25n
25N
25N

El Museu Valencià d’Etnologia organitza un taller pels museus de l’ETNOXARXA, la Xarxa de Museus Etnològics Locals

L’ETNOXARXA és una estructura cultural de cooperació, assessorament i formació que té com a objectiu trencar l’aïllament dels museus locals creant un espai de comunicació i cooperació compartit

El Museu Valencià d’Etnologia organitza un taller pels museus de l’ETNOXARXA, la Xarxa de Museus Etnològics Locals
24/01/2019 -

El passat dilluns 21 de gener es realitzà al Museu Valencià d’Etnologia un taller participatiu amb la Xarxa de Museus Etnològics Valencians de la Diputació de València. El taller fou organitzat des de la Unitat de Territori del museu amb l’objectiu d’intercanviar experiències positives i estratègies per enfrontar les dificultats entre museus locals. S’abordaren dos temes importants per als participants, que responien a les seues necessitats manifestades prèviament: la participació de les poblacions locals en els museus i la diversitat i l’accessibilitat d’aquestes institucions locals dedicades a l’etnologia.

La participació fou activa i nombrosa amb l’assistència de 15 museus del territori valencià: Museu del Palmito d’Aldaia, de la Pilota de Genovés, de Ceràmica de Manises o de la Rajoleria de Paiporta; els Ecomuseus d’Aras de los Olmos i de Bicorp; els etnològics d’Alpuente, d’Enguera o l’Àngel Domínguez de Potries; els municipals d’Alzira, Paterna i Utiel; el Molí Nou-Museu de l’Aigua de Quartell, el Museu Valencià de la Mel de Montroi i el comarcal de l’Horta Sud.

Aquest taller participatiu d’intercanvi d’experiències celebrat al Museu Valencià d’Etnologia representa un pas més per fer xarxa i consolidar la col·laboració entre museus valencians dedicats a la cultura popular i l’etnologia.

L’ETNOXARXA. Xarxa de Museus Etnològics Locals es posà en marxa en gener de 2017 per acord de Junta de Govern de la Diputació de València. És una estructura cultural de cooperació, assessorament i formació que té com a objectiu trencar l’aïllament dels museus locals creant un espai de comunicació i cooperació compartit.

La Xarxa de Museus Etnològics pretén crear un espai de comunicació entre els responsables dels museus locals i el Museu Valencià d’Etnologia; propiciar l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques, així com propostes de formació i reciclatge professional; fomentar la cooperació per a optimitzar els recursos disponibles; millorar els sistemes de difusió i comunicació; i establir una línia de cooperació econòmica per al finançament d’activitats.

La Xarxa ofereix un catàleg de serveis coordinats pel Museu Valencià d’Etnologia. Aquest catàleg abasta diferents àmbits: formació, amb l’organització de les Jornades de Museus Etnològics Locals i de seminaris tècnics i de gestió; assessorament; i cooperació amb inventaris i catalogacions, préstecs, projectes i exposicions itinerants, esdeveniments, subvencions o edició de catàlegs, entre d’altres.

Per a pertànyer a la Xarxa, els museu han de complir certs requisits que permeten demostrar l’estabilitat i trajectòria de la seua actuació, com ara ser gestionats per associacions culturals locals amb vinculació amb el seu ajuntament i reconeguts per la Generalitat Valenciana; tindre un horari d’apertura al públic i realitzar activitats regularment; i tenir un grau d’implicació amb el territori on s’ubica.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 + 8 =

museo prehistoria