Vicent Soler presenta les 'Ajudes Parèntesis' dotades amb 160 milions per a la reactivació del teixit productiu dels municipis valencians

Ja s'han adherit al conveni els 523 ajuntaments que podien ser beneficiaris de l'ajuda i la Generalitat ja ha realitzat l'ordre de pagament per valor dels 100 milions que li corresponen

Guardar

soler
soler

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat que les 'Ajudes Parèntesis', englobades dins del pla de xoc de reactivació dels sectors més afectats per la COVID, el 'Pla Resistir', destinaran un total de 160 milions "per a atendre les necessitats i aconseguir la reactivació del teixit productiu dels municipis de la Comunitat Valenciana i aconseguir des de la cooperació de les administracions fer front a les conseqüències econòmiques derivades de la COVID-19".

De fet, Soler ha explicat que la iniciativa comptarà amb la col·laboració de diputacions i ajuntaments ja que "a l'ésser les administracions més pròximes als ciutadans, són les que estan en millors condicions per a ajudar en la distribució d'aquests fons".

En concret, la Generalitat, ha dissenyat aquestes ajudes per a atendre, específicament, "les necessitats de les microempreses i autònoms cada municipi, ja que representen més del 80% dels sectors als quals van dirigits aquestes ajudes".

Una col·laboració que, com ha explicat el conseller durant la seua intervenció, "s'estén també en la part econòmica, ja que les diputacions aportaran un total de 36 milions a la iniciativa (el 22,5%) i els ajuntaments altres 24 milions (15%), sent la resta de la quantitat amb la qual està dotat el pla, 100 milions, aportats per la Generalitat (el 62,5%).

"Hui dia, tots els 523 ajuntaments que podien ser beneficiaris de les ajudes per disposar en els seus termes municipals de microempreses o autònoms dels sectors inclosos, ja han manifestat a la Generalitat la seua voluntat de participar en les mateixes" ha confirmat el conseller d'Hisenda, qui a més ha reiterat que ja s'han realitzat ordres de pagament per valor de 90 milions d'euros, per la qual cosa al llarg de la jornada s'abonaran als ajuntaments els 100 milions d'euros aportats per la Generalitat a aquest pla.

El conseller ha realitzat aquestes declaracions durant la seua compareixença en Les Corts, on ha presentat el decret llei que les regula, el primer que desenvolupa el 'Pla Resisitir', i que ha sigut aprovat per la majoria dels grups parlamentaris.

2.000 euros per a autònoms i microempreses

Les ajudes Parèntesis fixen una quantitat fixa de 2.000 euros per a cada persona treballadora autònoma o microempresa que tinga un màxim de 10 treballadors, sempre que pertanga a un dels sectors identificats com a prioritaris.

Així mateix, es fixa una quantitat fixa de 200 euros addicionals per cada persona treballadora afiliada a la Seguretat Social amb data 31 de desembre de 2020 que pertanga a una d'aquestes empreses o que tinga al seu càrrec cada autònom. D'aquesta manera, la quantitat màxima que pot rebre un empresari ascendeix a 4.000 euros.

Distribució territorial de les ajudes

Les 'Ajudes Parèntesis' es materialitzaran a través de transferències a les entitats locals -que ja s'estan produint-, i aquestes al seu torn distribuiran per part dels Ajuntaments entre aquells sectors productius de la seua zona que complisquen amb els criteris establits en les bases de les ajudes.

El repartiment global dels 160 milions de pla, realitzat sobre la base de la distribució de les empreses i dels afiliats a la Seguretat Social, serà de 76 milions per a la província de València, 65,4 milions per a la província d'Alacant i 18,6 milions per a la província de Castelló. És a dir, el 47,5% de la dotació anirà a la província de València, el 40,9% a la d'Alacant i l'11,6% a la de Castelló.

Atés l'estudi realitzat per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), basat en la caiguda d'activitat definida pel Banc d'Espanya, s'ha observat que els sectors que s'han vist més afectats per les restriccions derivades de la COVID-19 són l'allotjament, els serveis de menjars i begudes, les activitats turístiques i les d'oci.

Pla Resistir

La llei que regula les ajudes Parèntesi és la primera que desenvolupa el Pla Resistir, el pla de xoc posat en marxa pel Consell per a la reactivació dels sectors econòmics que s'han vist afectats més intensament per les restriccions sanitàries adoptades per a frenar la pandèmia, la qual cosa ha provocat o el seu tancament o importants reduccions en el seu volum de negoci.

El Pla Resistir, compost per un total de sis blocs d'ajudes "és un pla viu que ha anat incorporant i incorporarà noves línies segons les necessitats dels principals sectors afectats per la COVID".

En aqueix sentit, Soler ha recordat que va començar amb 340 milions i actualment la dotació ja supera els 400 milions d'euros en ampliar-se algunes de les línies inicials, com la de les 'Ajudes Parèntesis' així com per incorporar-se noves línies d'ajuda com les destinades específicament per al Turisme o el transport.

"La crisi exigia respostes àgils i eficaces i això ens ha portat a actuar de manera excepcional des d'un primer moment, adoptant no sols mesures sanitàries, sinó també econòmiques i socials de suport públic al teixit empresarial", ha subratllat el conseller.

Segons Soler, el Pla Resistir "és tot un exercici no sols de responsabilitat, sinó sobretot d'empatia i solidaritat amb els sectors econòmics que més estan patint aquesta crisi", ha reiterat el responsable d'Hisenda després d'insistir que "és només un punt de partida que podrà ampliar-se i en cap cas un punt final. És un pla de xoc que s'adaptarà a les necessitats de la nostra economia i que es veu complementat pel pressupost de la Generalitat, que ja contempla línies de suport extraordinari per a fer front a la crisi sanitària, social i econòmica".

En qualsevol cas, l'objectiu d'aquesta iniciativa és contribuir al manteniment de l'ocupació i de l'activitat de les empreses més afectades per les restriccions sanitàries: aquelles que s'han vist obligades a tancar els seus negocis, a reduir els seus horaris d'obertura, o a limitar la seua activitat, amb les pèrdues econòmiques que això comporta.

Arxivat a:

Destacats