Soler: “Són els Pressupostos més consensuats, valents, amb la major despesa social i aposta per les inversions de la història de la Generalitat”

Guardar

Soler Presupuestos 2019
Soler Presupuestos 2019

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat avui que "estem davant els Pressupostos de la Generalitat més consensuats, valents, amb la major despesa social i major aposta inversora de la història de la Generalitat". Soler ha realitzat aquestes declaracions durant la seua compareixença davant el Ple de les Corts, en el qual s'han rebutjat les esmenes a la totalitat presentades contra el projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat per a l'exercici de 2019, que ara passarà a comissió per al debat de les esmenes parcials.

Després del rebuig a aquestes esmenes, el conseller ha subratllat: "Ja sabem que hi haurà pressupostos de 2019". D'aquesta manera, ha posat en valor que el Consell de l'Acord del Botànic ha aprovat tots els pressupostos de la legislatura "dins del termini i en la forma escaient", alguna cosa que no s'ha produït en altres autonomies. "Són uns pressupostos consensuats entre les tres forces de l'Acord del Botànic -PSPV, Compromís i Podem- com a exemple de responsabilitat política, pluralitat i cohesió, i que un acord plural no solament funciona, sinó que és model d'eficàcia i solvència", ha ressaltat el conseller.

"Són uns comptes reivindicatius i 100% Botànic que blinden l'Estat de Benestar propi dels valencians i que suposen l'impuls definitiu a les polítiques econòmiques i en favor dels sectors productius de la Comunitat Valenciana", ha afegit. Tal com ha indicat el conseller, els de 2019 "són els pressupostos amb la major inversió social i amb la major aposta inversora en la història de la Generalitat".

En concret, la despesa en matèria social (Sanitat, Educació, protecció social, habitatge i ocupació) ascendeix a 13.818 milions, la major dotació de la història de la Comunitat i 3.000 milions més que el que va pressupostar l'anterior Consell per a 2015". Representa el 81,7% del total de la despesa no financera de la Generalitat, quasi un punt més que en 2015 (80,9%).

"Són uns pressupostos sòlids, valents i sensibles als problemes dels valencians, que miren clarament al futur. Són l'última espenta de la legislatura a les polítiques de l'Acord del Botànic", ha posat l'accent.

20,8% més en Sanitat i 1.000 milions més en Educació

En la seua intervenció, ha desgranat les principals partides que conformen aquest Pressupost que, sense tenir en compte les despeses financeres, ascendeix a 16.706,8 milions, un 9,9% més que el pressupost de 2018. Incloent les operacions financeres, els comptes s'eleven a 22.096 milions.

Com ha explicat Soler, l'àrea de Sanitat comptarà amb una dotació per a 2019 de 6.635 milions d'euros, un 20,8% més que en 2015, en els últims pressupostos que va elaborar l'anterior govern valencià. "A més, mai abans un Consell havia destinat el 20% de la dotació de Sanitat a l'atenció primària i a la salut mental. Així mateix, mitjançant aquests comptes ampliem a altres col·lectius la supressió del copagament farmacèutic que iniciem en arribar al govern", ha explicat el conseller.

En matèria d'Educació, Soler ha destacat que els Pressupostos per a 2019 "destinen 4.931 milions per als nostres estudiants, quasi mil milions més que en 2015". En aquest sentit, ha explicat que el Pla Edificant comptarà amb 284 milions i que es destinen 51 milions per a l'ampliació del bo infantil de 0 a 3 anys.

La inversió en Igualtat per a 2019 supera els 1.500 milions, "la qual cosa significa que prop de 120.000 famílies van a poder beneficiar-se de la Renda Valenciana d'Inclusió, i la inversió en Habitatge es duplica fins als 40 milions".

"Si traduïm totes aquestes xifres, la despesa diària del Consell en 2019 per a Sanitat serà de 18,2 milions; per a Educació, de 14 milions; a Igualtat i Polítiques Inclusives destinarem un milió cada dia; i a Habitatge, mig milió", ha conclòs Soler.

Suport a sectors productius: model econòmic i banc públic

Una de les prioritats del Govern valencià a la seua arribada al Consell va ser asseure les bases per a la transformació del model econòmic, "un dels eixos fonamentals de la nostra política, que cerca per a la Comunitat Valenciana un model més competitiu".

"En els Pressupostos per a 2019 incrementem substancialment els recursos destinats a la política industrial, la potenciació dels sectors productius i l'eficiència energètica", ha assenyalat el conseller Vicent Soler.

