La solidaritat porta a porta s'estén en els veïnats valencians

Els barris de València tixen xarxes de suport mutu durant el confinament

Guardar

Cartell Xarxa Suport Beni
Cartell Xarxa Suport Beni

Arran de l'emergència sanitària actual, la solidaritat ha transcendit les llars i s'ha estés porta a porta en les comunitats veïnals i, especialment, en els barris de València. Benimaclet i Patraix són algunes de les zones en les quals el teixit social s'ha posat a la disposició de les persones amb més necessitats durant la crisi del coronavirus. Les mostres d'ajuda van des de notes als ascensors per a oferir-se a fer la compra a qui ho necessite fins a atenció psicològica per part de professionals.

Cuidem Benimaclet i l'Assemblea Feminista de Benimaclet són alguns dels col·lectius d'organització horitzontal que treballen per posar la vida i les cures en el centre de la lluita i de la societat, com explica Aitor, de Cuidem Benimaclet. Davant la crisi sanitària, les xarxes col·laboratives del barri s'han estretit per a conformar una Xarxa de Suport Mutu que dona a cada veí o veïna l'oportunitat d'aportar el seu granet d'arena.

La labor principal d'aquesta eina de caràcter social consisteix a fer partícips a totes les persones del barri. Segons explica Aitor, persones voluntàries s'encarreguen de repartir, en els comerços que romanen oberts, fulls informatius —que també estan disponibles en les xarxes socials— amb recomanacions perquè cada habitatge puga adaptar-les a les seues necessitats i la xarxa funcione de la forma més autònoma possible.

Un comerciant amb el full de la Xarxa de Suport Mutu. Julia Reoyo (Caixa Fosca Fotografia)

Algunes de les recomanacions de la Xarxa de Suport Mutu són comprar a les botigues del barri, fer esport a casa o tindre converses més enllà de la problemàtica actual. A escala individual, la gent s'ofereix a fer la compra, baixar a tirar el fem o passejar al gos a persones majors o amb patologies prèvies, que pertanyen a la població de risc. Amb aquestes iniciatives ciutadanes pren forma l'objectiu fonamental de la xarxa de suport: fer del suport mutu una realitat que cohesione el barri i consolide un teixit a escala social en un moment en el qual costa accedir a les persones a causa de l'aïllament, tal com apunta Aitor.

«La gent està fent-s'ho seu i la solidaritat s'està movent», afirma l'integrant de Cuidem Benimaclet. A més, explica que reben nombroses mostres d'agraïment, tant per xarxes socials com en les assistències que realitzen. La Xarxa de Suport Mutu està treballant conjuntament amb els serveis socials del barri a causa de la situació d'extrema necessitat de recursos. Treballen, sobretot, l'empatia, i ofereixen assistència psicològica o acompanyament telefònic a persones que viuen soles i manquen del recolzament d'un entorn familiar. «El suport mutu entre col·lectius i gent del barri són els lligams que busquem», assenyala Aitor. La Xarxa de Suport Mutu està funcionant també en altres barris com El Cabanyal o La Saïdia.

Aitor, de Cuidem Benimaclet: «El suport mutu entre col·lectius i gent del barri són els lligams que busquem»
En Patraix, l'Associació Veïnal també adapta el seu treball d'atenció a les necessitats del barri —i dels barris de València en general— a l'excepcionalitat de l'emergència sanitària actual. Segons explica el president de l'associació, Toni Pla, l'entitat concentra els seus esforços a traslladar als veïns i les veïnes que estan en els seus domicilis tota la informació necessària de l'Administració Pública. «Estem en contacte amb col·lectius socials del barri, detectem emergències socials i difonem els nostres telèfons i correu a les portes dels locals i en les xarxes socials perquè qualsevol veí o veïna puga fer qualsevol mena de comunicació o demanda», especifica el president.

Des de l'Associació Veïnal de Patraix, fan una crida a totes les associacions de veïns i veïnes de València per a participar en l'aïllament en els domicilis, la solidaritat ciutadana i les iniciatives que estan apareixent en els diferents barris. Les eixides als balcons, l'elaboració de màscares casolanes o la canalització de recursos i informació són algunes de les accions que s'estan duent a terme entre patis i portes dels barris.

Patraix.

Toni Pla insisteix que, en un moment de confinament i de tant de risc, l'ajuda ha de ser així, de porta a porta. «Els qui millor poden conéixer les necessitats del veïnat són els seus membres», argumenta. Com a president de l'Associació Veïnal de Patraix, explica que la seua responsabilitat ara és col·laborar en termes de comunicació, informació i ajuda telemàtica per a protegir la integritat de les persones. Respecte a totes les propostes d'intervenció més presencial, Pla esmenta la importància de recollir-les per a poder articular-les quan es reduïsca el perill de contagi i siga necessari contagiar-se de solidaritat enfront de la soledat i la falta de recursos o vincles amb l'entorn després de la quarantena.

Toni Pla, president de l'Associació Veïnal de Patraix: «Els qui millor poden conéixer les necessitats del veïnat són els seus membres»
Aquesta solidaritat porta a porta s'està fent palesa en molts habitatges valencians. Gent jove que deixa notes als ascensors de la seua finca per a prestar-se a ajudar a aquelles persones que ho necessiten, població de risc que mostra el seu agraïment amb escrits, llibres i dolços, veïns i veïnes que ofereixen el seu contacte a la resta del veïnat per a oferir el seu suport... No hi ha dubte que el suport mutu és ja una realitat en aquesta crisi sanitària i social.

Nota penjada a l'ascensor d'una finca de Benimaclet.

Arxivat a:

Destacats