25n
25N
25N

STEPV demana a la Conselleria d'Educació convocar la Mesa Sectorial per a abordar un inici de curs segur

STEPV demana a la Conselleria d'Educació convocar la Mesa Sectorial per a abordar un inici de curs segur
22/08/2020 -

El sindicat STEPV ha demanat a la Conselleria d’Educació la convocatòria de la Mesa Sectorial d’Educació i del Fòrum Educatiu per a “continuar treballant per una ‘tornada a escola’ segura” davant l’increment “alarmant” de contagis de coronavirus durant aquests dies i “prendre les mesures oportunes, a més de les quals ja es contemplen en el protocol sanitari i el pla de contingència de juliol”.

STEPV ha indicat que va realitzar una sèrie de propostes que no es van recollir en el pla de contingència o en altres normatives que afecten l’inici de curs i que “ara s’estan veient necessàries”, com és el cas de la presa de temperatura o la realització de PCR de manera periòdica.

“Cal tindre en compte que una part molt important de les persones que s’han contagiat aquest estiu és gent jove, que acudirà en els instituts i en les universitats, per tant s’ha d’extremar el control d’aquestes franges d’edat”, ha assenyalat l’organització sindical en un comunicat.

Així mateix, ha reivindicat que les màscares “han de ser de qualitat i de màxima protecció”, ja que el professorat “passarà moltes hores amb el seu alumnat durant la jornada”. “Especialment a partir de secundària, el professorat va canviant d’aula i d’alumnat i, per tant, entrarà en contacte diari amb un número elevat d’alumnat, ja que no existeixen els grups bambolla o de convivència estable. En el cas de primària, també passarà el mateix en molts casos amb el professorat especialista”, ha agregat.

STEPV ha demanat la incorporació d’experts en prevenció de riscos laborals a la revisió dels plans de contingència dels centres educatius. En aquest sentit, ha defensat aquesta postura pel fet que, al seu parer, el personal docent i directiu dels centres “no té per què tindre els coneixements en salut laboral necessaris per a actuar davant situacions tan complexes com les que es podran trobar els centres educatius a partir de setembre”.

ESCENARIS DE RISC

En aquesta línia, ha advocat per la redefinició dels criteris per a la determinació dels escenaris de risc. Així, dels tres escenaris possibles, de més risc a menys, han assenyalat que el personal docent “està en el nivell 3 de baixa probabilitat d’exposició, al qual no se li requereix protecció específica sempre que es mantinguen les distàncies de seguretat”.

“El personal educador està en el nivell 2 de baix risc i sí que es requereix protecció específica”, han precisat el sindicat, al mateix temps que han apostat perquè el personal docent “hauria d’estar, com a mínim, també en el nivell 2”.

Així mateix, han reivindicat l’ús de màscara obligatori per a l’alumnat en els llocs comuns i en els trasllats dins del centre educatiu. “El pla de contingència regula les situacions en què s’ha d’usar la màscara, però en aquests contextos no s’especifica, només que s’ha de mantindre la distància de seguretat”, han indicat.

A més, ha destacat que les màscares “han de ser les apropiades, que garantisquen la màxima seguretat, com les FFP2” i han exigit a la Conselleria “més concreció” en l’actuació del centre davant la detecció d’un cas amb símptomes de Covid-19. “Només es regula l’actuació davant la persona que presenta símptomes, però no com s’ha d’actuar en la resta del centre”, ha advertit.

“REVISAR ELS PROTOCOLS QUE ES VAN FER FA UNES SETMANES”

D’altra banda, el sindicat va proposar en les taules de negociació de juny i juliol mesures com l’escalonament en la incorporació de l’alumnat en l’inici del curs per a evitar aglomeracions, la possibilitat d’acollir-se a la jornada continuada d’aquells centres que així ho sol·liciten o les ràtios per aula en infantil i primària de 15 alumnes com a màxim.

Per al sindicat, l’evolució de la pandèmia “obliga a revisar els protocols que es van fer fa unes setmanes”, per la qual cosa han considerat que aquestes mesures s’han d’incorporar al pla de contingència per a “garantir la màxima seguretat de tot el personal docent, no docent i alumnat”, que acudirà en els centres educatius a partir de setembre “si les autoritats no adopten altres mesures d’activitat lectiva telemàtica i no presencial”.

En aquest context, ha reivindicat la necessitat que abans de l’1 de setembre la Conselleria convoque les organitzacions de la comunitat educativa per a analitzar novament la situació i prendre les mesures complementàries necessàries “perquè el 7 de setembre, quan comence la incorporació de l’alumnat, hi haja la màxima seguretat en els nostres centres”.

Finalment, ha valorat la possibilitat de començar a preveure escenaris de nous confinaments i, per tant, de retorn al treball telemàtic.

En aquest sentit, des de STEPV han advocat per “concretar encara més diversos aspectes, arran de l’experiència acumulada en l’últim trimestre del curs passat” i han posat en valor que “a diferència altres territoris com Madrid o Andalusia”, en la Comunitat Valenciana s’ha estat treballant des de fa mesos en la Taula Sectorial, el Fòrum Educatiu o els Comités de Seguretat i Salut Laboral per a organitzar la volta segura a les aules amb la negociació i publicació de diversos protocols i instruccions, l’organització dels centres docents o la signatura de l’acord de reducció de la jornada lectiva i s’han pres mesures reclamades per la STEPV i la resta de sindicats com l’augment de plantilla, la reducció de ràtios per aula o la publicació d’un pla de contingència.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 + 17 =