25n
25N
25N

Un total de 48.555 agricultors presenten la Sol·licitud Única en 2019 en la Comunitat, un 10% menys que l'any anterior

Un total de 48.555 agricultors presenten la Sol·licitud Única en 2019 en la Comunitat, un 10% menys que l'any anterior
20/05/2019 -

Un total de 48.555 agricultors de la Comunitat Valenciana han presentat instàncies de la Sol·licitud Única en 2019, de les quals 18.524 corresponen al Règim de Xicotets Agricultors, la qual cosa suposa un descens del 10% respecte a l’any anterior, quan es van presentar 54.219 sol·licituds, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Aquestes xifres continuen la tendència generalitzada en tota Espanya de disminució de persones beneficiàries, iniciada en 2010 com a conseqüència dels llindars de pagament establits per la Unió Europea.

Aquesta tramitació inclou la sol·licitud d’ajudes directes (pagament bàsic, pagament verd, pagament per jove agricultor, Règim de Xicotets Agricultors i altres pagaments associats com: arròs, fruits corfa, primes ramaderes), i la sol·licitud d’ajudes per superfícies del Pla de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020, entre les quals estan les mesures d’Agroambient i Clima, Agricultura Ecològica o les ajudes a Zones amb Limitacions Naturals i Zones de Muntanya.

També s’han presentat durant aquest termini 13.666 actualitzacions del Sistema d’Informació Geogràfica de parcel·les agrícoles (SIGPAC), 3.283 cessions de drets de pagament bàsic, i 224 sol·licituds de drets a la Reserva Nacional.

El 53% d’aquests expedients ha sigut tramitat amb el suport de les entitats col·laboradores (sector cooperatiu, organitzacions agràries, i altres entitats representatives del sector). El 47% restant s’ha tramitat pels serveis tècnics de la pròpia Conselleria d’Agricultura.

Els agricultors de la Comunitat Valenciana han tingut la possibilitat de presentar les seues sol·licituds d’ajudes des del 15 de febrer fins al 15 de maig, després de l’ampliació del termini que finalitzava inicialment el 30 d’abril, segons les mateixes fonts.

Aquesta ampliació es va acordar a la vista de la major informació que, amb finalitats estadístiques, havien d’aportar enguany els sol·licitants (detall de varietats, dades del cap d’explotació), i per a facilitar el desenvolupament fluid dels treballs de les Entitats col·laboradores i de les Oficines Agràries de la Comunitat Valenciana.

El període de captura s’ha desenvolupat amb normalitat malgrat la substitució del mòdul informàtic que en 2019 s’ha incorporat com a novetat en aquesta comunitat autònoma. Els treballs preliminars duts a terme per la Conselleria, durant més d’un any, han facilitat la transició sense incidències.

Es tracta de l’aplicatiu cedit pel Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), que ha permés una captura completament telemàtica i amb validacions que asseguren una alta qualitat de les dades recollides.

TERMINIS

Les sol·licituds que es presenten després del 15 de maig tindran una penalització en les ajudes a percebre de l’1% per dia hàbil de demora fins al 10 de juny (perquè el 9 de juny és festiu). Els expedients entregats el dia 11 de juny i posteriors no tindran dret a ajudes.

A més, el període de presentació de les cessions de drets de pagament bàsic finalitza el 31 de maig, sense més alternativa i el període de presentació de sol·licituds de drets a la Reserva Nacional també va finalitzar el 15 de maig, però en cas de presentar-se amb posterioritat es reduiran els imports que pogueren assignar-se en un 3% per dia hàbil de demora, i fins al 10 de juny, a partir del qual l’assignació seria nul·la.

Les ajudes directes incloses en les sol·licituds 2019 es començaran a pagar a partir del 16 d’octubre d’aquest mateix any amb l’anomenada “bestreta”, que reglamentàriament se situa entorn del 50% de les ajudes màximes, i a partir de l’1 de desembre d’aquest mateix any ja es podrà abonar l’import restant o “saldo”.

S’espera transferir al sector productor prop de 100 milions en concepte de pagaments directes (100% Feaga), i entre 18 i 20 milions en concepte de mesures de desenvolupament rural (cofinançades pel Feader).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × cinc =

museo prehistoria