25n
25N
25N

«Apuesto mi vida», un taller per a previndre l'addicció als jocs «online» en Puçol

«Apuesto mi vida», un taller per a previndre l'addicció als jocs «online» en Puçol
27/11/2020 -

Des de fa 20 anys, la Diputació de València i l’Ajuntament de Puçol col·laboren en el programa de prevenció d’addiccions dirigit als adolescents de la població. En les primeres edicions es va centrar en la prevenció de drogodependències, però aquest mes de novembre s’està realitzant una àmplia campanya en l’institut, el col·legi Verge al peu de la Creu i el curs de Formació Professional Bàsica de Jardineria, dirigida a l’addicció a les noves tecnologies i els jocs d’atzar en línia.

Amb menys de 14 anys, alguns joves ja han trepitjat una casa d’apostes… però el percentatge creix si parlem d’apostes virtuals i de jocs en línia. Aquesta realitat ha portat a l’Ajuntament de Puçol a plantejar una nova temàtica en els cursos que anualment organitza amb la Diputació de València per a prevenir addiccions entre els joves d’11 a 17 anys.

«Normalment, programàvem activitats per a alumnes de 12 anys nouvinguts a Secundària, perquè per a ells era tot nou, i les xarrades eren a l’octubre, a l’inici de curs», explica José Luis Gómez, tècnic de Joventut. «Però la situació actual amb la Covid-19 ha obligat a canviar les dates i la temàtica, ja que s’ha disparat la vida sedentària, a casa, enfront de la pantalla, amb una reducció important de l’esport i la vida social».

I aquesta dependència de la pantalla suposa, també, un augment de les hores dedicades als jocs en línia i, especialment, ha crescut la participació en els jocs d’atzar. Uns jocs que no són tan segurs amb els més joves creuen. D’ací una formació centrada en el que anomenem noves addiccions.

«En els jocs, la banca sempre té un avantatge sobre tu, un percentatge major de guanyar, independentment que si algú gana és perquè els altres jugadors perden i això és una cosa que cal ensenyar-li a l’alumnat. Per a mostrar-ho, dividim els tallers en una primera part psicològica, on veiem com funcionen els jocs en línia i les xarxes socials; i una segona part tecnològica, on expliquem el funcionament i algunes dades que les cases de jocs no ens diuen», matisa Jorge Martínez, el monitor que està impartint els diferents tallers a Puçol durant el mes de novembre.

Sota el títol Aposte la meua vida, la programació és àmplia i ambiciosa, tant pel nombre d’alumnes amb els quals es treballa com per l’adaptació del temari a cada edat. De fet, en la programació es contemplen tallers sobre noves addiccions que van des del treball amb últims cursos de Primera i primers cursos d’ESO, centrat en les xarxes socials, l’ús del mòbil i Internet; fins als videojocs, que són protagonistes de 3r i 4t d’ESO; per a finalitzar amb els jocs d’atzar, tallers dirigits a l’alumnat de Formació Professional i Batxillerat.

La programació, coordinada per XTU Puçol —l’àrea de Joventut municipal—, ha passat pels diferents nivells l’Institut d’Educació Secundària, però també s’ha incorporat per primera vegada el col·legi concertat Verge al peu de la Creu i els joves del taller de Jardineria de l’Ajuntament.

Les noves addiccions són ací, per això cal aprendre a bregar amb elles. Per a José Luis, com a coordinador dels tallers, «no es tracta de criminalitzar la seua existència, sinó de fer un ús responsable de les xarxes i els jocs, per a això és imprescindible que els joves estiguen en guàrdia, que assumisquen que el seu ús comporta un risc».

Un risc que pot suposar la introducció d’un virus en el teu mòbil o en el teu ordinador, el robatori d’informació, estafes, violència, xantatge… alguna cosa que s’adverteix per la mateixa normativa existent. Per a utilitzar legalment les diferents xarxes hi ha una edat mínima exigida: 13 anys per a TikTok, Twitter o WhatsApp; 14 per a Instagram, Facebook i YouTube… i en ser menors, amb el consentiment dels pares.

I més enllà de les edats reals en què cada jove comença a usar les xarxes i els jocs, està el referent dels adults, la qual cosa veuen a casa cada dia, «que a vegades són pares enganxats al mòbil o que abandonen qualsevol reunió per a atendre trucades, missatges o qualsevol altre avís», estem davant un nou problema social amb el qual cal aprendre a conviure, apunta el tècnic de Joventut.

Al que se suma la facilitat amb què les noves tecnologies s’amplien, es desenvolupen i es manegen. És normal que els més joves aprenguen immediatament el seu maneig tècnic, per la qual cosa és imprescindible la informació prèvia, com assenyala el monitor de la Diputació: «Jo no soc addicte a l’electricitat, però tots sabem que depenem d’ella per a la nostra vida diària. En el cas dels jocs i les noves tecnologies el plantejament és el mateix: no és el mateix ser dependents que ser addictes a ells».

Mòbil, Internet, xarxes socials i jocs en línia, l’aposta conjunta d’Ajuntament i Diputació aquest curs perquè l’alumnat de Puçol tinga eines amb les quals reconéixer els riscos i fer un ús responsable de les noves tecnologies.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 + 10 =