Soler reclama "un just repartiment vertical" entre les administracions dels diners dels contribuents

Guardar

soler_corts
soler_corts

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha incidit en què "la reforma del finançament autonòmic no sols és inajornable, sinó també imprescindible", i ha considerat que "no es tracta d'abordar-la com un debat entre territoris, sinó que el seu objectiu ha d'estar en la millora del funcionament general de l'Estat del Benestar a Espanya, sota criteris d'equitat, solidaritat i justícia social en un estat compost". Per això, ha reclamat un "just repartiment vertical" entre les administracions dels diners dels contribuents.

"No estem ja davant un Estat com el de fa 40 anys. Espanya és un estat autonòmic, en el qual no obstant això les comunitats autònomes en general continuen tenint una dependència excessiva de les transferències estatals i cal posar solució a això", ha manifestat Soler durant la clausura aquest dimarts del seminari "El finançament de les comunitats autònomes" organitzat per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), en el qual ha participat com a ponent el secretari general de Finançament Autonòmic i Local del Ministeri d'Hisenda, Diego Martínez.

Per al conseller d'Hisenda i Model Econòmic, en l'actualitat existeix un "manifest desequilibri vertical" en el repartiment de recursos, sent evident la necessitat dur a terme una "reordenació dels mateixos en favor de les comunitats autònomes".

Segons Soler, cal partir d'una premissa bàsica: "Els diners no és del Govern, és del contribuent, que és qui paga els impostos i per tant, l'important és que els diners que sale de la butxaca del contribuent vaja a finançar els serveis que necessita, i si aqueixos serveis els gestiona una administració, hauran d'anar a aqueixa administració, per molta ressaca d'anys i segles en els quals els diners estava sempre en el mateix lloc".

El conseller d'Hisenda ha assenyalat en la seua intervenció que, durant 40 anys, "s'ha fet una correcta atribució de competències entre els quatre nivells de l'Administració, donant a ajuntaments i comunitats autònomes la gestió dels serveis que afecten la vida quotidiana de les persones", però, segons Soler, "no s'ha fet una reflexió en paral·lel sobre on va els diners que sale de la butxaca dels contribuents, en funció de les atribucions reals que actualment tenen les diferents administracions per mandat constitucional.

"I no s'ha fet des de la llibertat de partir des de la lògica de l'eficiència en l'ús i en la utilitat dels diners del contribuent per a millorar els serveis", ha manifestat, per a agregar que "només un canvi en el marc legal vigent permetrà assegurar la suficiència en termes de població i garantir la sostenibilitat de l'Estat del Benestar a càrrec d'aquestes".

En el cas de la Comunitat Valenciana, Soler ha remarcat que "la situació és especialment greu": "no podem continuar suportant les mateixes obligacions que la resta de comunitats amb uns ingressos un 10,7% inferiors a la mitjana autonòmica", ha agregat.

"Actualment, la Generalitat disposa de 237 euros menys per cada valencià que la mitjana de l'Estat per a finançar els serveis públics, i fins a 839 menys per habitant, que l'autonomia millor finançada", ha exposat Soler.

Però és que, a més, "l'infrafinançament és clau per a entendre el dèficit valencià". "Un dèficit l'origen del qual no està en la despesa sinó en els ingressos", ha indicat Soler. "Si la Comunitat Valenciana rebera el mateix tracte que la millor finançada, Cantàbria, disposaria de 4.000 milions més cada any, tindria un superàvit de 2.500 milions i no augmentaria el seu deute, que a més seria molt inferior a la de la resta de les comunitats autònomes", ha indicat el conseller.

"Les dades demostren que és imprescindible escometre un procés d'harmonització cap a un sistema de finançament autonòmic eficient i just, un nou model que permeta la planificació a mitjà i llarg termini i assegure la seua sostenibilitat en tots els territoris de l'Estat", ha indicat Vicent Soler.

LA POBLACIÓ, INDICADOR BÀSIC

Segons ha explicat Vicent Soler en la seua intervenció, "conéixer com afecta el finançament a qüestions fonamentals com el deute o la prestació de serveis, així com la definició de les necessitats de despesa i la importància d'assegurar la suficiència de recursos és fonamental en la planificació economicofinancer de la Generalitat".

Per al conseller, aquesta situació "exigeix" poder comptar amb els recursos necessaris per a garantir que, en termes de població, "els ciutadans, visquen on visquen, puguen accedir en condicions d'igualtat als serveis públics fonamentals".

El conseller, dirigint-se al secretari general de Finançament Autonòmic i Local del Govern Central, ha assenyalat que, "després de no haver-lo fet ni Aznar, en 2002, ni Rodríguez Zapatero en 2009, estem ara davant la tercera oportunitat de posar una mica de sensatesa, perquè els cinc milions de valencians són espanyols, com els càntabres, i tenen les mateixes necessitats en sanitat, educació i atenció social".

"Hem de tindre en compte que no donar una solució satisfactòria al problema està trencant l'estat, l'estat de benestar com a mínim, perquè cal no oblidar que els valencians paguem els nostres impostos i no hem comés cap pecat mortal, perquè, gastant a més menys que la mitjana, hàgem de continuar patint la injustícia d'un sistema de finançament que ens maltracta des de fa dècades", ha conclòs Soler.

Arxivat a:

Destacats