AEMET eleva les acumulacions de pluja de 180 a 200 l/m2 en 12 hores en el Mediterrani i Balears

El rècord de precipitació diària a Espanya ho ostenta Gandia, amb 720 l/m2 en 24 hores el 3 de novembre de 1987

AEMET eleva les acumulacions de pluja de 180 a 200 l/m2 en 12 hores en el Mediterrani i Balears
18/10/2018 -

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha elevat des dels 180 fins a més de 200 litres per metre quadrat les precipitacions que es poden acumular en 12 hores aquest dijous i divendres en el Mediterrani i Balears durant l’episodi de precipitacions intenses que afecta des d’aquest dijous fins diumenge el conjunt del país i en particular a la mitat sud-est peninsular i a Balears.

Així, les precipitacions seran fortes o molt fortes en la Península i Balears, a conseqüència d’un marcat flux humit i inestable des del Mediterrani, resultat de la unió de dos borrasques, una que evoluciona des del Mediterrani i una altra des de l’Atlàntic.

L’AEMET ha emès un avís especial perquè la situació donarà lloc a precipitacions fortes, persistents i amb tempestats i es produiran acumulacions que podran superar els 100 litres per metre quadrat i fins i tot els 200 litres per metre quadrat en dotze hores i depenent del dia es concentraran en diferents zones de l’àrea mediterrània Península i a Balears.

En l’actualitat, la borrasca atlàntica ha entrat pel sud-oest i el sud de la Península i, al mateix temps la borrasca mediterrània s’està acostant Balears.

De moment, l’AEMET indica que s’estan produint precipitacions localment fortes a Andalusia, Comunitat Valenciana, Catalunya i Balears i que a partir del dijous a la vesprada, la interacció de les borrasques farà que les precipitacions s’intensifiquen en el sud de Catalunya, sud d’Aragó, Comunitat Valenciana i Balears i s’espera que seran “localment molt fortes i persistents” fins al final del divendres 19, fins i tot torrencials en punts de la Comunitat Valenciana.

Precisament, en la província de Castelló i voltants, on l’AEMET avisa per risc extrem de precipitacions, es podrien superar els 200 litres per metre quadrat en 12 hores i fins i tot els 300 litres per metre quadrat en períodes majors.

Al llarg del dia les precipitacions aniran disminuint a Andalusia i posteriorment de sud a nord en la resta de zones de forma progressiva al llarg del divendres.

CAP DE SETMANA

El dissabte, la borrasca es desplaçarà cap al sud-oest i la major probabilitat de precipitacions fortes i persistents es donarà encara a la Comunitat i amb major intensitat en la Regió de Múrcia i en l’àrea Mediterrània andalusa, on podrien ser molt fortes.

Respecte al diumenge, l’AEMET observa que el més probable és que la situació comence a remetre en desplaçar-se la borrasca cap a l’oest de la Península, encara que existeix bastant incertesa quant a la seua trajectòria.

Finalment, indica que el més probable és que les precipitacions que ja seran menys intenses, afectaran principalment la mitat sud peninsular, sobretot al sud-est i sud-oest.

Encara que la gran persistència i acumulació de precipitacions es donarà en eixes zones, l’AEMET no descarta que es produïsquen precipitacions i tempestats en altres punts de la Península i de Balears que també podrien ser localment fortes.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − 3 =

sagunt a escena 2019
turismo salou