25n
25N
25N

Sueca posa en marxa una campanya per a acabar amb l'acció de tirar burilles en el sòl

Sueca posa en marxa una campanya per a acabar amb l'acció de tirar burilles en el sòl
10/07/2020 -

L’Ajuntament de Sueca, a través de les regidories de Medi Ambient i Turisme, va a posar en marxa una campanya contra l’acció de tirar les burilles dels cigarrets en el sòl. Amb el títol “Tu tries, no tireu burilles”, la campanya té per objectiu acabar amb aquesta mala pràctica que suposa la primera font de fem a tot el món i una greu amenaça per al medi ambient.

Per a això, l’Ajuntament repartirà, en diversos punts de la zona marítima i en el nucli urbà, informació de la campanya i dos models de cendrers portàtils, creats amb un material especial, en els quals depositar les burilles per a evitar així que s’acumulen en el sòl i embruten i contaminen el nostre entorn. El dia 28 de juliol, es repartiran en La Llastra; el 29, en Les Palmeres; el 30, en Bega de Mar; el 31, en la plaça de l’Ajuntament, aprofitant el dia de mercat ambulant; i el 3 d’agost, en el Mareny Blau. L’horari serà de 10 a 13 hores.

“En el segle XXI, tot allò referent al medi ambient no ha de suposar una opció per a les institucions públiques, sinó una obligació. Campanyes com la que hui presentem, han de ser secundades per tots els gestors polítics per a conscienciar sobre la salut individual, però també la col·lectiva, respectant de manera unànime el nostre entorn. Es necessita la col·laboració de tots i totes, ja que es tracta de deixar un futur millor a generacions esdevenidores i no d’actuar egoistament. Per tant, tota acció que contribuïsca a sumar en aquesta qüestió, suposa una obligació. Anime a tota la ciutadania i visitants al fet que facen ús d’aquesta campanya i eviten així que aquestes burilles acaben en la mar”, ha afirmat l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez.

“Atés que els filtres del tabac són un dels problemes més estesos de qualsevol municipi, suposant un risc greu per a la salut, a més d’un cost econòmic molt important per als ajuntaments i empreses de neteja, iniciem aquesta campanya amb la finalitat de conscienciar a la població de l’impacte tan negatiu que suposa tirar les burilles al sòl, especialment les que es depositen en l’arena, les quals provoquen un greu perjudici en la fauna en arribar a la mar, ja que, una única burilla pot contaminar fins a 10 litres d’aigua salada. Així mateix, les burilles que es tiren pels embornals suposen també un greu risc de contaminació en acabar en la mar”, ha explicat la regidora de Medi Ambient, Carmen Pérez.

“És una campanya de conscienciació que hem treballat des de les dues regidories i, de cara a l’estiu, hem cregut oportú traslladar-la també a la zona de platja i al turisme, per a potenciar l’ús d’aquests cendrers portàtils i evitar així l’acumulació de burilles i les greus conseqüències que provoquen. La naturalesa està avisant-nos que hem de protegir-la molt més del que ho fem, i hem de conscienciar-nos més sobre la importància de cuidar-la perquè és el nostre mitjà de vida”, ha assenyalat la regidora de Turisme, Manoli Egea.

Des de l’any 2000, es consumeix anualment en el món la quantitat de 6 trilions de cigarrets, dels quals 4,5 milions acaben en el medi ambient, repercutint greument als carrers, parcs, rius, boscos i, especialment, en la mar. La Unió Europea és el segon consumidor mundial de cigarrets, per darrere dels Estats Units, i les restes dels mateixos constitueixen la primera font de fem mundial, per davant dels envasos alimentaris, botelles i bosses de plàstic.

El principal problema dels filtres, o burilles, és la seua lenta degradació en el medi ambient, ja que el material que es componen, anomenat “acetat de cel·lulosa”, mai acaba de desaparéixer, sinó que es dilueix en l’aigua i en el sòl, perdent un 37,8 de massa en els dos primers anys de degradació, i tardant entre 8 i 12 anys a degradar-se completament. També és molt important la seua toxicitat, ja que estan dissenyats per a acumular les substàncies químiques nocives del tabac (pesticides, nicotina, diversos tipus de metalls, quitrà i altres substàncies cancerígenes), que són alliberades en el seu contacte amb l’aigua, suposant una greu amenaça per a la biodiversitat quan arriben als rius o a la mar, i fins i tot als parcs o jardins en els moments de pluja.

La campanya, a més, envia un missatge molt directe als/a les fumadors/es: “Molts problemes, dues solucions: una ràpida i senzilla → utilitzar un cendrer; la millor → deixar de fumar”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × dos =

bombers
CCCC
Valencia activa