Els supervivents del Aquarius es mobilitzen per a exigir la seua regularització: "Ningú naix per a ser refugiat"

Guardar

aquarius
aquarius

L'Associació Aquarius Supervivents 2018 s'ha concentrat aquest dissabte a València, coincidint amb el Dia Internacional dels Refugiats, per a exigir al Govern que regularitze a totes les persones sol·licitants de protecció internacional i a totes les persones en situació irregular independentment del país d'origen o del color de pell. "Ningú naix per a ser refugiat", han clamat durant la mobilització.

Els manifestants han apel·lat a la "humanitat" de l'Executiu de Pedro Sánchez per a demanar-li que no els abandone i que regularitze la seua situació per a poder tindre una "vida digna" i "viure en pau". "No volem quedar-nos arrere. Volem contribuir", han subratllat.

Durant la concentració han llegit un manifest per a recordar que "els refugiats i refugiades són persones que han fugit de la guerra, la violència, el conflicte o la persecució i han travessat fronteres internacionals per a buscar seguretat en un altre país. Sovint han hagut de fugir amb la roba que portaven posada, deixant arrere llars, possessions, treballs, escoles i éssers estimats".

No obstant això, denuncien, la societat els "pressiona" i els "oprimeix", atrapant-los en el lloc on busquen la pau. "Viure com a refugiat és el més desficaciat" i "si tan sols el Govern raonara humanament, sentira les nostres penes i dolor... patiria i regularitzaria la nostra situació, perquè ningú naix per a ser refugiat", han incidit.

"Tothom té esperança i somia a fer alguna cosa en el futur però és molt difícil aconseguir-ho com a refugiat, sense la teua família. Quan et converteixes en refugiat, tota la teua vida canvia", han relatat.

A més, la pandèmia de la Covid-19 ha agreujat la seua situació. Sense "cap ajuda", la majoria han perdut els seus treballs i ara és molt difícil aconseguir un altre, "quasi impossible", han explicat.

'TARGETES ROGES'

La flota de l'Aquarius va arribar fa dos anys al port de València amb 629 migrants de 26 nacionalitats a bord, després que el Govern els permetera entrar al país. D'ells, 78 van marxar a França i 551 es van quedar a Espanya. D'aquests últims, 374 van sol·licitar protecció internacional però, de moment, únicament s'han resolt 66: a 49 se'ls ha denegat, 8 han sigut acceptades i 9 arxivades.

Per a reivindicar la seua regularització, l'Associació de Supervivents de l'Aquarius 2018 s'ha mobilitzat aquest dissabte una concentració en el barri valencià de Patraix amb cartells com a 'Regularització ja', Live and let live', 'Drets, interculturalitat', 'Drets humans', 'Cap ésser humà és il·legal', 'La vida del refugiat importa' o 'Volem treballar i contribuir a Espanya'.

I és que el 65% dels sol·licitants de protecció internacional que van arribar en l'Aquarius no té la 'Targeta Roja' que acredita la condició de sol·licitant en tramitació de protecció internacional, un document que els permet treballar legalment. I la majoria dels quals la tenen tampoc aconsegueix una ocupació legal perquè "ningú coneix" aquesta targeta i en ser provisional --s'ha de renovar cada sis mesos-- les empreses no s'arrisquen a contractar.

Per aquest motiu, han realitzat una performance en la qual han repartit 'targetes roges' entre els assistents a la concentració, targetes en les quals expliquen la seua situació. Darrere d'elles, paraules com a 'equitat, interculturalitat, solidaritat, papers ja o vida digna', consignes que s'han corejat a l'uníson.

El president de l'Associació Supervivents de l'Aquarius 2018 ha explicat a Europa Press que estan "molt cansats de no poder viure dignament". Estan en una situació "molt perillosa" i no poden seguir el seu somni: "tindre un futur bo és molt difícil com a refugiat", ha assegurat.

Destacats