El salari dels treballadors de centres de menors concertats pujarà entre un 9 i un 10,3% en els pròxims tres anys

Administració, patronal i sindicats signen un acord que garanteix que cap categoria cobrarà menys de 14.000 euros anuals

Guardar

convenio_oltra
convenio_oltra

El personal de les residències, llars, serveis i programes d'atenció a la infància i l'adolescència concertats veuran augmentat el seu salari entre un 9 i un 10,3% al llarg dels pròxims tres anys. En concret, aquells que cobren més de 20.000 euros tindran una pujada salarial del 9%, mentre els que cobren menys de 20.000 euros tindran una pujada del 10,3%. A més, a aquells que no arriben a 14.000 euros anuals (personal de cuina neteja, etc.) se'ls garantirà, com a mínim, aqueixos 14.000 euros.

Així ho ha anunciat aquest dilluns la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, després de signar aquest acord amb les patronals, entitats sense ànim de lucre i sindicats que s'ocupen de la infància a la Comunitat Valenciana, un sector que a partir de 2019 es basarà en un nou model, el de Concert Social, deixant arrere el sistema de contractació per concurs públic.

L'acord, que afectarà uns 2.500 treballadors, contempla una major pujada salarial entre els quals menys cobren amb l'objectiu de "tancar també la bretxa salarial" i "una altra bretxa de gènere, perquè normalment aquestes categories professionals més baixes les exerceixen dones", ha apuntat Oltra. I per a poder fer efectiva aquesta mesura, la Conselleria "ajustarà" l'alça el preu de plaça per cada xiquet i xiqueta.

Oltra ha agraït a patronal i sindicats aquest "acord sense precedents a la Comunitat Valenciana". Al seu judici, "és molt important perquè al final les persones treballadores se senten millor tractades, més motivades i valorades en la mesura que les seues condicions laborals tant salari com en altres aspectes milloren".

També ha destacat que en 2019 s'engegarà el concert social en la infància, alguna cosa que enguany s'havia iniciat en l'àmbit de la diversitat funcional com a 'projecte pilot' i que segons la consellera donarà "estabilitat al sector i un recorregut a anys vista".

A més, Oltra s'ha compromés a iniciar en 2019 la tramitació una ordre de subvencions que es convocarà en 2020 perquè les entitats puguen sol·licitar una ajuda per a equipament de centres o inversions en els centres que permeten "fer més digne el sistema d'atenció a la infància".

Igualment, realitzarà un estudi sobre les despeses generals per a garantir el funcionament amb qualitat dels centres i serveis, i reflectir les conclusions en la corresponent revisió d'aquestes despeses generals en els pressupostos de 2020. De la mateixa manera, analitzarà l'antiguitat del personal del sector, amb la finalitat d'adequar el nombre de triennis que són objecte de finançament a la realitat comprovada.

Per a açò, es crea una comissió de seguiment que tindrà també com a objectiu la revisió i avaluació de les ràtios i plantilles de personal previstes en el concert social, per a promoure una actualització de l'Ordre de 2003, per la qual es regula la tipologia i condicions materials i de funcionament dels centres de protecció de menors, i de l'Ordre de 2008, que regula l'organització i funcionament dels centres de protecció i l'acolliment residencial i d'estada de dia de menors, a la Comunitat Valenciana.

SINDICATS i PATRONAL "MOLT SATISFETS"

Des dels sindicats UGT I CCOO s'han mostrat "molt satisfets" amb l'acord després de més d'un any de treball i reunions. Per a Toni Femenia (UGT), "segueix un procés llarg de millora del sistema públic de protecció a menors que va començar amb un augment del nombre de places (en els últims deu mesos s'han creat més places per a la protecció a menors que en els 20 anys anteriors, ha subratllat), després ha professionalitzat el sector i ara tocava ja els salaris de tots els treballadors, començant per aquells que menys cobren".

Des de CCOO, Toni Jiménez ha valorat que es tracta d'"un primer pas important" i ha volgut ressaltar el paper dels treballadors i entitats que han "sostingut" l'atenció a la infància malgrat les "les dificultats de retard en els pagaments provocades pel Govern de Madrid però que ací s'han accentuat més" i que han estat set anys sense cap pujada salarial. "Aquest acord trenca aqueixa tendència d'estancament i a partir d'ací ja ens comprometem a anar parlant", ha assenyalat.

"TRENCAR AMB DINÀMIQUES DE MERCANTILITZACIÓ"

També la patronal del sector han celebrat l'acord aconseguit. En representació de l'Associació de Professionals d'Institucions de Menors, Miguel Ángel Segura, ha ressaltat el 'Concert Social' que entrarà en funcionament l'any que ve com a "pedra angular" de tot el procés, gràcies un canvi de paradigma en la relació entre Administració i iniciativa social que "situa en el centre als xiquets".

Segons Segura, fins ara no s'havien posat els elements l'"enteniment" entre totes les parts, però al llarg de l'últim any s'ha "suat tinta xinesa" i s'han aconseguit aquests acords. "Efectivament les patronals estem molt contentes de la pujada salarial, encara que semble una paradoxa", ha asseverat.

Al seu entendre, "l'educador que va a transformar la situació de vulnerabilitat d'una criatura en una seguretat, estabilitat i llaços afectius mitjanament constructius és una persona que així mateix ha d'estar amb condicions d'estabilitat, il·lusió pel futur i convicció en el treball i açò no es pot fer des de la precarietat laboral, la tensió o la inseguretat de si vaig a continuar o no".

En aquest sentit, confia que l'acord subscrit ara "pose els fonaments suficientment sòlids perquè ens li els porte com en el conte de 'Els Tres Porquets' el següent bufe de vent que puga venir.

També el president de la Federació Espanyola de Protecció i Justícia Juvenil, Daniel Bueno, ha posat en valor un acord que cerca "dignificar el sector" de la infància, "un sector que era sotmés a un règim de contractació pública i que ha patit durament els anys de crisis, d'ací vénen aqueixos set anys de congelació salarial que han passat a la Comunitat Valenciana, com en altres CCAA".

Para Bueno, és necessari "trencar aqueixa dinàmica de mercantilització dels serveis a les persones i sobretot a les més vulnerables de la nostra societat, que són els xiquets i adolescents, i a partir d'ací construir mitjançant el Concert Social un escenari diferent de cara al futur", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats