caixa popular

Soler reivindica un sistema de finançament autonòmic just per a igualar les prestacions en serveis públics fonamentals de les Comunitats

Soler reivindica un sistema de finançament autonòmic just per a igualar les prestacions en serveis públics fonamentals de les Comunitats
24/10/2017 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat que “hem de tenir un sistema de finançament autonòmic just i lògic, que iguale les prestacions d’aquells serveis que han d’estar garantits per igual per a tots els espanyols”.

Vicent Soler ha realitzat aquestes manifestacions en la inauguració del curs acadèmic 2017/2018 del Centre Públic de Formació de Persones Adultes Sant Carles (CPFPA), que ha tingut lloc en el Centre Cultural Caixa Ontinyent. En l’acte també han intervingut l’alcalde d’Ontinyent i president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, el director del CPFPA, Vicent Terol, i el professor del CPFPA, Manolo Requena.

Durant la conferència titulada ‘Les finances valencianes’, Soler ha posat el focus en els problemes de finançament de les comunitats autònomes i en els mecanismes que estableix la Constitució per a la transferència de recursos. Així, ha destacat que “el model de finançar serveis públics bàsics amb recursos propis de cada comunitat autònoma no és el que vol la Constitució”. En aquesta línia, ha indicat que l’òptim és “la transferència de recursos des de les comunitats autònomes amb més capacitat fiscal cap a aquelles que tenen menys, de manera que totes les comunitats autònomes puguen prestar els mateixos serveis bàsics en qualsevol part del territori espanyol”. Així mateix, ha afegit que “el model constitucional vol que hi haja transparència de recursos perquè les comunitats autònomes amb menys capacitat fiscal puguen desenvolupar les polítiques que els corresponen”.

Pel que fa a l’autonomia financera de les comunitats i la seua responsabilitat, Soler, ha assenyalat que “és necessari introduir mecanismes de responsabilitat que traslladen a cada col·lectiu de ciutadans que el seu consum excessiu no ho paguen uns altres i que la solidaritat cobreix fins a l’equitat, però no l’abús”.

Sistema de finançament autonòmic just

Durant la seua intervenció, el conseller d’Hisenda ha explicat que s’ha dut a terme un treball d’anàlisi del funcionament del sistema i una proposta de reforma. Es tracta d’un projecte en el qual han participat l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) i un grup de treball format per experts de totes les comunitats autònomes, així com l’Administració de l’Estat. “La proposta -ha dit- inclou mesures per a tallar la insuficiència de finançament que patim i adverteix de la necessitat d’arbitrar mesures per a reconduir el problema del deute acumulat”.

Soler ha reivindicat un sistema de finançament autonòmic just, “un sistema que continga recursos suficients per a avançar en la correcció de les desigualtats de desenvolupament territorial”.

Finalment, el conseller ha destacat que, encara que la situació és “greu”, hi ha solució i aquesta pansa per “una negociació entre l’Estat i el conjunt de les comunitats autònomes d’una manera justa per a totes, però també realista”. Així mateix, ha instat a “recuperar l’economia i trobar la forma d’establir correctament les prioritats de la despesa pública i l’assignació de recursos”.


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 + tres =

Tardor
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
cultura als barris