitat Valenciana, la freqüència de sobrepés és del 36,1%, mentre que la de l'obesitat és del 16,9% o, la qual cosa és el mateix, que el 53% de la població valenciana pateix aquest problema. D'aquesta manera explica Daniel Geffner, diputat en Les Corts de Podem, una problemàtica que els ha portat a impulsar la coneguda taxa del sucre.

'L'obesitat i el sobrepés van en augment. L'Organització Mundial de la Salut adverteix de la necessitat d'afrontar aquesta nova epidèmia amb un enfocament global i integral, i ha indicat que aplicar una taxa a begudes ensucrades, que eleven almenys el 20% el seu preu, són efectives per a reduir el consum, especialment, en població vulnerable, que solen ser els més afectats per aquest problema de salut'. Una explicació contundent que situa al grup Podem com els principals defensors de l'aplicació de la taxa del sucre en la Comunitat.

Geffner: 'La taxa afectaria begudes com a coles, altres refrescs, begudes energitzants, te, sodes... '

En aquest sentit, han decidit abordar de front aquest assumpte, i la formació morada ha presentat una esmena a la proposició no de llei sobre l'elaboració d'un pla integral autonòmic d'obesitat, nutrició i activitat física, presentada per Compromís, en la qual defensen l'aplicació d'una taxa que afectaria les begudes ensucrades, i que segueix la línia que marca l'Organització Mundial de la Salut. Així, Daniel Geffner ha explicat a València Extra que 'la taxa afectaria begudes com a coles, altres refrescs, begudes energitzants, te, sodes... Depenent del grau de sucres que continguen'.

En principi, aquesta proposta que lidera Podem no tirarà endavant, ja que no compta amb el suport del Govern de la Nau, encara que, inicialment, la PNL sí que incloïa un impost destinat a gravar els aliments ensucrats. No obstant això, aquesta proposició no de llei es va quedar en la realització d'un 'estudi sobre la necessitat de l'entrada en vigor d'un imposat finalista per a les begudes ensucrades'. El diputat de Podem ha explicat que 'falta decisió política per a aplicar l'impost, solament això. No és complicat, i podria fer-se en la Llei d'Acompanyament de 2019. Hi ha evidència científica que secunda la creació d'aquest impost, l'OMS ho recomana des de 2016, però el poder dels lobbys de la indústria de productes d'alimentació és poderós, i vaticinen tot tipus de mals'.

Daniel Geffner: 'Cal situar l'interés per la salut de les persones per damunt del dels lobbys'

Així mateix, ha afegit que 'és temps de prendre decisions. Cal ser conseqüent i aplicar mesures a favor de la gent, situar l'interés per la salut de les persones per damunt del dels lobbys. En aquest sentit, ens haguera agradat que s'aprovara el punt principal de la nostra esmena - 'Crear un impost sobre les begudes ensucrades per a executar la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut'-. No obstant això, des de Podem seguirem treballant per a veure si pot incloure's per a 2019'.

La taxa del sucre s'ha implantat a França i diverses ciutats dels Estats Units. En el panorama nacional, Catalunya ha sigut la pionera en la creació d'aquest impost i, sens dubte, els resultats són més que favorables. I és que els estudis han revelat que la freqüència de consum habitual de refrescs i ensucrats ha caigut en un 25% des que es va implantar la taxa. Unes dades que posen de manifest que una pujada del preu de les begudes ensucrades es traduiria en una reducció del seu consum.

Destacats