25n
25N
25N

Sonia Gil, mànager de tres grups de música: “Aquest any el donem per perdut”

Sonia Gil, mànager de tres grups de música, parla sobre les dificultats del món de la música durant la pandèmia

Sonia Gil, mànager de tres grups de música: “Aquest any el donem per perdut”

Més de cinc setmanes han passat des que es va establir l’estat d’alarma a Espanya. Més de cinc setmanes en les quals els actes previstos en el món de la música s’han hagut de cancel·lar o ajornar. Més de cinc setmanes en les quals els artistes han hagut de reinventar-se per a continuar oferint música a través de les xarxes, de manera gratuïta majoritàriament. Sonia Gil és mànager de tres grups musicals: Amores, grup de percussió contemporània; Soprano i arpa, duo d’arpa i veu i de la soprano especialista en música antiga, Elia Casanova. A més és l’encarregada de la coordinació i producció executiva de dos festivals: el Percute, que se celebra a Catarroja i el Festival dels Horts, a Picanya.

Segons les prediccions i les mesures de precaució que es comencen a destapar de cara a la desescalada, el món de la cultura i l’oci serà dels últims a reincorporar-se a la normalitat completa, de manera que Sonia ens conta que “serà difícil tornar a arrencar”. La temporada alta del sector musical, on hi ha una major proliferació d’actuacions, sol començar a la primavera i acaba al setembre i octubre. Molts dels concerts tancats amb els tres grups amb els quals treballa Sonia estaven prevists per a estiu i s’han hagut de cancel·lar. “Enguany ho donem per perdut”, argumenta amb tristesa Sonia, que és conscient que els dos festivals que coordina segurament acaben cancel·lant-se també.

Aquells concerts que han estat ajornats es preveu que es realitzen a partir de setembre, però Sonia alerta del perill d’un excés de programació en les últimes dates de l’any: “L’excés de programació pot afectar l’assistència de públic en els diversos concerts”. També existeix la possibilitat que, per a tals dates, encara no s’haja autoritzat l’assistència de públic, així que el sector de la música ja considera la possibilitat d’oferir concerts en streaming (retransmissió en directe), encara que per a Sonia “sense públic seria complicat i estrany”. “Cal canviar el xip i preparar-se per a l’adaptació davant qualsevol situació”, ens compta Sonia.

El grup de percussió contemporània Amores està pujant vídeos a les xarxes de manera gratuïta per a mostrar la seua solidaritat, mentre que la soprano Elia Casanova està oferint tallers i classes de tècnica vocal. Sonia recorda que “la voluntat és ajudar i ser solidaris, però en algun moment haurà de deixar de ser gratis perquè els artistes necessiten guanyar-se la vida també”.

El conseller de Cultura, Vicent Marzà, va anunciar que habilitarà quatre milions d’euros per a implementar ajudes al sector cultural a través del pla ReaCtivem, amb l’objectiu de pal·liar les conseqüències de la crisi en el sector. Marzà va voler destacar el paper de la cultura argumentant que “gràcies a la cultura, la nostra societat està vivint un confinament més suportable”.

El futur a mitjà termini i la recuperació del sector cultural serà complicada. Sonia considera que “empreses petites i autònomes desapareixeran per les dificultats econòmiques per les quals passarà el sector”. Per això, a pesar que enguany ho donen “per perdut”, creu que pot ser una bona oportunitat perquè la gent siga conscient de la importància de la música i la necessitat de “considerar la cultura com una indústria”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 1 =