Smarts Cities subvencionaran 39 projectes per a millorar l'eficiència i la sostenibilitat

Hui s’ha publicat al BOP la concesió de les subvencions per a ciutats Intel·ligents 2019

Guardar

Smarts Cities subvencionaran 39 projectes per a millorar l'eficiència i la sostenibilitat

La línia de subvencions a ciutats intel·ligents de la Diputació de València ha evolucionat des de la primera convocatòria a aquesta segona augmentant el pressupost dels 250.000 euros inicials als 750.000 actuals. Si en la primera experiència es van subvencionar fins a 20.000 euros per cada iniciativa, ara s'ha augmentat fins als 30.000 euros amb la sol·licitud d'un projecte de com a mínim 37.500 euros per a poder optar al màxim de l'ajuda. Els pobles i ciutats han pogut presentar fins a 3 projectes per entitat.

Si en la primera convocatòria es van presentar 50 sol·licituds de les quals es van subvencionar 16, en aquesta s'ha arribat a les 91 sol·licituds i el pressupost ens ha arribat per a finançar 39 propostes, amb un major interés dels pobles i ciutats, ja que s'ha passat de 38 municipis sol·licitants a 72.

"En la nostra vocació d'ajuda als municipis, especialment als mitjans i menuts, volíem trencar amb el mite de què les smartcities sols podien ser les grans ciutats, i no és així, perquè els serveis municipals, com la recollida de residus, reg, enllumenat o la gestió del cicle integral de l'aigua afecten qualsevol poble siga quin siga el seu tamany o nombre d'habitants" ha explicat la diputada d'Informàtica Mentxu Balaguer.

"I ho hem fet des de la Diputació de València perquè les dificultats tècniques i econòmiques, especialment en les poblacions menudes i mitjanes, com l'elevat cost de plataforma i els requisits tècnics i tecnològics mínims fan que les corporacions locals no puguen fer passes en aquest sentit o senzillament no ho prioritzen dins les actuacions que els permet el seu pressupost municipal" ha afegit la diputada.

La Vicepresidenta de la Diputació i responsable de l'Àrea de Medi Ambient, Mª Josep Amigó, ha explicat també que "Unes ajudes als nostres pobles i ciutats per a convertir-los, no tan sols en més intel·ligents sinó també en més eficients, en més segurs, i en més sostenibles. Unes ajudes que les hem de veure, no com a subvencions a projectes locals sinó com una ferramenta més de cohesió territorial i de col·laboració entre els pobles i la Diputació".

L'àrea d'eficiència de recursos ha estat la més sol·licitada amb un 54% de les demandes, on s'invertiran 403.262 euros, la medi ambiental amb un 27 % de les sol·licituds on s'invertiran 200.967 euros i la de mobilitat amb un 19% de les demandes i a la que es destinaran 145.474 euros.

Els eixos temàtics han estat l'eficiència energètica en edificis i piscines, enllumenament públic, rutes escolars segures, afluència de persones, gestió de la mobilitat, gestió de l'aigua, gestió del soroll, passos de vianants intel·ligents, aparcament i reg intel·ligent, prevenció d'incendis, qualitat de l'aire i meteorologia o recollida de residus.

Des de fa un parell d'anys la Diputació de València està desenvolupant una aposta decidida per les ciutats intel·ligents amb una política de subvencions planificada segons les lliçons apreses en l'anàlisi de la situació.

Un programa d'ajudes que complementa l'estratègia per dotar d'intel·ligència als serveis municipals mitjançant la instal·lació d'una plataforma Smart de codi obert que es posa a disposició de tots els Ajuntaments en forma de Cloud, totalment debades, i a la que podrà accedir cada entitat local de forma individualitzada en mode multi-identitat per a poder superar l'escletxa que fins ara tan sols permetia els grans Ajuntaments disposar d'una plataforma Smart, fins i tot sense haver estat beneficiaris de l'ajut.

Arxivat a:

Destacats