25n
25N
25N

Soler demana dialogar perquè tots senten el valencià com a valor afegit

Soler demana dialogar perquè tots senten el valencià com a valor afegit
28/12/2019 -

El secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, ha convidat a fer “una reflexió col·lectiva” i “asseure’s a dialogar” perquè totes les comarques de la Comunitat puguen sentir el valencià com un element de “valor afegit”. “Les bregues no ajuden”, ha asseverat Soler, que ha fet una crida a no utilitzar la llengua “una altra vegada com a arma de guerra”.

Així ho ha manifestat el representant de la Conselleria d’Educació en una entrevista amb Europa Press on s’ha referit a l’anunci realitzat per la líder del PP en la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, de posar els serveis jurídics del partit a “disposició de les comunitats educatives” per a impugnar els projectes lingüístics que consideren “imposats”.

Sobre aquesta qüestió, Soler ha remarcat que li “costa pensar què és el que recorreran”. Ha postil·lat que la Llei de Plurilingüisme està vigent, s’ha aplicat en Infantil i Primària “sense que passe absolutament res” i el pròxim curs arriba a Secundària.

En aquest punt, ha fet notar que el que ha disposat la Conselleria d’Educació és que puga donar-se una aplicació progressiva, amb propostes experimentals –que sempre hauria d’autoritzar l’administració, per la qual cosa aquesta seria la responsable, ha precisat–, en aquells centres que ho sol·liciten per la seua situació geogràfica, professorat o alumnat. “Se suposa que en això hauria d’estar d’acord tothom perquè suposa adaptar la llei a les característiques de cada centre. Va en la línia d’escoltar, dialogar i flexibilitzar. No encerte què és el que es recorrerà”, ha insistit.

Miguel Soler ha recordat a Isabel Bonig que ella ja va instar al Govern d’Espanya –en l’etapa de Mariano Rajoy– a recórrer la Llei de Plurilingüisme i que l’Executiu central no sols no el va fer, sinó que l’exministre d’Educació Íñigo Méndez de Vigo “va dir que era la llei que volien promoure per a les comunitats autònomes amb dues llengües”.

“FRACÀS DEL CONJUNT DE LA SOCIETAT”

El secretari autonòmic ha reconegut que és “un fracàs del conjunt de la societat” que en tots el territori no se senta el valencià com un bé amb valor afegit i ha observat que “no és un tema de ser castellanoparlant o valencianoparlant, perquè va més enllà”.

“Estic convençut que no ajuda en res aquest tipus de bregues. Si s’ha aprovat una llei, amb els vots favorables del Botànic i els ‘agermanats’ –escindits de Ciutadans–, s’aplica en Infantil i Primària i va raonablement bé i ni el PP ni Cs nacional han presentat recurs cal asseure’s a dialogar; l’un altre és utilitzar la llengua de nou com a arma de guerra”.

Sobre els resultats de l’alumnat amb l’actual normativa de plurilingüisme, Soler ha comentat que “cal esperar un temps a veure si s’estan aconseguint els efectes desitjats”.

De moment, ha postil·lat, que la formació del professorat “s’ha multiplicat, amb les estades de docents a l’estranger, les places gratuïtes a les Escoles Oficials d’Idiomes, la creació del Cefire de Plurilingüisme a Alzira plaça gratuïtes EOI o un Cefire a Alzira”. “Continuarem aquest increment de formació dels professors i el normal és que això repercutisca en la formació dels estudiants”, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + dotze =

mercat medieval ontinyent
mercat medieval ontinyent