caixa popular

Tomás Frutos: 'No lluitem pel trasllat de la subestació de Patraix, sinó pel tancament definitiu'

L’Associació de Veïns de Favara porta 12 anys reivindicant el tancament d’aquesta subestació

Tomás Frutos: 'No lluitem pel trasllat de la subestació de Patraix, sinó pel tancament definitiu'
24/05/2017 -

Molts anys han passat des que els veïns del districte de Patraix van començar la seua lluita per a dir NO a la subestació de transformació elèctrica, situada entre l’avinguda Gaspar Aguilar i els carrers Campos Crespo i Actor Vicente Parra, i exigir el desmantellament i tancament d’una subestació que pot afectar a la salut dels veïns d’aquest barri.

Una petició molt lògica, si es té en compte que, a Espanya, ja existeixen diverses sentències que han obligat al trasllat de transformadors, de potència inferior a la subestació de Patraix, per causar diferents malalties, com a leucèmia o problemes en el sistema immunològic, entre altres.

València Extra ha parlat amb Tomás Frutos, responsable i portaveu de la Comissió de Trasllat de la Subestació de Patraix de l’Associació de Veïns de Favara, que ens ha explicat que ‘portem 12 anys amb aquest tema. El nostre propòsit és que aquesta instal·lació desaparega. I és que motius tenim, sobretot, perquè és perillós per als veïns que viuen a prop. Aquesta és la nostra lluita des de fa tants anys. La subestació de Patraix no té llicència d’activitat, i creiem que des de les diferents administracions i des de l’Ajuntament han de posar fi a aquest problema. Aquesta subestació va ser un capritx d’Iberdrola, que es va obstinar a construir-la ací, però nosaltres també estem obstinats en el seu tancament’.

I és que després de sis anys, aproximadament, en els quals Iberdrola i ‘Red Eléctrica’ van interposar diversos recursos contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia, finalment, el TSJ va anul·lar definitivament, sense possibilitat d’un nou recurs, la llicència d’activitat concedida a aquesta subestació per considerar-la perillosa.

En aquest sentit, Tomás Frutos ha explicat que ‘el Tribunal Superior de Justícia va retirar la llicència d’activitat per risc d’incendi. Així i tot, si Iberdrola continua amb la seua activitat, ho està fent sense llicència. Si succeïra un altre accident, com va ocórrer fa deu anys, la responsabilitat seria de les administracions que estan permetent que seguisca en funcionament’.

Fa uns mesos, s’anunciava el trasllat de la subestació, en 2022, a una parcel·la allunyada dels habitatges, i situada en la V-30. No obstant això, no sembla que hi hagen avanços perquè es duga a terme. En aquest sentit, Tomás Frutos ha afegit que ‘es va incloure, en la planificació del Ministeri d’Indústria, la construcció d’una altra subestació, però es va excloure i, ara mateix, no està prevista la construcció d’una altra. Així i tot, el nostre motiu de lluita no és el trasllat, sinó que deixe de funcionar i es desmantelle. Si és necessari la construcció d’una altra, ens sembla bé, però no lluitem per això, sinó pel tancament definitiu de la subestació de Patraix’.


xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × cinc =

Paiporta
Tardor
cultura als barris