25n
25N
25N

Soler: “La reforma del finançament autonòmic és una prioritat màxima per a la Comunitat Valenciana”

Soler: “La reforma del finançament autonòmic és una prioritat màxima per a la Comunitat Valenciana”
08/12/2018 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha subratllat que “per a la Comunitat Valenciana, la reforma del sistema de finançament autonòmic és una qüestió de prioritat màxima, que ha d’abordar-se al més prompte possible”. “Si el president Mariano Rajoy i el PP no hagueren incomplit totes les seues promeses que per a 2017 hi hauria un nou model de finançament, ara els valencians no seguirien patint una insuficiència de recursos inadmissible per a sostenir les competències de l’Estat de Benestar”, ha recalcat el conseller.

Per açò, “la reforma del finançament és un assumpte de màxima prioritat per als valencians i valencianes. Són massa anys en els quals hem tingut un tracte discriminatori, inacceptable, injust i que és, fins i tot, anticonstitucional”. Soler ha indicat que “benvingudes siguen totes les millores parcials que el Govern de Sánchez puga fer”, unes millores “que amb el govern Rajoy ni tan sols es van plantejar”, però els valencians “no podem acceptar una situació que no pot continuar”.

Vicent Soler ha fet aquestes manifestacions en relació a les informacions que apunten al fet que, segons alguns experts de les comunitats, la modificació del model ja no és urgent per a les autonomies a causa que la millora de l’economia ha incrementat els ingressos. “No és de cap manera el cas de la Comunitat Valenciana, que reclama ara exactament igual que fa uns mesos una solució al problema del finançament de les comunitats i, en particular, la dels valencians”, ha asseverat.

“Abans s’al·legava la crisi per a mantenir injustament que no tocava debatre aquest assumpte, quan després sí que hi havia recursos per a altres qüestions, i ara alguns esgrimeixen la recuperació econòmica per a no abordar el problema. No valen les excuses ni pretextos”, ha assenyalat el conseller.

Soler ha agregat: “No cal caure en la miopia política, ni en una visió a curt termini. Totes les comunitats estan infrafinançades, com han acreditat els experts a nivell nacional, que han determinat que la bretxa entre els recursos que van rebre i les necessitats financeres per a mantenir la sanitat, l’educació i la protecció social és de 16.000 milions. Cal procedir a una redistribució dels recursos en funció de les competències que té cada nivell de l’administració”.

Per a Soler, aquest debat cal abordar-ho d’una vegada. “El que no pot ser és que les que, dins de la infrafinançament global, estan millor que unes altres tiren la tovallola pel respir en els ingressos com a conseqüència de la recuperació”, ha alertat.

A més, en el cas de la Comunitat Valenciana, ha emfatitzat que “no queda ja cap fòrum acadèmic i científic que no haja avalat la insuficiència de recursos que pateix. Els valencians no són ciutadans de segona. No tenim per què tenir pitjors serveis que altres comunitats que compten amb fins a 500 euros més per càpita que els valencians”.

“Els valencians es juguen molt amb els PGE”

El responsable d’Hisenda ha destacat també la voluntat del Govern de presentar al gener els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2019, “en el qual els valencians ens juguem molt”. Entre altres qüestions, ha destacat la promesa del president del Govern, Pedro Sánchez, al president de la Generalitat, Ximo Puig, que per primera vegada en la història es consignarà el 10% de la inversió territorialitzada per a la Comunitat Valenciana, concorde al seu pes poblacional a Espanya. “Amb Rajoy vam perdre els valencians més de 2.000 milions pel constant maltractament inversor amb la Comunitat”, ha assenyalat.

A més, ha destacat que el Govern haja tornat a aprovar la senda del dèficit flexibilitzada, la qual cosa inclouria el que la Comunitat Valenciana disposara de 240 milions addicionals per a reforçar els drets socials dels valencians, en preveure un dèficit per a les comunitats del 0,3% del PIB per al pròxim any, en lloc del 0,1%.

No obstant això, aquesta mesura no té garantida l’aprovació pel vot en contra d’algunes formacions a les quals Soler va advertir que, “amb la seua posició, la qual cosa estan fent és danyar drets de les nostres persones majors, dels nostres escolars que mereixen la millor educació i dels aturats valencians, als quals estan furtant oportunitats”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 4 =

CCCC
torrent