Només el 10% de les agressions LGTBIfòbiques són denunciades

El 90% de les agressions restants no es denuncien per por als policies i la seua falta de formació en respecte per la diversitat

Guardar

lgtb
lgtb

Agressions físiques i verbals són quasi el dia a dia d'un dels col·lectius més vulnerables i assenyalats que encara pateixen una gran escletxa d'acceptació social com és el col·lectiu LGTB. No obstant això, tot i que aquesta escletxa d'acceptació i encaix social es va difuminant a poc a poc, els avanços socials són molts, però encara hi ha sectors, vinculats a l'extrema dreta, que assenyalen i vulneren els drets i llibertats del respecte a la diversitat. Segons com denuncia el col·lectiu LGTB d'Alacant, Diversitat, "la por és el factor que més condiciona al presentar o no una denúncia policial per un delicte d'odi" d'aquest tipus," és per això que solament el 10% de les agressions LGTBI fòbiques es denuncien".

El confinament que ha provocat la declaració de l'estat d'alarma degut a la pandèmia de la COVID-19, segons la Federació Espanyola LGTB (FELGTB), ha agreujat la situació de vulnerabilitat de les persones trans, "ja que més del 80% pateix exclusió laboral.

Ara, amb l'estat d'alarma, moltes persones trans, ni tan sols tenen dret a prestacions. El cas empitjora quan es parla de dones trans i migrants. FELGTB
L'auge del discurs de les extremes dretes el que fa és assenyalar encara més a les persones LGTB mitjançant una estigmatització a més d'atemptar contra aquest col·lectiu, com l'ocorregut fa uns mesos a la Institució Firal d'Alacant (IFA) que segons denúncia el col·lectiu Diversitat d'Alacant, després d'un discurs polític de l'extrema dreta, "es va atacar a un grup de joves que estaven manifestant-se amb les banderes arc iris".

Una agressió que s'ha conegut durant els últims dies ha sigut l'ocorreguda a la ciutat alacantina de Benidorm contra una persona transsexual per part de dos policies de la mateixa ciutat. El vídeo de l'agressió que ha circulat com la llum a través de les xarxes socials es pot observar com la patrulla policial d'adreça a aquesta persona transsexual al crit de "De día eres todavía más feo, eres horrible" o fins i tot amb preguntes increpant i insultants com "¿Qué es lo que hacéis ahora que no podéis jalar pollas ni robar? ¿Cómo vivís?".

Lambda denuncia que "vídeos com el recentment difós de dos policies vexant a una persona trans al carrer augmenten la impressió que els cossos i forces de seguretat de l'estat no són un espai segur, perquè no se'ns entendrà o fins i tot es va a revictimitzar a les persones agredides".

D'aquesta manera, les agressions LGTBIfòbiques que més preocupen les entitats són aquelles que es dirigeixen cap als grups més vulnerables com els menors d'edat, persones majors, persones trans i persones migrants, segons Lambda, per diverses raons, ja que "desconeixen en gran manera tant els recursos de què disposen per a exercir el seu dret a la denúncia com la protecció legal davant els qui els agredeixen, tenen por a la visibilització davant el seu entorn social o familiar, o sofreixen una major vulnerabilitat per trobar-se en situació irregular".

Entitats LGTBI com Lambda o Diversitat denuncien i condemnen tant l'agressió com el comportament incívic de la patrulla policia de Benidorm i és per això que demanen "que no quede impune aquesta agressió", ja que "hi ha d'haver mesures que lluiten per una visibilització més gran d'aquests fets perquè es puguen combatre i s'eliminen aquestes persones i agressions dels cossos de seguretat de l'Estat". "Dins d'eixe 90% de delictes d'odi que no es denuncien són per por als mateixos cossos de seguretat", declara Diversitat.

Si les forces de seguretat estan educades i formades en el respecte per la diversitat ho fa tot molt més fàcil perquè a més podem comptar totalment amb aquestes com a aliades en aquesta causa. Diversitat

Continuem exigint una formació als cossos i forces de seguretat per a evitar, per descomptat, que aquesta situació torne a repetir-se i per a generar espais segurs per a les persones LGTB+. Per això és important que s'aprove una legislació estatal LGTBI que regule i ens protegisca d'accions LGTBIfòbiques.Lambda

A poc més d'un mes per a la celebració de l'Orgull LGTBI, un acte ben marcat a l'agenda per les seues reivindicacions, la situació actual de la COVID-19 així com tot el que ha provocat de suspendre i ajornar tant festivitats com les Falles o manifestacions com la de l'1 de Maig, Lambda, el principal col·lectiu encarregat de l'organització d'aquesta marxa per al 28 de juny anuncia que "celebrarem l'Orgull el 28 de juny encara que, lògicament, no podrà ser com en anys anteriors", ja que "que no puguem fer una manifestació com altres anys, no implica que la data vaja a perdre força".
Respectarem, com és obvi, les condicions sanitàries de la fase en què ens trobem en aquest moment i si això suposa que siguen accions virtuals, com sembla, perquè així haurà de ser enguany: en confinament però amb Orgull. Lambda
 

Arxivat a:

Destacats