25n
25N
25N

Soler presenta els pressupostos de la "responsabilitat" després de superar "els últims 'flecos'"

El conjunt dels pressupostos presenten una pujada de l’1,6% respecte a 2019, la majoria relatiu a “serveis socials essencials”

Soler presenta els pressupostos de la "responsabilitat" després de superar "els últims 'flecos'"
31/10/2019 -

L’última hora també amb els comptes del territori valencià. Quasi dues hores tard, però al final s’ha anunciat; hi ha acord per als Pressupostos Generals de la Comunitat Valenciana. El Conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presentat al costat de la Vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, la qual cosa assenyala com uns pressupostos “de responsabilitat“. Un “èxit del Consell nascut de tots els partits que formen part”, ha asseverat Soler.

Després d’una setmana curta -demà és festiu, Dia de Tots els Sants-, amb negociacions a contrarellotge, ja hi ha un projecte de pressupostos 2020; es materialitza la promesa de gestionar a temps la Llei de 2020 per a evitar prorrogar els pressupostos de 2019. La setmana passada el President Ximo Puig, malgrat els dubtes i rumors que s’havien plantejat amb anterioritat, va afirmar que es redactarien els nous pressupostos. Una activitat que deixava poc marge: PSPV, Compromís i Unides Podem tenien fins a aquest mateix divendres per a negociar els primers pressupostos del Botànic II.

Segons es va apuntar en un primer moment des del PSPV, els nous pressupostos havien de ser més “ajustats” i deixava de comptar amb algunes sumes que l’Estat deu a la Comunitat. No obstant això, els seus socis van mostrar la seua disconformitat. Sembla que, finalment, han arribat a un acord: “L’aprovat aquest matí és un exercici de responsabilitat, autogovern i pel sistema del benestar”. S’ha anunciat amb un acusat retard perquè, segons han apuntat des dels gabinets de premsa, els “canvis d’última hora” havien de ser reflectits de manera oficial, uns “flecos”, en paraules del Conseller, que unit a un “error” oposat ha retardat tot prop de dues hores.

Va ser ahir quan, el mateix President, va apuntar a un acord de pressupostos en el qual no hi hauria un “gran augment”, però que seria un “pas decisiu” per a l’estabilitat del Botànic en un context de desgovern estatal.

“Context del qual no podem fugir”

El Conseller Soler ha remarcat, abans d’entrar al detall dels comptes, la situació política i econòmica actual, una “incertesa” que marca el naixement d’aquests nous pressupostos: “Un panorama al qual hem d’afegir la inexistència de govern central i Pressupostos Generals de l’Estat”. Per això, assegura, han fet els nous comptes des de la “prudència”, encara que signifiquen “la consolidació” dels anteriors pressupostos quant a política social.

Són uns pressupostos, assegura, que serviran per a “donar un marc d’estabilitat en temps d’incertesa”, amb una opció que és “sempre” millor que prorrogar els pressupostos, encara que el mateix valorara la possibilitat setmanes arrere: “És alguna cosa a bandejar”.

En xifres

Quant al detall, el Conseller d’Economia ha volgut començar per “la despesa real” contemplada en el pressupost, la majoria del qual anirà a “serveis socials essencials”. Així, dels 16.706,8 milions de 2019 es passarà a 16.970,4 milions, una lleugera pujada, “però pujada“, remarca, de l’1,6%. Continua així la tendència a l’alça dels últims pressupostos però més moderada, dins d’un exercici de “conéixer la realitat i el que es té”, assegura el Conseller.

Soler, acompanyat d’Oltra, ha assenyalat tres grans objectius i reptes principals d’aquests pressupostos. “El primer és ser responsables”, amb la decisió de realitzar-los malgrat la falta de PGE. També els titlla de “realistes”, amb atenció a l'”alentiment de l’economia” i altres assumptes, com les guerres aranzelàries o el Brexit. Finalment, les assenyala “prudents” quant a la previsió d’ingressos, perquè encara no es coneix el sostre de despesa i continua l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana.

Blindatge

Les xifres generals dels Pressupostos recullen una pujada del 4,11% en despesa de personal, part del qual es deu a l’increment salarial del funcionariat corresponent. Una despesa de 6.487 milions del qual el 88,5% és per a Sanitat i Educació. Malgrat això, la despesa de funcionament descendeix un 1,6%. També disminueixen les despeses financeres un 5,2%, mentre augmenten les transferències corrents un 2,4%, els actius financers un 8,4% i els passius financers un 12,4. Les inversions reals, subjectes a temps d’execució i burocràcia -un projecte iniciat ara pot no adjudicar-se la seua obra fins a 2021-, descendeix un 4%.

Per a Soler, aquests pressupostos “blinden” als valencians i valencianes “una sanitat, educació i protecció social amb un nivell de qualitat perfectament homologable al conjunt de Comunitats Autònomes”.

El projecte ja ha arribat a les Corts, els grups el podran revisar i decidir què fer, a partir de la setmana que ve, en l’hemicicle valencià. Encara que alguns grups, com a Ciutadans, ja havia decidit una “esmena a la totalitat” abans de veure’ls, l’acord entre les tres formacions del Botànic assegura el seu èxit.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × quatre =

activem alfafar