En els comptes per al pròxim any, les inversions directes del Consell i les realitzades bàsicament a través del sector públic (capítols VI i VII) creixen un 44% fins a aconseguir els 1.610,3 milions. És el major augment anual des de 1990, "la qual cosa converteix a aquests Pressupostos en els més inversors dels últims 29 anys", ha afirmat el conseller.

"El govern anterior – ha explicat Soler – en els Pressupostos per a 2015 va retallar les inversions un 40% i aquest Consell les està incrementant en un 44%. En 2019 tindrem mil milions més d'inversió que en 2015".

D'altra banda, el conseller d'Hisenda ha posat l'accent que "aquest Consell hem dotat instruments financers per a fer possible aquesta transformació, com són l'IVF i la SGR". "El banc públic explicarà en 2019 amb 75,7 milions d'euros per a l'engegada de noves línies de finançament, un 81,7% més del pressupost anterior. A més es destinaran 12 milions per a finançar, mitjançant microcrèdits, projectes impulsats per aturats".

Així mateix, cal destacar que, per primera vegada, les grans inversions empresarials comptaran amb una línia d'ajudes dirigides a projectes plurianuals de més d'un milió d'euros, que estiguen vinculats al canvi de model econòmic valencià.

Més personal i mitjans per a combatre el frau fiscal

En matèria d'ingressos, el conseller Vicent Soler ha recordat que "aquest Consell ha posat fi al sistema tributari més regressiu dels últims 20 anys, i ho ha substituït per un altre molt més equitatiu i just, en el qual qui més té ha d'aportar més i no al revés com ocorria anteriorment".

"En matèria tributària per a aquest Consell és essencial incidir en polítiques per a combatre el frau fiscal i per açò, l'any 2019 serà l'any de l'Agència Tributària Valenciana, que explicarà per al pròxim any amb 51,6 milions, per a dotar-se de personal i els mitjans materials i tècnics necessaris".

Els drets dels valencians

El conseller ha assenyalat que "com no podia ser d'una altra manera, els comptes per a 2019 inclouen de nou una partida reivindicativa de 1.325 milions per a acostar-nos en matèria de finançament a la resta de comunitats autònomes que ens permeta tenir el mateix nivell de qualitat dels serveis públics que té qualsevol ciutadà en una altra comunitat autònoma".

"La consignació d'aquesta partida evidencia que, estiga qui estiga en la Moncloa, el Consell segueix i seguirà reclamant l'aprovació d'un nou model de finançament autonòmic just per als valencians", ha asseverat Soler, qui ha reivindicat que els comptes arrepleguen la previsió d'ingressos per serveis prestats, com el cas de l'atenció sanitària als desplaçats d'altres comunitats (FOGA); el 50% del cost de la dependència, tal com preveu la llei; o la mensualitat d'IVA que una reforma del Govern central anterior furtava a les autonomies.

"Els valencians i valencianes -ha destacat Soler- no podem renunciar a les meritacions ni a un finançament just perquè tenim tota la legitimitat i base legal per a reclamar-los. No exigir-los seria un error, és el que hem fet els valencians i valencianes en el passat, plegar-nos a les circumstàncies. Per açò emplace a aquesta Càmera a no abaixar els braços i a exigir els drets dels valencians i valencianes".

100 anys de la Declaració Valencianista

"Qui renuncie a aquesta reivindicació estarà girant l'esquena a un sentiment molt profund i arrelat en la nostra societat", ha emfatitzat el titular d'Hisenda que, tot seguit, ha recordat que ahir es van complir 100 anys de la Declaració Valencianista, en el punt tercer de la qual "es plantejava una clara distinció d'atribucions entre l'Estat i la Comunitat Valenciana i la consegüent divisió de la hisenda per a cobrir les respectives atribucions".

"És a dir, era la plasmació 'avant la lettre' de l'article 156 de la Constitució, que parla de la garantia de l'autonomia financera perquè hi haja autonomia política. A la Comunitat Valenciana, en canvi, no es compleix l'article 156 de la Constitució, perquè no està garantida l'equitat ni la suficiència per a exercir l'autogovern", ha assenyalat, per a afegir: "Produeix perplexitat el que diuen aquells que volen renunciar a aquests ingressos i, alhora, volen que es reduïsquen les llistes d'espera o s'eliminen més ràpidament els barracons".

Arxivat a:

Destacats